World Refugee Day

Stopp! Sluta nu! Lägg ner!

För en vecka sedan satt jag i en vackert blomstersmyckad kyrka och njöt av den där särskilda känslan av förväntan och frihet som bara en skolavslutning kan ge. Prästen talade om att alla människor har dolda resurser och förmågor som man bara kan upptäcka om man tar sig tid att lära känna dem ordentligt. Under motorhuven på en gammal VW-bubbla kan det gömma sig en Porsche-motor! Efter rektorns tack och sommarhälsningar fylldes scenen framför altaret av skolklasser som tillsammans sjöng om att plugget är slut, om sol, bad och om allt som barn ska sjunga om på en skolavslutning. Och det var då jag kände det… Nu räcker det! Sluta! Inte ett ord till! Lägg ner bara. Ni har ingenting!

De sjungande barnen har alla samma vilja och samma möjlighet att bli en värdefull del av vårt samhälle!

Den heliga stilla vreden som samlade tårar i ögonvrån var naturligtvis inte riktad mot de sjungande barnen. Längst fram i kyrkan stod barn från olika länder, världar och bakgrunder. Barn med olika hudfärg, familjesituationer och drömmar. De flesta av dem har vuxit upp i fred och trygghet, andra har flytt krig och fruktansvärda upplevelser. De flesta har aldrig behövt sakna något. Andra lever i familjer där kärleken eller pengarna av olika anledningar inte räcker till. Men i denna stund, med blicken mot sommaren och framtiden, är de alla helt lika. De är barn med samma drömmar, samma rätt till livschanser och samma rätt att höra till. Alla står de där med en turboladdad motor under huven och med förmågor och personligheter som väntar på att upptäckas och utvecklas.

Min frustration och ilska vände sig mot de krafter, personer, partier och organisationer som gör skillnad på människor baserat på nationalitet, etnicitet, utseende, tro eller kulturell tillhörighet. När jag ser och lyssnar till de sjungande barnen blev det så tydligt. Ni har ingenting! Ni som sätter grupp mot grupp, som är beredda att offra andras liv och framtid för er egen rädsla eller bekvämlighet och som i praktiken avfärdar tanken om alla människors lika värde. Era argument håller inte och vägen vi slår in på om vi gör vissa människors liv och framtider mindre viktig är riktigt farlig. De sjungande barnen har alla samma vilja och samma möjlighet att bli en värdefull del av vårt samhälle!

I detta vackra ögonblick spelar det ingen roll att några stolta och glada föräldrar till barn som kanske firar sitt första sommarlov någonsin, eftersom skolorna i deras land har bombats sönder och samman, inte känner till de sociala koderna utan står lite för länge i mittgången och filmar. Alla dessa små och stora skillnader i hur vi klär oss, pratar, äter, tycker och tänker är sådant som man kan prata om, lära sig av, skratta åt och som kan berika vår gemenskap. Vår skolavslutning sker av tradition i den lilla landsortskyrkan men i den gamla stenkyrkan samlas människor med olika tro och övertygelser utan att detta är något som helst problem. Flyktingmottagningen och integrationen innebär naturligtvis utmaningar för vårt samhälle och våra gemenskaper. Men, om vi verkligen tror på alla människors lika värde är inte lösningen på integrationsproblemen mindre integration genom att stänga människor ute, utan bättre integration i form av mer gemenskap, engagemang och en vilja att lära känna varandra och upptäcka våra likheter som människor och de dolda resurser som alla bär inom sig.

Den 20 juni varje år är det World Refugee day. Utifrån ett beslut i FN:s generalförsamling år 2000 uppmärksammas årligen denna dag kraften, livsviljan och behoven hos de som tvingas fly från sina länder och hem. Erikshjälpen kämpar varje dag för att ge alla barn livschanser och trygghet, i Sverige och runt om i världen, och jag är stolt över att få vara en del av detta arbete. Efter skolavslutningen i förra veckan är jag mer övertygad än någonsin om att alla barn i grunden är lika och förtjänar samma livschanser.

Så en gång till… Till oss alla. Låt bli! Sluta använda ytliga olikheter som argument för att underminera människovärdet. Alla barn är lika mycket värda och värda lika mycket.

Skönt att få det sagt! Glad sommar!

Mattias Ingeson, Erikshjälpen