Erikshjälpen Second Hand prisas för miljöinsats

För blott ett år sedan öppnade Erikshjälpen Second Hand i Eksjö. Men redan nu prisas butiken för sitt miljöarbete. På nationaldagen får man ta emot årets miljövårdspris från Eksjö kommun.

– Det känns helt fantastiskt! Vi är så stolta och glada, säger butikschef Jessica Politis.

Ur motiveringen från samhällsbyggnadsnämnden i Eksjö kommun framgår att butiken får priset för att man ”genom etablering i Eksjö skapat en plattform för återanvändning av varor som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling. Konceptet innefattar såväl en stark social och ekonomisk dimension där skänkta varor generar medel till sociala och humanitära insatser.”

– Vi har ju bara funnits i Eksjö i ett år, därför känns det extra roligt att vi redan hunnit göra ett så stort avtryck. Vi märker att vi är uppskattade, både för det man kan handla hos oss, för att vi är en social plats för människor som har det svårt och för den insats vi gör för miljön, säger Jessica Politis.

”Alla som ställer upp i butiken är helt fantastiska!”

I butiken finns tre anställda och cirka 50 volontärer. Priset, 10 000 kronor och ett diplom, delas ut under nationaldagsfirandet på Stora Torget i Eksjö.

– En del av pengarna kommer gå till bistånd men vi vill också använda priset till personalvård och göra något härligt tillsammans. Alla som ställer upp i butiken är helt fantastiska!

Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand, ser priset som ett tydligt bevis på den miljömässiga nytta som inte bara butiken i Eksjö, utan samtliga Erikshjälpen Second Hand-butiker runtom i landet, gör.

– Med 62 butiker och en nyligen lanserad e-handel bidrar Erikshjälpen aktivt till ett nationellt ökat återbruk med bestående miljövinster, säger han.

 

Bild: Alexandra Sundberg, Smålands-Tidningen