”Vanliga veckan” inträffar veckan innan årets stora köphelg, Black Friday. De flesta av våra second hand-butiker har under veckan utökade öppettider, för att uppmuntra konsumenter att handla cirkulärt och hållbart.

Förutom de utökade öppettiderna, är det en vanlig vecka i Erikshjälpens second hand-butiker. Erikshjälpen Second Hand bidrar till ett hållbart samhälle 365 dagar om året.

Vanliga veckan istället för Black Week

Under Black Week och inför Black Friday skriker handeln ut sina rabatter och i andra änden möter man upp med olika hållbarhetspåståenden, för att bättra på sin image. Varje år slås nya försäljningsrekord, samtidigt som klimatkrisens effekter blir alltmer kännbara. Lagstiftning, globala överenskommelser och klimatrapporter talar sitt tydliga språk – men ändå fortsätter företagen att producera, och vi människor att konsumera, nytt.

Cathrine Kylesten
Cathrine Kylesten.
Cathrine Kylesten

Second hand måste bli det nya normala

– Det är dags att förändra vår syn på vad som är ett vanligt sätt att konsumera, säger Cathrine Kylesten. Hur kan det exempelvis vara så att det anses mysigt att sova i en hotellsäng, men samtidigt kan man inte tänka sig att köpa lakan second hand?

Hur kan det exempelvis vara så att det anses mysigt att sova i en hotellsäng, men samtidigt kan man inte tänka sig att köpa lakan second hand?
Cathrine Kylesten
En modern hotellsäng med vita handdukar på.

Det är dags att vända på vad som är vanligt

Vi vill också passa på att ifrågasätta normer om konsumtion.

Hur kan det vara vanligt att tycka att det är ofräscht med second hand-kläder samtidigt som man köper nya kläder fulla av skadliga kemikalier?

Hur kan det vara vanligt att tycka att det är ofräscht med second hand-kläder samtidigt som man köper nya kläder fulla av skadliga kemikalier? 
Cathrine Kylesten
Röda och blåa färgpigment med lösningsmedel i laboratorieglas
Hur kan det vara vanligt att tycka restaurangbesök är lyxigt och fint. samtidigt som man inte vill köpa bestick någon annan ägt innan?
Cathrine Kylesten
Bestick på en tygservett på betongbord

Hitta närmaste butik

Vi har butiker över hela landet. Välkommen att handla second hand i någon av våra butiker.

Hitta butik och öppettider
""

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.