fbpx

Erikshjälpen gör katastrofinsats i cyklondrabbade Mocambique

En av södra halvklotets värsta väderrelaterade katastrofer någonsin. Så beskriver FN den cyklon som drabbat sydöstra Afrika. Erikshjälpen går nu in med humanitärt stöd i det drabbade området kring staden Beira i Mocambique.

Cyklonen Idai som drabbade Mocambique i helgen, och som dessutom föregåtts av kraftiga regn och översvämningar, har totalt slagit ut kuststaden Beira och gjort området helt avskuret från omvärlden. Antalet bekräftade dödsfall uppgår till minst 84 men riskerar stiga till över 1 000 enligt nationella myndigheter.

– Förödelsen är total. Staden är i princip fortfarande onåbar, vägar och annan infrastruktur är förstörd. Därför är det fortfarande väldigt få som har kunnat ta sig till de mest utsatta områdena. Men ju längre tiden går, ju mer alla organisationer kan mobilisera sig, desto mer kommer det utkristalliseras vad varje enskild organisation kan bidra med, säger Märta Jacobson, Erikshjälpens humanitära koordinator.

Bidra direkt – swisha KATASTROF till 900 92 83

Erikshjälpen hade fram till 2016 pågående projekt i Mocambique och det är genom den tidigare partnern Tearfund som den humanitära insatsen nu kanaliseras. I ett inledande skede går man in med 100 000 kronor i katastrofhjälp men förhoppningen är att genom akut insamling till ändamålet, kunna bidra med betydligt mer.

– Det handlar bland annat om att ge skydd till människor som har förlorat precis allt. Tak över huvudet, filtar att värma sig med, mattor att sova på, tvål att tvätta sig med, tabletter att rena vattnet med och hygienkit till kvinnor och unga flickor, säger Märta Jacobson.

Mocambique är ett av världens fattigaste länder och det är också ett ungt land – 45 procent av landets nästan 30 miljoner invånare är under 15 år.

Tak över huvudet, filtar att värma sig med, tabletter att rena vattnet med – din gåva gör det möjligt!

Bidra direkt genom att swisha KATASTROF till 900 92 83.

Eller ge din gåva till katastrofarbetet här.

 

Foto: WORLD FOOD PROGRAMME