fbpx

10 viktiga råd att ta med i bemötandet av människor på flykt

Vi behöver dra lärdom av förra flyktingkrisen. Varje flykting kan ses som ett offer att tycka synd om, eller som en medmänniska att behandla med värdighet. Självklart vill vi det senare, och därför har vi samlat några viktiga råd att ta med i bemötandet.

  1. Människorna som kommer hit har berövats inflytande över sina liv. Hemlandet är invaderat, vardagen sönderslagen, nära och kära riskerar sina liv. Försök återskapa kontroll och initiativ. Pracka inte på våra vanor och lösningar, men var lyhörd för både barns och vuxnas egna behov och önskemål. Gör vad du kan för att skapa såväl mentalt som fysiskt eget utrymme kring individen och familjen. Tänk dig in i deras situation. Var aldrig närgången.
  2. Kyrkans mervärde är förståelse för religionens betydelse i en krissituation och sorgeprocess. Tron blir, för de flesta, ännu viktigare på flykt. Underlätta för religiösa uttryck, bönestunder och gudstjänst, men undvik att överbevisa någon om din egen livsåskådning. Samma sak gäller för övrigt politiska åsikter.
  3. Låta folk välja sina vanor, kläder och mat. Valmöjligheter handlar om värdighet. Hellre ett ”presentkort” på en second hand än förvalda kläder och husgeråd i en kasse.
  4. Bjud gärna på middag. Mat är gemenskap. Men låt framför allt folk få laga den mat de gillar hemifrån. Samma sak med musik. Mat och musik är kulturbärare som ger lugn och igenkänning.
  5. Trygga vuxna bidrar till trygga barn! Många mammor som kommer har i ett slag blivit ensamma i sin föräldraroll när maken inte fick följa med över gränsen. De behöver extra stöd, exempelvis med:
    – kunskap om hur det svenska samhället fungerar.
    – hjälp med tolk för att översätta viktiga handlingar.
    – nyheter från hemlandet, hur hemska de än är.
    – samtal i stöd- och/eller föräldra-grupper
  6. Barn har rätt till skolgång, försök att lösa det på så nära håll som möjligt. Inbjud också barnen att delta i lokala fritidsaktiveter. I leken utvecklar barnen kommunikation och vänskap.
  7. Lek och aktiviteter är också viktigt på boendet för att skingra barns tankar.
  8. Även om barn snappar upp språket snabbare så ska de inte behöva bära familjens integration. De vuxna måste ta det ansvaret.
  9. Det kan vara svårt att uppfatta ett barns trauma. Att komma ifrån eller förlora sina föräldrar är något av det värsta som kan hända ett barn. Försök få professionell hjälp av kurator eller psykolog.
  10. Även barn har rätt till information från sitt hemland, anpassad och formulerad till deras mognad och förståelse.

Daniel Grahn, generalsekreterare för Erikshjälpen

Läs debattartikeln i sin helhet på dagen.se

Foto: Mircea Restea

Stötta ukrainska barn och familjer