Erikshjälpen skyddar barn mot människohandel

I världens största flyktingläger, där mer än hälften är barn, är risken för att bli utsatt för sexuellt våld stor. Här, i Cox’s Bazar i Bangladesh, arbetar Erikshjälpen för att skydda barn från att hamna i händerna på människohandlare.

Afifa (ej med på bild) var ute och lekte tillsammans med andra barn i det flyktingläger som sedan två år tillbaka är hennes hem, när några okända människor plötsligt stannade för att fråga efter vägen. Afifa, som kände igen adressen de nämnde, ville gärna hjälpa till.

Främlingarna bjöd henne på snacks och choklad men det som skulle vara en kort promenad blev en vandring som varade i flera timmar. Afifa var till slut långt borta från lägret, i händerna på kidnappare.

– När Afifas mamma upptäckte att hennes dotter var borta, började hon ropa och leta efter henne. När de inte hittade henne kontaktade de personalen på det center som vår partner driver. En sökinsats påbörjades och när kidnapparna hörde om det, blev de rädda och släppte Afifa, berättar Peter Toftgård, internationell programchef på Erikshjälpen.

”När Afifas mamma upptäckte att hennes dotter var borta, började hon ropa och leta efter henne.”

Det här är en av många berättelser från Cox’s Bazar i Bangladesh, flyktinglägret där omkring en miljon människor från folkslaget rohingya befinner sig på flykt från militärens etniska rensning i Myanmar i augusti 2017. FN varnade tidigt för att människohandlare fanns på plats i lägret för att utnyttja människors ökade sårbarhet.

Över hälften av flyktingarna är barn. Erikshjälpen arbetar genom den lokala partnerorganisationen Codec för att öka skyddet för barn i lägret, bland annat genom att skapa barnvänliga zoner som blir trygga platser där barnen kan vara på dagarna och samtidigt få ta del av informell utbildning.

Stort fokus läggs också på att skapa en medvetenhet kring riskerna för människohandel, hur man kan skydda sig och vart man ska vända sig om ett barn försvinner.

FN varnade tidigt för riskerna med människohandel i flyktinglägret.

Afifas mamma uttrycker stor tacksamhet till att hennes dotter kunde återfinnas välbehållen. Hon hjälper nu till att sprida kunskap om hur man kan skydda sig och sina barn.

– Alla är medvetna om riskerna nu. Tillsammans kan vår medvetenhet bli som en skyddande mur runt oss här i lägret.