Vår historia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque nec nunc in dui luctus aliquam cursus quis ante. Nam at sodales enim. Donec eu purus at mi aliquam ultrices.

Vår historia börjar med Erik Nilsson från Ruda i Småland i mitten av 1940-talet. Erikshjälpen är en barnrättsorganisation som grundades av ett barn som ville hjälpa andra barn.

Erikshjälpens historia – allt började med en dröm

Historien om Erikshjälpen börjar i ett pojkrum i Småland i mitten av 1940-talet. Skomakarsonen Erik Nilsson är svårt sjuk i blödarsjuka, och spenderar en stor del av sin barndom på sjukhus. Hans liv är kantat av sjukdom, sjukhusmiljöer, utanförskap och mobbning. Trots det har han hopp, och en stark drivkraft i att göra gott för andra.

När Erik är tonåring börjar han tänka på att det kanske finns fler barn som honom. Barn som också ligger sjuka och ensamma, utan sina familjer, på sjukhus. Erik får en idé om att muntra upp dessa barn genom att skicka små brev och presenter till dem. Adresserna får han genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda med Sven Jerring, dåtidens största kändis.

Verksamheten för sjuka barn etableras

Erik beskriver sin verksamhet som ”kärleksverksamhet bland sjuka barn”, och han lägger ner både tid, pengar och kärlek i det som börjar växa sig till att bli alltmer av en organisation. Det som blir startskottet för Erikshjälpen etableras år 1946, när Erik bara är 17 år.

Erik Nilsson
Erik Nilsson var bara 17 år när hans kärleksverksamhet bland sjuka barn etablerades, 1946.
Erik Nilsson
Erik Nilsson var bara 17 år när hans kärleksverksamhet bland sjuka barn etablerades, 1946.
Barn och en sköterska packar upp en låda med presenter från Erik Nilsson

I mitten av 1950-talet träffar Erik sin blivande hustru Ulla och de gifter sig 1958. Ulla berättar i boken “Farbror Erik – I kärlekens tjänst” om hur människorna i Eriks omgivning inte såg hur det skulle bli något av honom. Inget jobb, ingen familj, ingen mening, inget värde. Han föreslogs till och med en plats på bygdens ålderdomshem. Men Erik vägrade att ge upp. Han såg inte livet som hopplöst. Han såg att alla har ett värde, även han.

I stället för att nedslås av sina egna begränsningar, såg han andra barns ängslan och nöd. Hans hjärta brann för att hjälpa, uppmuntra och ge hopp.
Ulla Nilsson

Eriks hjärta brann för att hjälpa, uppmuntra och ge hopp. Och det gjorde han – genom positiva och tröstande brev.

Verksamheten växer

Åren efter att Erik och Ulla gifte sig är intensiva. Verksamheten fortsätter att växa och blir under slutet av 1950-talet även internationell genom bidrag till missionärer i exempelvis Pakistan och Berlin. Hela den här tiden står Ulla vid Eriks sida. Även när han i perioder är sjuk och tvingas ligga på sjukhus.

Erik avlider 1966

Erik Nilsson avlider under påskhelgen 1966, endast 37 år gammal. Han får en stroke till följd av blödarsjukan och efter några dagar på sjukhuset orkar hans kropp inte längre. Men Ulla är fast besluten om att arbetet för sjuka barn ska fortsätta och hon spelar en avgörande roll för verksamhetens fortsatta utveckling.

Stiftelsen grundas 1967

Stiftelsen Farbror Eriks Hjälpverksamhet, som Erikshjälpen fortfarande heter enligt våra stadgar, grundas 1967.

Systerorganisationer växer fram under 1990-talet

Under 1990-talet växer systerorganisationer fram – Erikshjälpen Second Hand med sina butiker, och Skandinaviska Läkarbanken som förmedlar sjukvårdskompetens dit det behövs bäst. Så småningom bildas även stiftelsen Human Bridge, i samarbete med Läkarmissionen, för att förmedla sjukvårdsutrustning.

Drömmen lever vidare

Erikshjälpen är i dag en av Sveriges största barnrätts- och biståndsorganisationer med stor och bred verksamhet. Men allt började där i pojkrummet i Småland på 1940-talet, och drömmarna växte till att bli det som i dag stärker barns rättigheter världen över. Detta tack vare Eriks mod att göra verklighet av sina drömmar.

Viktiga årtal i Erikshjälpens historia

1929

Erik Nilsson föds i ett skomakartorp i småländska orten Ruda. Han är sjuk i blödarsjuka och tillbringar mycket tid på sjukhus. Men i sitt svåra sjukdomstillstånd hittar Erik ändå kraft i att hjälpa andra och börjar skicka hälsningar och presenter till andra sjuka barn.

 

1946

Eriks hjälparbete etableras tack vare en stark drivkraft att göra gott för andra. Genom radioprogrammet Barnens Brevlåda får han kontaktuppgifter till andra barn och blir samtidigt god vän med programledaren Sven Jerring.

 

1951

Erik intervjuas i radio av Sven Jerring. Gåvor började strömma in när människor från hela landet hörde talas om Eriks arbete och verksamheten växte sig större. Erik började kallas Farbror Erik, efter att Sven Jerring misstagit Erik för att vara en äldre herre.

 

1966

Erik dör av sin sjukdom och blir bara 37 år gammal. Arbetet som han startat tas vid av hans fru Ulla Nilsson.

 

1967

Stiftelsen Farbror Eriks Hjälpverksamhet grundas.

 

1969

Erikshjälpen flyttar verksamheten från Högsby i Småland till Falkenberg på Västkusten.

 

1978

Huvudkontoret flyttar  från Falkenberg till Holsbybrunn.

 

1990

År 1990 öppnas våra första second hand-butiker, i Vetlanda och Mölndal. Butiksverksamheten startas som en ideell förening för att samla in pengar till de sociala och humanitära insatserna i Stiftelsen Erikshjälpen. Än i dag är Erikshjälpen och Erikshjälpen Second Hand två separata aktörer rent juridiskt, men delar samma varumärke och vision.

Samma år bildas även Skandinaviska Läkarbanken som får en nära koppling till Erikshjälpen. Skandinaviska Läkarbanken bistår med svenska läkare och specialistsjuksköterskor som volontärer till samarbetssjukhus främst i afrikanska länder.

 

2001

Human Bridge får sin nuvarande form efter att verksamheten tagit fart redan 1999. Genom åren har Human Bridge utvecklats till ett modernt hållbarhetsbolag som blivit en av de största textilinsamlarna i Sverige. Kläder som samlas in går till biståndssändningar men vissa textilier säljs också vidare och intäkterna används till biståndstransporter av olika slag.

 

2010

Under 2010-talet började Erikshjälpen profilera sig som en barnrättsorganisation, både i Sverige och internationellt.

 

2014

Erikshjälpen flyttar huvudkontoret från Holsbybrunn till Huskvarna.

 

2019

Erikshjälpen Framtidsverkstad startar i Helsingborg. Konceptet går ut på att använda Erikshjälpen Second Hands lokala butiker som bas för socialt arbete i närliggande bostadsområde.

 

2023

Ulla Nilsson går bort 91 år gammal, efter ett helt liv i kärlekens tjänst.

 

I dag

Än i dag arbetar vi för att ge tusentals barn och familjer som lever i utsatthet runt om i världen möjlighet till trygghet och skydd, hälsa, utbildning och fritid. Vi ger dem möjlighet att själva vara med och forma sin framtid. Så jobbar vi.

Publicerad: 08 mars 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.