fbpx

”Jag valde att inte äta så att han skulle kunna äta”

Hur känns det att vara riktigt hungrig? Taslima, en tonårstjej från Bangladesh, vet. När en kraftig översvämning spolade bort familjens försörjningsmöjligheter fanns det nästan inget kvar att äta. ”Min yngsta bror var för liten för att klara av att vara utan mat, så jag valde att inte äta så att han skulle kunna äta”, säger hon.

Taslima Khatun bor med sina föräldrar och tre syskon i ett litet hus på en ö i Jamunadeltat i Norra Bangladesh.

– Min pappa jobbar som daglönare och har ingen egen jordbruksmark. Han jobbar med andra personers odlingar för att försörja vår familj. Översvämningen dränkte det mesta av den odlingsbara marken så min pappa blev utan arbete i tre månader. Då fick vi det mycket svårt, säger hon.

Den här julen sätter vi mat på bordet

Hela byn fick ont om mat och familjer som redan var fattiga blev ännu fattigare när skördar förstördes och boskap drunknade.

– Alla i byn hade det väldigt svårt efter översvämningen, så ingen kunde hjälpa någon annan.

Taslima är ett av miljontals barn som på grund av extremväder och katastrofer har en osäker tillgång till mat. Pandemin har gjort matbristen ännu större i delar av världen och för första gången på flera årtionden ökar antalet barn och vuxna som lever i hunger. Därmed ökar också risken för undernäring bland barn, liksom risken för spädbarns- och mödradödlighet.

Erikshjälpen har ett viktigt – och i många fall livsavgörande – uppdrag: att ge familjer mat igen. I det uppdraget behöver vi din hjälp. För 100 kronor kan du vara med och ge en översvämningsdrabbad familj i Bangladesh ett matpaket med ris, olja och andra basvaror som räcker i tio dagar.

Den här julen sätter vi mat på bordet

Ingen tonåring ska behöva gå hungrig för att rädda en yngre bror från undernäring. Tack för att du är med och sätter mat på bordet!