Isabelle McAllister – Sveriges Second Hand Profil 2022

I en tid av omställning behövs inspirerande förebilder – som visar att det inte bara är nödvändigt utan också lustfyllt att ställa om till en hållbar konsumtion. En sådan förebild är Isabelle McAllister, som nu tilldelas Erikshjälpen Second Hands utmärkelse Sveriges Second Hand Profil 2022. Prissumman kommer Isabelle skänka till arbete för flickors menshälsa.

– Krafter som Isabelle McAllister behövs verkligen i vårt samhälle! Hon är ett föredöme och en inspirationskälla och genom vårt pris vill vi både visa uppskattning för det arbete som hon redan har gjort och skicka med en uppmuntran inför i framtiden, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

Genom tv-program som ”Äntligen hemma”, ”Fixa rummet” och ”Sommartorpet” har Isabelle McAllister blivit en färgstark inredningsprofil med hela svenska folket. Det har alltid varit självklart för henne att använda second hand i sin inredning, men förr pratade hon inte så mycket om nyttan.

På senare år har Isabelle blivit mer högljudd. Hon har utbildat sig inom klimat- och hållbarhetsfrågor och kallar sig i dag för en kreativ omställningsaktivist. 2021 gav hon ut boken ”Skavank”, som handlar om prylar, vår relation till dem och hur vi bäst kan laga och vårda dem.

– Halva boken handlar om prylar och konsumtion, i andra halvan berättar jag om olika material och hur vi kan ta hand om dem, berättar hon.

Med boken vill Isabelle både utmana gamla tankemönster och visa hur gammalt och kantstött kan få nytt liv. Vad händer om vi inser att saker som ägts och hanterats – av oss eller av andra – har något som det nya saknar? Om vi börjar se det vackra i skavankerna, och förstår vilken tillfredsställelse det faktiskt kan ge oss att ta hand om våra prylar?

– Använd det du redan har – så länge det bara går, uppmanar Isabelle McAllister.

–  Vi räddar ju inte världen genom att laga en skjorta, men jag tror att det är bra för kroppen och systemet att jobba med händerna. Genom att ta hand om det vi har börjar vi också bry oss om det mer.

Erikshjälpen Second Hand hoppas att många lyssnar till Isabelles uppmaning.

– Isabelles förmåga att se det vackra i det skavda och nötta är något vi hoppas att många kan inspireras av och ta efter. Om vi alla gör små förändringar i vårt konsumtionsbeteende så kan vi tillsammans göra skillnad. Det känns verkligen roligt att få dela ut det här priset till Isabelle, säger Josefine Janossy, Marknad- och konceptchef på Erikshjälpen Second Hand.

Isabelle McAllister var jämsides Klimatklubbens Maria Soxbo och Emma Sundh, samt Vintagemannen Ingemar Albertsson nominerad till priset Sveriges Second Hand Profil 2022, som årligen delas ut av Sveriges ledande ideella second hand-aktör. Att få utmärkelsen är Isabelle väldigt stolt över.

– Det är det ultimata priset för en gammal loppisråtta som mig. Jag är så himla stolt och glad och det känns så himla roligt. Second hand är verkligen något jag känner mig hemma i och uppskattar väldigt mycket. Det känns också vettigt att få inspirera andra att använda saker så länge det går, säger hon.

Som pristagare får Isabelle 25 000 kronor att ge till något av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Valet föll på arbete för flickors menshälsa, som bland annat handlar om att runt om i världen utbilda barn och föräldrar om mens, ge flickor tillgång till säkra mensskydd och att se till att skolor har hygieniska och trygga toaletter.

– Jag önskar att vi såg mens som en kvinnokraft i stället för något som vi skäms över. Det är fortfarande så tabu, säger hon.

Motivering Sveriges Second Hand Profil 2022

Där slit-och-släng blivit norm i samhället ställer sig Sveriges Second Hand Profil 2022 på tvären. Hon kallar sig för en kreativ omställningsaktivist – och hjärtat bankar hårt för återbruk. Där andra ser brister ser hon möjligheter.

I allt från bok till tv, och inte minst i sociala medier, skapar hon engagemang kring hållbar konsumtion. Hon inspirerar och delar med sig av kunskap om hur man förlänger livet på saker och ting, och även hur man lär sig uppskatta det gamla och nötta. Tack vare Isabelle McAllister kan fler prylar få nytt liv och älskas igen, och igen.

Om utmärkelsen Årets Second Hand-profil

Om priset

Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.

Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.

Publicerad: 14 mars 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.