fbpx

Yrkesutbildning ger unga mammor framtidshopp

En av tre tjejer gifts bort innan sin 18-årsdag, tonårsgraviditeter är vanliga och få vuxna kvinnor kan läsa. Så ser verkligheten ut i Karamoja, där Ugandas, Kenyas och Sydsudans gränser möts. Här kämpar Erikshjälpen för att ge unga mammor förutsättningar att ta makten över sina egna liv.

– Jag drömmer om att bli frisör och öppna en egen salong. Byn växer och det saknas här. På det sättet hoppas jag kunna försörja mig och min son, säger Fransisca Pulkol, 19 år. 

Vi befinner oss i Uganda, i en by nära gränsen till Sydsudan. Det är torrt och dammigt, området har de senaste åren drabbats hårt av torka. Under ett tak intill den lokala marknaden i byn sitter elva unga mödrar med sina barn. Marknadsstånden är fulla av solpaneler och diverse prylar i plast men något ätbart finns inte till salu. Bristen på mat i området är uppenbar och flera av barnen visar tecken på undernäring. 

De unga mammorna är med i Erikshjälpens projekt Flickor utan brudpris, som finansieras av Erikshjälpen tillsammans med Postkodlotteriet. Sedan ett år tillbaka jobbar Erikshjälpen i Karamoja, ett område där mer än 30 procent av flickorna gifts bort innan de fyller 18 år. En flicka är bara värd den mängd boskap hon kan ge vid ett bortgifte och det är statistiskt mer sannolikt att en flicka dör i barnsäng än att hon går klart grundskolan. 

Mammorna vi träffar är från 15 år till strax över 20. Varje berättelse är unik men alla har de det gemensamt att de antingen blivit bortgifta och gravida tidigt, eller gravida utanför äktenskapet och förskjutna av sina familjer. De har tvingats sluta skolan och har fått kämpa hårt för att kunna försörja sig själva och sina barn. 

Jag hade ingen som hjälpte mig

Erikshjälpen erbjuder nu dessa mammor yrkesutbildning, ett sätt att ge dem makt över sina egna liv och möjlighet att skapa en bra tillvaro för sig själva och sina barn. Någon planerar exempelvis att bli sömmerska, en annan att öppna catering.  

– När min mamma gick bort kunde pappa inte längre betala mina skolavgifter. Jag arbetade i andras köksodlingar för att få ihop tillräckligt med pengar så att jag kunde gå klart grundskolan och jag hade ingen som hjälpte mig, berättar Fransisca Pulkol. 

Hon träffade en kille och blev kär. Sedan blev hon gravid, men killen försvann. I dag bor Fransisca och sonen Isaiah tillsammans hos hennes pappa. Hon blev glad när hon hörde om möjligheten att gå en yrkesutbildning och vill studera till frisör. 

15-åriga Patricia Ngoya giftes bort för ett år sedan. I dag är hon änka sedan mannen dödats i strid. Även svärföräldrarna är döda och hon fick inte bo kvar hos sin döde makes släktingar. 

– Först accepterade inte min pappa att jag kom tillbaka hem, men nu bor jag och mitt barn med honom. Jag är övertygad om att det här projektet kommer ge mig möjligheter att kunna försörja mitt barn i framtiden och ge oss ett bättre liv, säger hon.

Mammorna kan ta med sig sina barn till utbildningen

Upplägget för yrkesutbildningarna är mycket flexibelt för att kunna möta varje enskild ung mammas behov. 

– Vi samarbetar med flera olika utbildningar och lärarna kommer ut och anordnar kurser lokalt, för att undvika att mammorna ska behöva resa iväg och bo borta över natt. Våra partnerorganisationer stöttar även upp så att mammorna kan ta med sig sina barn till utbildningen och även yngre syskon om det är så att de har ansvar för dem, säger Sara Norlén, Erikshjälpens programkoordinator för Östafrika. 

De unga mammorna är alla överens om att de döttrar som de har eller kommer att få inte ska behöva uppleva det som de själva gjort, de kommer kämpa för att döttrarna får gå i skolan och göra egna val gällande sin framtid. 

–  Jag har två döttrar, jag vill inte tvinga någon av dem till giftermål, säger en av mammorna. 

I projektet för flickor i Karamoja är en annan viktig del att få fler flickor att börja och fortsätta skolan. Läs mer om det här. 

Foto: Jjumba Martin

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation vars uppdrag är att minska fattigdom och utsatthet genom att främja barnets rättigheter och skapa hopp och hållbarhet. Vi fokuserar främst på barns rätt till skola och utbildning, hälsa samt trygghet och skydd. Det vi gör kan i enkla ordalag kallas välgörenhet eller att vi är en hjälporganisation, men vi gör mer än så  vi bidrar till en mer hållbar värld. För oss handlar hållbarhet om att tillgodose dagens behov och hjälpa människor till en dräglig levnadsstandard utan att äventyra kommande generationers möjligheter. Erikshjälpen har 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige (FRII – Frivilligorganisationernas Insamlingsförening). Genom att donera till Erikshjälpen eller köpa en gåva eller present i vår gåvobutik gör du skillnad och stödjer välgörande ändamål i Sverige och runt om i världen. Du bidrar till hållbar utveckling och att barn som lever i utsatthet får ett bättre liv, både nu och i framtiden.