fbpx

Johanna Nilsson är Sveriges Second Hand Profil 2019

Hennes klimatångest har resulterat i ett djupt engagemang för hållbarhet som också smittar av sig på andra. Hon visar att det går utmärkt att vara modeintresserad och samtidigt ha en hållbar garderob. Nu får Johanna Nilsson utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen Second Hand.

Prisutdelning

Torsdagen den 28 mars 17.30-19.00 på The Lobby, Regeringsgatan i Stockholm.

Läs mer om prisutdelningen och anmäl dig till eventet här!

– Jag är jätteglad för det här priset! Mitt engagemang för hållbarhet är brett, där second hand är en tydlig del, en lösning på hur man kan ta sig an utmaningen att leva mer hållbart. Jag känner mig otroligt peppad och fylld av energi, säger Johanna Nilsson.

Jag känner mig otroligt peppad och fylld av energi

2016 gav hon ut boken Slow fashion tillsammans med Jennie Johansson. Hon driver också en blogg och en podd med samma namn. Hösten 2018 startade Johanna Klimatklubben.se tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo.
– Som opinionsbildare inom hållbart mode uppmuntrar och inspirerar Johanna Nilsson många att göra aktiva val när det gäller konsumtion, i synnerhet av textilier, och att välja klimatsmart. För oss var hon en självklar vinnare av utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil i år, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

För fem år sedan gav Johanna Nilsson sig själv ett nyårslöfte: att bara konsumera kläder enligt principen slow fashion.
– Jag älskar mode och kläder men jag avskyr hur industrin ser ut. I dag pratar ju även kedjorna om hållbarhet och lägger då stort fokus på materialval. Men med en affärsidé som bygger på överkonsumtion går det inte att vara hållbar. I grunden handlar det om att ändra normer och normen i dag är att hela tiden konsumera mera, säger hon.

Johanna Nilsson prioriterar kvalitet framför kvantitet och hon handlar second hand i första hand.
– För mig är second hand ett självklart val när det gäller att skapa en hållbar garderob. Att förlänga livslängden på våra plagg är så otroligt viktigt. Den springande punkten är att vi köper för mycket grejer. Om vi konsumerar mindre blir det också mindre avfall. Det låter banalt, men bara genom de två sakerna har vi löst väldigt mycket.
– När jag handlar second hand ser jag det som att jag lånar plaggen en stund, sedan lämnar jag in dem igen så att de kan gå vidare till någon annan. Om en hållbar garderob skulle betyda att man bara fick äga ett par byxor, då skulle jag tappa lusten direkt, säger hon.

Jag ser det som att jag lånar plaggen en stund

För Johanna, liksom för många andra, blev sommaren 2018 en ögonöppnare för hur det står till med klimatet. Därför känner hon att det är viktigare än någonsin att uppmuntra fler att ställa om till en mer hållbar livsstil.
– Att peka finger hjälper ingen, det enda sättet är att inspirera till förändring, säger hon och berättar också att hon tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo kommer ge ut en bok om klimatet under hösten.

Priset Sveriges Second Hand Profil 2019 delas ut till Johanna Nilsson torsdagen den 28 mars på The Lobby i Stockholm.

Motivering Sveriges Second Hand Profil 2019 – Johanna Nilsson
Blogg, podd, bok, föreläsningar – plattformarna är många men den röda tråden genomgående. Istället för att sticka huvudet i sanden och resignera inför sin egen klimatångest har Sveriges Second Hand Profil 2019 valt att kanalisera sin oro i ett djupt engagemang för hållbarhet och klimatsmarthet.

Genom lika stora doser kunskap som inspiration vill hon få fler att göra aktivt hållbara val, i livet i allmänhet och när det gäller konsumtion av kläder och textilier i synnerhet. På ett uppmuntrande och handfast sätt utmanar hon oss alla att ändra tankesätt och leta second hand i första hand – alltid.

Om priset
Utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och en statyett får pristagaren rätt att tilldela ett av Erikshjälpens biståndsprojekt motsvarande 25 000 kronor.

Tidigare har bland andra Elsa Billgren, magasinet Scandinavian Retro och Anna Lidström fått utmärkelsen.

På instagram hittar du Johanna Nilsson på @johannanswe