fbpx

”Alla våra odlingar dränktes”

Bangladesh är ett av de länder i världen som påverkas mest av klimatförändringarna. För människorna som bor i Jamunadeltat, en av de fattigaste delarna av landet, innebär det ett alltmer oförutsägbart och extremt väder.

– När man bor här så utsätts man för olika naturkatastrofer ganska ofta. Som stormar, kraftiga regn och översvämningar, säger Tarek Mia.

Tarek bor tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon i ett litet hus på en ö i Jamunadeltat. Han går på högstadiet i en av de skolor som Erikshjälpens lokala partnerorganisation Friendship driver. 2020 var ett tufft år för familjen, liksom för många andra familjer i området. Utöver coronapandemin så drabbades de av den värsta översvämningen på flera decennier. Runt fem miljoner människor berördes och en fjärdedel av Bangladesh hamnade under vatten.

Det var den värsta översvämningen jag varit med om

– Regnet var så kraftigt att flodbankarna spolades sönder. När vattennivån steg så dränktes alla våra odlingar. Det var den värsta översvämningen jag varit med om. Den förstörde mycket för oss, säger Tarek.

Innan vattnet steg allt för högt lyckades familjen höja upp en säng i huset, med hjälp av bambustavar. Där fick hela familjen klämma ihop sig för att komma undan vattnet.

– Vi hade det så några dagar innan vattennivån till slut sjönk igen. Då försökte vi rädda lite av våra grödor, men det mesta var förstört. Min och min äldre systers skolböcker var också förstörda, säger Tarek.

Med stöd av Erikshjälpen delades matpaket och hygienartiklar ut till de mest utsatta hushållen efter översvämningen. Varje matpaket innehöll ris, baljväxter, olja och andra basvaror och räckte till att mätta en familj i cirka 15 dagar. Friendships katastrofteam hjälpte också till att flytta familjers kor till mer höglänta områden, för att rädda boskap från att drunkna och därmed även rädda familjers försörjningsmöjligheter. För många familjer motsvarar en ko nästan en hel årsinkomst, så en drunknad ko kan få långvariga ekonomiska konsekvenser. För att hjälpa familjer att snabbt komma igång med att odla egen mat igen delades också frön av snabbväxande grödor ut, som spenat och amarant.

Sätt mat på bordet i jul!