Vårt miljöuppdrag går ut på att främja och utveckla återbruk av begagnade varor. På så sätt är vi med och bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling och en mer effektiv användning av naturens resurser.
Det första miljömålet handlar om att främja en cirkulär omställning. Vi vill att det ska vara enkelt att både handla hållbart och skänka till second hand-butik. Vi vill även dela med oss av vår kunskap och inspirera fler till att vilja bli cirkulenter. Det andra miljömålet handlar om att minimera vår egen verksamhets negativa påverkan på miljön.
Vi tror att människor motiveras till mer hållbara vanor både genom kunskap och att det är enkelt. För att främja den cirkulära omställningen och få fler konsumenter att bli cirkulenter behöver vi därför både sprida kunskap och inspiration, och göra det så pass lätt att skänka gåvor och handla second hand att det blir det självklara förstahandsvalet.
Vi gör det enkelt att välja andra hand i första hand genom att ha många butiker på bra lägen, generösa öppettider och med inkluderande och inspirerande kommunikation. Genom att öppna fler butiker på nya platser, och hela tiden utveckla vårt koncept, får fler möjlighet att handla återbrukade produkter. Det är viktigt att dela med oss av vår kunskap och få fler att bli engagerade i den cirkulära omställningen. Därför samarbetar vi också i forskningsprojekt, deltar i debatter, driver en podcast om second hand och har en stark närvaro i sociala medier.
Under 2023 sålde vi över 12 miljoner gåvor i våra second hand–butiker.
Gåvor som går att återanvända, men som inte säljs i Sverige, skänker vi till våra partnerorganisationer i Europa.
Gåvor som är trasiga eller av annat skäl inte går att återanvända sorteras för materialåtervinning och tas omhand av vår återvinningsleverantör.
Gåvor som inte är i tillräckligt gott skick för att återanvändas eller materialåtervinnas går till energiutvinning och blir el, fjärrvärme och fjärrkyla.
Gåvor som inte är i tillräckligt gott skick för att återanvända, återvinna eller användas för energiåtervinning klassas som deponiavfall. Det är till exempel keramik, glas, kakel och liknande material.
Genom att återbruka och återvinna resurser som redan finns minimeras utsläppen från vår konsumtion. Därför är omställningen till en cirkulär ekonomi avgörande för att hållbart samhälle. I den cirkulära ekonomin finns inget avfall. Resurser återvinns istället och används effektivt så länge som möjligt, till skillnad från i dagens linjära ekonomi som bygger på att utvinna-tillverka-använda-och slänga.
Genom att ta emot och sortera gåvor, så att de kan återanvändas, bidrar vi till ett mer hållbart användande av jordens resurser. Vi strävar efter att så mycket som möjligt av det som samlas in ska återanvändas. Under 2023 var vår återanvändningsgrad i Sverige 25 procent och räknar vi med som vi skänkt vidare för återanvändning utomlands var den 58 procent!
Med inspirerande kommunikation och genom att dela med oss av vår erfarenhet vill vi höja kunskapen om och stärka intresset för second hand i alla delar av samhället. I våra butiker och i sociala medier är vi aktiva med både inspiration och utbildande material. Vi deltar på arenor som Almedalsveckan och Järvaveckan, skriver debattartiklar, ger föreläsningar och deltar i panelsamtal för att bidra till att förutsättningarna för den cirkulära ekonomin i Sverige blir bättre. Vi samverkar med andra genom forskningsprojekt som belyser viktiga framtidsfrågor för den cirkulära ekonomin och vi delar våra erfarenheter bland annat genom vår hållbarhetsrapport. Det är viktigt för oss att hela vår organisation är engagerade och har en grundläggande förståelse för miljöfrågor och därför ger vi regelbundet utbildningar och föredrag till alla våra medarbetare.
Om vi får fler att handla second hand istället för nyproducerat och samtidigt minskar vår verksamhets negativa miljöpåverkan, blir den positiva effekten av second hand-försäljningen ännu större. Vi strävar efter att vara en miljömedveten organisation och minska de skadliga utsläpp som uppstår av vår verksamhet. Vi arbetar för att säkerställa att verksamheten inte bidrar till miljökonsekvenser som i längden drabbar de vi finns till för – barnen.
Vi arbetar för att minska miljöbelastningen inom följande områden i vår verksamhet:
Du kan läsa mer om vårt arbete inom dessa områden i vår hållbarhetsrapport.
Den största delen av vår verksamhets utsläpp kommer från transporter. Samtidigt är gåvoinsamling, försäljning och överskottet beroende av en fungerande transportverksamhet. Eftersom transporterna har så stor påverkan på miljö och klimat är det viktigt för oss att de hanteras på bästa möjliga sätt. Vi strävar efter att minska våra utsläpp årligen genom att exempelvis byta ut fordon och drivmedel mot mer miljövänliga alternativ, utbilda våra chaufförer i miljösmart körning och bilvård, samt utveckla vår logistik för att fungera mer effektivt. Vår målsättning är att alla transporter ska vara fossilfria 2030.
