fbpx

Hjälp oss att hjälpa

Erikshjälpen Second Hands butiker är hårt drabbade av corona-krisen. Vi behöver din hjälp för att rädda dem.

Varför behöver vi finnas?

Vi har 62 butiker som bedriver en stor social verksamhet runt om i Sverige mycket tack vare våra drygt 3 000 fantastiska volontärer. I våra butiker får människor insatser såsom arbetsträning, sociala nätverk och en plattform för integration och språkträning. En unik mötesplats för många människor där de får plats utifrån sin förmåga. Det ger också möjlighet för människor att återanvända varor och värna om vår miljö.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör personer som är 70 år eller äldre stanna hemma. Något som drabbar vår verksamhet väldigt hårt, eftersom våra volontärer nästan uteslutande är 70 år och äldre. Det innebär att det just nu är en mycket mindre personalstyrka som håller uppe vår verksamhet, där vissa second hand-butiker tillfälligt tvingas stänga. Inte minst i Norge vars regering tagit till ännu tuffare regleringar för att bekämpa coronaviruset än vad Sverige gjort.

– Vi märker även att folk inte lämnar in varor som de brukar göra och försäljningen går ner, säger Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

Allt överskott från våra butiker går till att bedriva biståndsarbete för barn i utsatthet i Sverige och i världen. Vi arbetar för att barns rättigheter ska bli tillgodosedda och att barns drömmar ska få liv.

– Hela affärsidén är att hjälpa andra människor. Det är en fantastisk affärsidé, men den är också extremt sårbar. Omkring 90 procent av inkomsterna i Erikshjälpens second hand-butiker går till olika hjälpprojekt och när pengarna inte längre kommer in blir också det arbetet lidande, säger Daniel Grahn.

Vill du hjälpa oss?

  • Dags att vårrensa? Våra butiker tar gärna emot dina gåvor
  • Handla i våra butiker eller på secondhand.se 
  • Om du är under 70 och frisk behövs du mer än någonsin som volontär, kontakta din närmaste butik
  • Swisha en gåva till Erikshjälpen: 900 92 83, märk med: HOPP

Tack för ditt engagemang – din handling gör skillnad!