fbpx

Varför tycker regeringen att knämetoden är så bra?

Natten mellan söndag och måndag tillbringade en kompis på psykakuten.

Han var där tillsammans med en ångestdrabbad kille, vi kan kalla honom ”Hassan”, från Afghanistan. Hassan har just fått avslag på sin asylansökning och överklaganden. Hoppet är ute. Han är bara en i statistiken, en av många som i dessa dagar far otroligt illa.

Migrationsverkets beslut grundade sig på att Hassans knä visade sig vara äldre än vad han själv har sagt. En mätmetod som i dag kritiseras av flera rättsläkare i Svenska Dagbladet. Och även om Hassans tänder visar att han är under 18 år väljer Migrationsverket alltså den rättsosäkra knämetoden eftersom fler ungdomar kan utvisas då.

Hoppet är ute. Han är bara en i statistiken.

I helgen träffade jag en annan utvisningshotad kille som mår riktigt dåligt, och förra veckan ringde en vän och frågade om råd kring att eventuellt gömma en tredje ung man som fått avslag. Detta är oerhört problematiskt. Läkare slår larm, advokater, människorättsorganisationer, kyrkor, alla med insikt, medmänsklighet och förnuft. Ändå håller politiker och myndigheter fast i sina skamlösa principer. Läkare pekar på Migrationsverket som pekar på riksdag och regering som pekar tillbaka på Migrationsverket.

Vi måste tala klarspråk. Hela den här grejen är så fräck. Det hade aldrig gått om inte målgruppen varit så utsatt som den är. Nätverket #Vistårinteut och flera andra gör ett bra jobb, men det hjälper ju inte när hela etablissemanget valt skygglappar och hörselkåpor.

Läs dagens Svd och fundera på varför Morgan Johansson med flera tycker att knämetoden är så bra.

Vi på Erikshjälpen kommer att fortsätta formulera oss, också tillsammans med våra kollegor, för att göra allt för att bryta detta destruktiva mönster.