Postkodlotteriet ger 15 miljoner till Erikshjälpen

Under Postkodlotteriets årliga galakväll i Stockholms Stadshus, tog Erikshjälpen emot 15 miljoner kronor i stöd som ska bidra till arbetet under 2024. Sammanlagt fick 61 organisationer dela på 1,2 miljarder kronor.

– Det är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt. Det långsiktiga stödet som vi själva kan fördela betyder otroligt mycket, säger Mattias Ingeson Generalsekreterare för Erikshjälpen.

Det är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt.
Mattias Ingeson, Generalsekreterare Erikshjälpen
Mattias Ingeson, Generalsekreterare Erikshjälpen
Mattias Ingeson, Generalsekreterare Erikshjälpen

Ungefär var femte hushåll i Sverige är med i Postkodlotteriet. Alla som har en postkodlott är med och bidrar till det överskott som delas ut till ideella organisationer som bland annat jobbar med:

  • barn och unga
  • djur och natur
  • forskning och hälsa
  • demokrati och samhälle
  • klimat och miljö
  • idrott och friluftsliv.

Alla organisationer är olika men har samma mål – att tillsammans göra världen bättre för människor, djur och natur.

Erikshjälpen har varit förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet sedan 2009 och har sammanlagt tagit emot 207 miljoner kronor. Under 2023 kunde vi bland annat stötta projekt i Uganda och Moldavien för att stärka barns rättigheter, ge fler barn möjlighet att gå tillbaka till skolan och utbilda skolpersonal för att kunna stötta barn som upplevt trauma. I Sverige kunde vi starta en ny Framtidsverkstad i Kristianstad där det har skapats nya aktiviteter för både barn och föräldrar. Eftersom stödet från Postkodlotteriet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt.

– Det här är pengar som kommer göra stor skillnad för väldigt många barn. Erikshjälpen vill tacka Postkodlotteriet och alla lottköpare som fortsätter stötta vårt arbete för att ge liv åt barns drömmar, säger Mattias Ingeson.

Postkodlotteriet

Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. I dag genererar lotteriet en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten.

Publicerad: 18 mars 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.