fbpx

Lyckad second hand-kväll när Henning Gillberg tog emot pris

En glad pristagare, härlig stämning och VIP-shopping av second hand-godbitar – på onsdagskvällen fick Henning Gillberg, en av grundarna till White Monday, ta emot Erikshjälpen Second Hands pris Sveriges Second Hand Profil 2020 vid ett event i Malmö.

– Jag tror mycket på individen, men jag tror inte att individer själva kan nå långt. Individer bör göra det tillsammans, sa Henning Gillberg när han höll en kort föreläsning efter att ha tagit emot priset av Erikshjälpen Second Hands verkställande chef Anette Alm Gustafsson.

”Man kan inte uppnå att bli helt hållbar, men man kan alltid sträva efter det” – Henning Gillberg

Henning Gillberg fick utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2020 med följande motivering: 
År efter år skriker kommersiella handelsaktörer ut sitt budskap med en kraft som får oss att handla nytt för miljardtals kronor – och det bara under en enda dag.  

Det som började som en fyndig lek med motsatsord har nu etablerat sig som en växande motrörelse som engagerar allt ifrån privatpersoner och influencers till organisationer och företag – i Sverige men också internationellt.  

Som grundare och organisatör av White Monday har Sveriges Second Hand Profil 2020 med stort engagemang skapat en kraftfull rörelse som driver på den viktiga utvecklingen mot en mer cirkulär konsumtion.  

En rörelse som utan tvekan är det nya svarta. 

Prisutdelningen hölls på Erikshjälpen Second Hand i Malmö med cirka 40 gäster i publiken, av hänsyn till coronarestriktionerna. Publiken var väldigt intresserad och ville veta mer om Hennings Gillbergs arbete och White Monday, som från och med i år bytt namn till Circular Monday.

– Förra året använde 30 länder begreppet White Monday. Det är cirkulära företag som reparerar eller lagar som är med. Det kan också vara företag som säljer reparerade eller återvunna varor, sa Henning Gillberg.

Efter prisutdelningen och Henning Gillbergs föreläsning fick gästerna tid för VIP-shopping i second hand-butiken.

Utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil delas årligen ut av Erikshjälpen Second Hand till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk. Tidigare har bland andra Elsa Billgren, magasinet Scandinavian Retro och Johanna Nilsson fått utmärkelsen.

Foto: Anna Hållams