Nostalgiska böcker på Bokmässan ger fler flickor utbildning

Många fantastiska gamla böcker trängs på hyllorna när Erikshjälpen Second Hand öppnar sin monter ”Sveriges mest inaktuella bokhandel” på årets Bokmässa. Vackra skinnband, klassiker från 1800-talet, ungdomsböcker från tidigare delen av 1900-talet, böcker för husmödrar och nostalgiska tidskrifter. Allt som säljs i montern bidrar till Erikshjälpens arbete för flickors rätt till utbildning.

Bokmässans bildningstema kommer också synas i montern, med bildningsböcker från både förr och nu.
– Vi brukar ha många lyckliga besökare som äntligen hittar böcker som de letat efter länge. Att intäkterna går till att fler flickor får utbildning stämmer bra överens med mässans huvudtema, säger Camilla Sköld, butikskommunikatör på Erikshjälpen Second Hand.

På lördagen och söndagen kommer Stina Isakson, känd på instagram som @stinainreder, finnas i Erikshjälpen Second Hands monter för att hålla i pysselworkshops. Tillsammans med Stina får besökare återbruka gamla böcker som kan bli till bland annat lampskärmar och personliga presentpåsar.

De som handlar i Erikshjälpen Second Hands monter under Bokmässan är med och ger fler flickor möjlighet att gå i skola. Könsstympning, barnäktenskap och tidskrävande hushållsarbete är tre orsaker till att flickor tas ur skolan tidigt eller ibland inte ens får börja. I utvecklingsländer gifts var tredje flicka bort innan hon fyllt 18 år, enligt FN. Erikshjälpen arbetar tillsammans med lokala partners för att stärka flickors förutsättningar att få sina rättigheter tillgodosedda. Att flickor får gå i skolan gör att risken för att de utsätts för könsstympning och bortgifte minskar. Flickorna blir också mer självständiga, får lära sig om sina rättigheter och med en utbildning blir det lättare för dem att själva påverka sin framtid.

Bokmässan pågår mellan 28 september och 1 oktober.

Erikshjälpen Second Hands monternummer: B05:71

Pysselworkshops med @stinainreder: Lördag 30 september klockan 11-13 och 14-16 samt söndag 1 oktober klockan 11-13.