Naturskyddsföreningen – Sveriges Second Hand-profil 2021

Erikshjälpen Second Hands pris Sveriges Second Hand Profil tilldelas 2021 Naturskyddsföreningen för sina framgångsrika satsningar med Klädbytardagen och Prylbytardagen. Årets pristagare gör det lätt att välja rätt och visar att alla kan bidra till en hållbar utveckling.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och det värmer lite extra eftersom både våra lokalföreningar och vårt rikskansli jobbat länge med de här frågorna. Det är en fin signal till våra medlemmar som genom åren lagt mycket kraft på att organisera Klädbytardagar, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Genom priset Sveriges Second Hand Profil vill Erikshjälpen Second Hand hylla och uppmuntra människor och organisationer som är förebilder och gör goda avtryck när det gäller att främja second hand och återbruk. I en tid när det är livsviktigt för samhället att ställa om behövs alla goda krafter som underlättar för människor att leva mer hållbart.

– Naturskyddsföreningen är en stark sådan kraft och gör ett fint arbete på många olika nivåer i samhället. Det känns roligt att få ge priset Sveriges Second Hand Profil 2021 till en sådan värdig pristagare, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation, som sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare både lokalt, nationellt och globalt. Sedan 2010 arrangerar Naturskyddsföreningen Klädbytardagen runt om i Sverige.

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot. Då måste vi ställa om på alla områden, också hur vi konsumerar. Med Klädbytardagen ville vi skapa en arena och ett roligt sammanhang för att få fler att välja second hand och bli en del av delandets ekonomi, säger Karin Lexén.

Till Klädbytardagen kan människor ta med sig några fina plagg som de inte längre använder och byta dem mot plagg som någon annan haft med sig. Sedan 2019 finns också Prylbytardagen, där bland annat leksaker, fritidsprylar och saker till hem och kök byter ägare. Intresset för Kläd- och Prylbytardagen har vuxit varje år.

– Att man gör något konkret och roligt för miljön tror jag är skälet till att det blivit så populärt. Senast vi gjorde en stor nationell Klädbytardag, 2019, fick 58 000 plagg en ny ägare, bara i Sverige, säger Karin Lexén.

Den 9 december kommer Karin Lexén ta emot priset Sveriges Second Hand Profil 2021 vid ett event i Erikshjälpen Second Hands nya citybutik i Göteborg.

Motivering Sveriges Second Hand profil 2021

När samhället är i akut behov av att ställa om till en mer hållbar utveckling behövs initiativ som underlättar för människor att välja rätt. Genom Klädbytardagen och Prylbytardagen ger Naturskyddsföreningen ett fint exempel på att alla kan göra något för att skapa förändring. Tillsammans kan vi återanvända våra saker i mycket större utsträckning än vi gör i dag – och det är viktigt att vi blir fler som börjar göra så.

Med stor kunskap och starkt engagemang bidrar Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen till en mer hållbar värld både lokalt, nationellt och globalt. Med Klädbytardagen och Prylbytardagen har Sveriges Second Hand Profil 2021 visat att alla kan bidra till ett mer cirkulärt samhälle genom att börja i det lilla.

Författare: Sofia Denzler

Om utmärkelsen Årets Second Hand-profil

Om priset

Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk. Elsa Billgren, Johanna Leymann, Scandinavian Retro och Henning Gillberg är några tidigare pristagare.

Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.

Publicerad: 14 mars 2021

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.