fbpx

Mörlid & Sandwall 40-årsjubilerar med digital julkonsert

Den planerade jubileumsturnén fick ställas in på grund av coronapandemin. Men det hindrar inte Lars Mörlid & Peter Sandwall från att sprida musik och glädje i juletid. Den 4 december släpper de en digital julkonsert i samarbete med  Erikshjälpen.

– Det känns väldigt tråkigt att vi inte får möta vår publik som vanligt, men när vi var tvungna att ställa in de fysiska konserterna är det roligt att kunna bjuda på en digital variant, säger Lars Mörlid.

Genom åren har Mörlid & Sandwall gjort över 500 välbesökta julkonserter runt om i olika kyrkor i Sverige och Norge. Årets julturné skulle ha blivit duons 40:e.

– För oss har det blivit tradition att inleda turnén i Mamrelunds missionshus utanför Holsbybrunn den första helgen i advent och att sedan avsluta i Lommaryds kyrka strax innan jul.

Trogen publik

Det var just i Lommaryd julkonserterna startade för 40 år sedan. Då fanns inte julkonserter på samma sätt som i dag, när många artister gör turnéer till olika kyrkor inför jul. Den första konserten blev en succé och sedan dess har framgången fortsatt. Lars Mörlid och Peter Sandwall har en trogen publik som återkommer år efter år.

De senaste åren har duon gjort ett 15- eller 20-tal konserter under december.

– I år blir advents- och juletiden annorlunda, för oss och för de allra flesta, säger Lars Mörlid.

I november, när det stod helt klart att det inte skulle bli någon fysisk julturné, valde Mörlid & Sandwall att spela in en digital konsert i en studio i Jönköping. Konserten är cirka 30 minuter lång och kommer släppas på Erikshjälpens hemsida och i andra digitala kanaler den 4 december.

– Det är en blandning av sånger som skulle varit med vid årets julturné och vi visar också några bilder från Kenya dit vi gör en insamling.

Insamling under konserten

Genom åren har Mörlid & Sandwalls konserter bidragit till många viktiga insatser för barn och familjer som lever i utsatthet. Konsertpubliken har fått möjlighet att hjälpa till och den möjligheten finns även i den digitala konserten – årets insamling uppmärksammar Erikshjälpens arbete för barn och familjer i Kenya som drabbats hårt av torka och konsekvenserna av coronapandemin.

– Nedstängningen av samhället får förödande konsekvenser för många människor i Östafrika, framför allt för dem som redan lever i utsatthet. Många skolor har stängts, många daglönearbetare har förlorat alla möjligheter till inkomst och många familjer svälter. Att vi genom våra julkonserter kan vara med och bidra till att människor får akut hjälp men också långsiktigt stöd ger oss stor glädje, säger Lars Mörlid.