fbpx

”Nu är skolan mycket bättre”

Undervisningen har högre kvalitet, skolan har fler böcker och ett nytt stängsel som gör att djur inte längre kommer in på skolområdet. Det tycker Guyo Roba, som går i åttonde klass, är bra.

– Jag tycker att det är kul att det finns mer att läsa och jag tycker om att skriva och hitta på egna berättelser, säger han.

Guyo bor tillsammans med sin familj på landsbygden i norra Kenya. I området finns många utmaningar, som dålig infrastruktur, långa avstånd till hälsovård och att långtifrån alla barn går i skolan. Svår torka och vattenbrist har ytterligare gjort vardagen otroligt tuff för många familjer i området.

Bättre försörjning och samarbete

Erikshjälpen arbetar tillsammans med den lokala partnerorganisationen Food for the hungry för att stärka familjerna i området, ge fler barn tillgång till utbildning och öka undervisningskvaliteten i skolorna. Guyos familj har berörts av arbetet på flera sätt.

– Nu är vi med i en självhjälpsgrupp där vi får kunskap om hur vi kan förbereda oss inför kriser och hjälpas åt i byn. Man klarar sig inte bäst ensam, utan man är stark i grupp, säger mamma Sabdio som tillsammans med sin man Ukur är med i en av Food for the hungrys nystartade självhjälpsgrupper.

Genom gruppen har de också fått stöd att utveckla en liten affärsverksamhet med grönsaksförsäljning, vilket gör att familjens ekonomi blivit bättre.

Skolböcker och mensskydd

Guyo berättar att mycket på skolan har förändrats sedan Food for the hungry började stötta skolan.

– Vi har tillgång till fler skolböcker och nu har vi ett stängsel runt skolan.

Stängslet och bättre förvaring av skolmaterial och böcker gör att djur inte längre kan ta sig in och förstöra böcker eller skolans lilla trädgård. Det har även byggts en ny avdelning där lärarna kan förvara material och förbereda lektioner.

Tjejerna skippar inte skolan lika mycket, utan går dit oavsett

Guyo berättar att tjejerna på skolan fått hjälp med mensskydd, vilket märks i klassen.

– Tjejerna skippar inte skolan lika mycket, utan går dit oavsett, säger han.

Sedan coronapandemin började har Food for the hungry också spridit information i området, om hur man kan skydda sig från smitta, delat ut hygienartiklar och hjälpt skolelever att fortsätta sina studier hemifrån när skolorna stängde ner.