fbpx

Sabubdin lär sig mycket på centret

Sabubdin, tolv år, älskar att gå till centret som drivs av Erikshjälpens samarbetspartner HCDI. Här har han lärt sig räkna och en massa andra saker. Stödet från centret hjälper honom i hans vanliga skolgång i den statliga skolan.

Erikshjälpens arbete vid en av de stora soptipparna i Delhi har pågått sedan 2013 och vi gläds över stora förändringar för barnen. Nu går majoriteten av barnen här i skolan, mycket tack vare skolstödet på projektets center.

Sabubdin trivs bra på centret. Där är lugnt och lärarna är så snälla. Men det allra bästa är barnparlamentet.
– Där får man lära sig om sina rättigheter och att tala, säger Sabubdin och räknar upp några av rättigheterna han lärt sig; rätt till överlevnad, rätt till skydd och rätt till utbildning.
– Jag visste inget om detta innan jag kom till centret. Det är viktigt att vuxna också vet och bryr sig om barns rättigheter, säger han. Och det är också en viktig del i arbetet som bedrivs här.

”Det är viktigt att vuxna också bryr sig om barns rättigheter.”

Sabubdin har bott vid Bhalswa soptipp hela sitt liv. Pappa är död och det är en stor familj som hans mamma försöker försörja: Sabubdin har sammanlagt åtta bröder och tre systrar. Men alla utom yngsta systern är bortgifta nu. Och Sabubdin hjälper till hemma:
– När något går sönder lagar jag det. Jag är familjens mekaniker, säger han stolt.

På fritiden gillar Sabubdin att leka med mobilen och att plugga. Han brukar också leka med sina vänner. Ibland leker de kurragömma eller tjuv och polis. Men “mest av allt gillar jag att gå till centret!” När Sabubdin blir stor vill han bo kvar i Bhalswa och plugga till forskare.

Men Sabubdin har en hemlig talang också: Han är jättebra på att göra läskiga grimaser!

(Text och foto: Johanna Strindlöv, praktikant för Erikshjälpen i Indien 2018.)