Vi mäter mängden gåvor i tre av våra gåvomottagningar, så kallade hubbar. De mätningarna visar på att vi i snitt tar emot 8 500 ton gåvor varje år. I den beräkningen ingår inte möbler.
Det ger exempelvis omkring:
Erikshjälpen Second Hand samlar in gåvor från privatpersoner och företag. Vi efterfrågar hela och rena gåvor, och tackar nej till gåvor som inte kan användas i verksamheten. Så mycket som möjligt av det insamlade materialet ska kunna återanvändas hos oss eller våra partnerorganisationer utomlands.
Varje år tar vi på Erikshjälpen Second Hand emot ett stort antal gåvor. Men alla är inte lämpliga för återanvändning. Det som inte går att återanvända förbereder vi för återvinning enligt avfallstrappan – minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi och deponera. Vi sorterar sådant som annars riskerar att bli hushållsavfall och ser till att det tas om hand resurseffektivt.
Flera av våra butiker är anslutna till ett ramavtal som vi har med en återvinningsleverantör. Det gör att vi har möjlighet att följa upp och utveckla vår återvinning. I våra butiker och hubbar delar vi upp avfallet i brännbart avfall, bioavfall, materialåtervinning, ej återvinningsbart och sorterbart avfall. Det sorterbara avfallet sorteras sedan en gång till hos återvinningsleverantören för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas.
En betydande del av vårt brännbara avfall har varit textilavfall då vi saknat storskaliga lösningar för att sortera och återvinna textilavfall i Sverige. Sedan 2025 gäller utsorteringskrav för textil från övrigt avfall. Syftet med lagen är att minska mängden textilier som går till förbränning, samt att främja en mer hållbar hantering av textilavfall. Insamlingen av textilavfall ligger under kommunernas ansvar och Erikshjälpen Second Hand lämnar textilavfall enligt respektive kommuns instruktion.
En mindre del av vårt textilavfall tas också hand om av lokala entreprenörer, remake-företag, skolor och konstprojekt som arbetar med återbruk.
Ja. En stor del av gåvorna som skänks till oss blir inte sålda i Sverige även om de är i tillräckligt gott skick för att återanvändas. De varorna skänker vi till andra organisationer i Europa för att så mycket som möjligt av det vi samlar in ska återanvändas. Organisationerna som vi samarbetar med driver egna second hand-butiker med hjälpverksamhet som fokuserar på att stötta barn och familjer i utsatta livssituationer. På så sätt är vi med och stärker den cirkulära ekonomin i Europa och bidrar till en växande second hand-marknad.
Tyvärr är transporterna förenade med stora utsläpp. Men i dagsläget är de nödvändiga för att återanvändningsgraden på gåvorna ska bli så hög som möjligt. För att transporterna ska minska måste helt enkelt efterfrågan på second hand-varor i Sverige öka.
Vi på Erikshjälpen Second Hand är bekymrade över de brister i den globala second hand-handeln som media har uppmärksammat de senaste åren. För att motverka att gåvor från Erikshjälpen Second Hand sprids i länder med bristfällig avfallshantering samarbetar vi med organisationer som har hög spårbarhet och en närhet till marknaden. Utgångspunkten är att inget osorterat material eller avfall ska skickas utomlands. Vi besöker regelbundet våra största mottagare och får rapporter från dem årligen om vad som hänt med mottaget material.
Två av våra större samarbetspartners är Human Bridge och Friend to Friend. Exporten genererar inga intäkter till Erikshjälpen Second Hand.
Ja, Erikshjälpens huvudkontor miljödiplomerades 2022 enligt Svensk Miljöbas (SUSA) och diplomet förnyades 2023 genom en oberoende granskning. Miljödiplomeringen innebär att vårt miljöarbete granskas utifrån tre kriterier: arbetssätt, rutiner och förbrukning. Utöver kärnverksamheterna arbetar vi för ett miljövänligt kontor genom en rad aktiviteter och följer upp vår miljöpåverkan med nyckeltal.
Vi jobbar utifrån en hållbarhetspolicy som beskriver hur vi ser på hållbarhet och hållbar utveckling. Dessutom har vi en upphandlingspolicy som säkerställer att våra inköp och upphandlingar bidrar till en hög kvalitet i verksamheten och samtidigt tar stor hänsyn till miljömässiga och sociala aspekter.
Fler av våra viktigaste policys finns att ta del av i vårt dokumentrum.
Hållbarhetsrapporten omfattar Erikshjälpen Second Hands verksamhet under 2023. Den berättar om de långsiktiga målen och vad som uppnåtts hittills inom hållbarhetens tre perspektiv; miljömässig, social och ekonomisk.
Hållbarhetsrapport 2023Publicerad: 04 maj 2023