Sara Wimmercranz – Sveriges Second Hand-profil 2024

Sara Wimmercranz är inte bara fyrabarnsmamma, hon är också en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor, modeprofiler och influencers. Nu har hon blivit utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024 av Erikshjälpen Second Hand.

Den 6 mars avslöjade TV4 Nyhetsmorgon att Sara Wimmercranz är utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024.  

– Det här priset är en bekräftelse på att second hand slagit igenom på riktigt. Stil har inget med nyproduktion att göra, stil är ett personligt uttryck, som ska ha så låga utsläpp som möjligt, säger Sara.  

Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste tech-investerare. Många känner igen henne från SVT:s produktion Draknästet där hon medverkar som en av investerarna i jurypanelen. Hållbarhet har alltid varit viktigt för Sara. För något år sedan valde hon att helt sluta köpa nyproducerat mode.

Så blev Sara Sveriges Second Hand-profil 2024

Utmärkelsen Sveriges Second hand-profil delas ut av Erikshjälpen Second Hand varje år. Sara Wimmercranz var en av tre finalister som nominerats i år.  

– Vi är så glada över att kunna ge Sara den här utmärkelsen. Hon tar ställning och visar verkligen att second hand hör hemma i alla rum, från vardagsrummet till styrelserummet, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand. 

År 2022 tog sig Sara an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode. På sina sociala medier influerar hon nu fler till att handla second hand.  

– Det som först kändes som en begränsning blev snabbt en kreativitet och frihet att välja min egen unika stil, och för första gången blev jag intresserad av mode på riktigt. Nu kan jag inte förstå att jag lyssnade på alla floskler som både fast fashion och lyxvarumärken försöker lura på oss. Det går inte att bli sig själv genom konsumtion, glöm det!  

Det går inte att bli sig själv genom konsumtion, glöm det!
Sarra Wimmercranz

Erikshjälpens motivering till utmärkelsen

Sara Wimmercranz är normbrytaren som tydligt visar att förändring behöver, och kan, ske på samtliga nivåer, och på samtliga arenor. När hon 2022 tog sig an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode, blev det starten på en resa som engagerat och gett ringar på vattnet. I dag är Sara Wimmercranz inte bara en välkänd investerare och Sveriges mäktigaste affärskvinna utan även, till sin stora förvåning, modeprofil och influencer. Med en blandning av humor och allvar når hon ut genom bruset och inspirerar flera till att vända sina ohållbara köpbeteenden. Sara visar på ett enkelt och relaterar sätt de mervärden som finns med att ställa om och att second hand är för alla, oavsett plånbok, social status eller stil. Sara tar hållbarhetstänket in i finrummet och ut till massorna när hon bryter normer i kretsar där begagnat tidigare varit tabu. Med stor trovärdighet och genuinitet har hon blivit en given röst i debatten om hållbar konsumtion och en väl värd vinnare att utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2024.

Pengar till arbetet för barn i klimatdrabbade områden

Som vinnare av Sveriges Second Hand-profil 2024 kommer Sara få möjligheten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter 25 000 kronor. Sara Wimmercranz har valt att skänka de 25 000 kronorna till Erikshjälpens insatser för att hjälpa barn i länder som är drabbade av klimatförändringar. 

– Erikshjälpen har flera mycket viktiga projekt i områden som drabbats av torka och översvämningar på grund av klimatförändringar. Klimat och miljö är verkligen vår tids ödesfråga och jag hoppas kunna inspirera fler att engagera sig. Inte minst politiker, eftersom lagstiftning är avgörande i det här arbetet säger Sara Wimmercranz.   

Om utmärkelsen Årets Second Hand-profil

Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.

Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand-Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.

Publicerad: 06 mars 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.