fbpx

Äktenskapet var slavarbete

Tolvåriga Chariya fick höra att hon skulle gifta sig med en ung, stilig man. Men hon blev inlåst och förlorade all makt över sitt liv. Just nu ökar risken för tvångsäktenskap och trafficking för flickor i Kambodja, på grund av akut fattigdom i coronapandemins spår.

Chariya drömde om ett annat liv, långt borta från det hårda arbetet på risfälten i Kambodja, som hennes familj odlade. Hennes moster ordnade så att Chariya skulle kunna gifta sig med rik man från Kina. När Chariya fick se bilder på sin blivande make blev hon glad. Han var ung och stilig. Hon skulle få det bra.

Chariya blev familjens obetalda hembiträde, deras slav.

Väl framme i Kina stämde inget med den bild Chariyas moster målat upp. Mannen var gammal och sjuk och Chariya blev familjens obetalda hembiträde, deras slav.

I Sydostasien är trafficking ett stort och komplext problem. Situationerna där barn utnyttjas kan se olika ut, det kan vara i en klädfabrik eller någon annan typ av industri, på en bordell eller i tvångsäktenskap. Men nästan alltid börjar de med drömmen om ett bättre liv – och slutar i en mardröm. I Kambodja samarbetar Erikshjälpen med organisationen Chab Dai, som arbetar brett för att förebygga och minska riskerna för att barn ska utsättas för trafficking – men också med att hjälpa och upprätta de barn som redan utsatts.

Chariya lyckades rymma och ta sig tillbaka till Kambodja

När Chariya lyckades få kontakt med sin familj igen larmade de Erikshjälpens partner Chab Dai, som gav Chariya råd. Chariya lyckades rymma och ta sig tillbaka till Kambodja, där Chab Dais personal mötte henne och hjälpte henne att polisanmäla. Mostern greps och dömdes senare till 15 års fängelse för trafficking av barn.

Chariya heter egentligen någonting annat.