fbpx

Anna Lidström, 2018: ”Livet är för kort för att inte mönstermixas”

Hon kallar leopardskjortan för ett basplagg och av morfars vedpressenning sydde hon en gång en kostym. Second hand och remake går som en röd tråd genom Anna Lidströms liv – det som en gång började som en hobby och ett sätt att uttrycka sig själv, har banat väg för ett yrkesval och en doktorandtjänst. Och gett henne utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2018.

– Det känns hedrande! Jag brinner verkligen för second hand och har gjort det väldigt länge så det här känns både som ett slags erkännande för det, men också som en möjlighet att kunna sprida min mission ännu mer, säger Anna Lidström.

Att handla second hand har varit självklart för Anna Lidström, 34, sedan tidiga tonåren. Det började som en hobby och ett sätt att uttrycka sig själv. Sedan påverkade det yrkesvalet, att bli designer och stylist. Hösten 2017 påbörjade hon en femårig konstnärlig doktorandtjänst vid Akademin för design på Högskolan i Borås, med inriktning på hållbart mode. I dag vill hon inspirera andra att se på omvärlden genom ”nyfikna, lekfulla och hållbara glasögon”.

”Det bästa sättet att spara på jordens resurser är att använda det som redan finns”

– Det pratas ofta om att vi svenskar är så trendiga. Jag upplever oss i stället som otroligt ängsliga och jag blir tokig på det! Det är så fruktansvärt att se vad människor slänger, allt som görs av med bara för att vi har ett så snävt synsätt på stil, inte vågar sticka ut eller experimentera mer med färg och form.

Hur blev second hand en så självklar del av ditt liv?
– Jag är uppvuxen med en mamma och en faster som alltid åkte runt på loppisar, så sedan tidiga tonår har jag varit en riktig loppisräv. Då, som tonåring med liten budget, blev second hand ett sätt för mig att uttrycka mig på, ett sätt att utveckla min stil och göra egna varianter på det jag såg i modetidningar. Det var också genom det som jag insåg att jag ville jobba inom mode och med second hand som arbetsmaterial.

Anna Lidström vill uppmuntra andra att våga experimentera med färg och form genom nya klädkombinationer. Att se potentialen i kläder som någon annan redan använt, men också i den egna garderoben.

– Visst kan vi prata miljövänliga fibrer, alternativa framställningstekniker och fiberåtervinning, men det bästa sättet att spara på jordens resurser är att använda det som redan finns.

”Kläder som passar precis intresserar mig ganska lite”

Själv beskriver hon sin stil som färgstark, lekfull, humoristisk och bohemisk.

– I enstaka fall köper jag nyproducerat men det allra mesta köper jag second hand, oavsett om det är de där unika guldkornen eller vanliga basplagg. Men bas för mig kan vara en leopardskjorta över en randig polotröja och en scarf runt halsen – livet är för kort för att inte mönstermixas!
– Jag gillar lager på lager och stirrar mig aldrig blind på storlekar. Kläder som passar precis intresserar mig ganska lite. En skjorta vill jag gärna kunna knyta i midjan, på en t-shirt vill jag kunna vika upp ärmarna. Jag behöver känna att jag äger plaggen på det sättet också, säger Anna Lidström.

FOTO: KRISTIN LAGERQVIST

MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2018
Med en fingertoppskänsla som är få förunnad och en absolut unik stil får Sveriges Second Hand Profil 2018 många att betrakta sina befintliga garderober med nya ögon samt att se potentialen i att skapa nytt med second hand.

Genom ett starkt engagemang i textilbranschens hållbarhetsarbete når hon även ut med sitt budskap och inspirerar en hel industri att på många olika sätt låta kläder leva längre.

För sin stora passion och sin enastående förmåga att inspirera fler till second hand tilldelas Anna Lidström priset Sveriges Second Hand Profil 2018.

OM PRISET
Priset delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Pristagaren ska genom sitt engagemang bidra till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter med ett stort inslag av nytänkande.

Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter.