fbpx

Trädplantering på schemat

En timme utanför Marsabit town i norra Kenya ligger Segel. Här tillbringade Marcus Olsson mycket tid under sin praktik genom Erikshjälpen tidigare i år. Det här är hans berättelse om en idé som fortfarande växer.

”Första gången jag anlände till Segel var det väldigt torrt och varmt, knappt några växtligheter alls. Perioderna av torka har varit extra långa på senare år, den här hade varat i två år. I Segel finns en skola, Segel Primary School, med ungefär 150 elever. Cirka 30 av dem tillhör skolans barnrättsklubb, ett projekt som leds av Food for the hungry och med ekonomiskt stöd från Erikshjälpen.
Barnen är flitiga och kan mycket om sina rättigheter. Men när jag kom dit hade de idétorka och visste inte riktigt vad de skulle göra härnäst med klubben.

”Barnrättsklubben bestämde sig för att de ville plantera träd. Det var ytterst få som trodde på att träden skulle klara sig.”

Men så kom det kraftiga regn till Marsabit och Kenya, så kraftiga att man inte sett något liknande i området sedan 80- eller 90-talet. Barnrättsklubben bestämde sig för att de ville plantera träd.
Staketet skänktes till oss och många ville hjälpa till i projektet. Samtidigt var det ytterst få som trodde på att träden skulle klara sig, eftersom det i området nästintill kan liknas med en öken under torrperioder. Men en gång har det funnits mycket träd i området och till det ville barnen tillbaka.

Första plantan.

Vi planterade trädarter som finns i området. Regnen fortsatte och träden fortsatte växa. Barnen delades in i grupper där varje grupp hade ansvaret för vattning varje vecka. Vi byggde ett stängsel tillsammans för att skydda träden mot getter och annan boskap. En trädplanteringsexpert hjälpte oss och gav barnen tips på hur de kan hålla träden levande. Skulle de klara sig de tre första månaderna skulle det gå mycket lättare sen.

En rolig detalj är att föräldrar och lärare blev inspirerade av projektet. Doktorn som har en klinik i området lyckades odla fram grönsaker med samma teknik som vi använde för träden. Ingen i området brukar odla annars utan är fullt beroende av det som kommer från deras boskap.
Och nu, sju månader senare, lever alla träd fortfarande och fortsätter växa. De har överlevt den första torkan och man har kommit in i nästa regnperiod.
Förhoppningarna är höga om att de nu kommer klara sig.”

 

 

Marcus Olsson, praktikant hos Erikshjälpens partnerorganisation Food for the hungry i Marsabit, Kenya våren 2018.