På Barnkonventionens dag, måndagen den 20 november 13:00-17:00, arrangerar Erikshjälpen en barnrättskonferens i samverkan med Jönköping University och Länsstyrelsen i Jönköpings län. Hur skapar vi jämlika uppväxtvillkor för alla barn? är frågan som konferensen fokuserar på.

Alla barn är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Samtidigt visar rekommendationerna från FN:s barnrättskommitté på systematiska brister i Sverige gällande integrering av ett barnrättsperspektiv och barns delaktighet.

Under barnrättskonferensen i Jönköping fokuserar Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin, forskaren Frida Lygnegård och barnrättskonsulten Åsa Ekman på barns rätt till trygga och jämlika uppväxtvillkor. Tillsammans med expertpaneler diskuteras vad Sverige behöver göra bättre för att implementera FN:s rekommendationer enligt barnkonventionen.

Program Barnrättskonferens 20 november 2023

Datum: 20 november, 13.00-17.00 (mingel och mini-expo 12.00-13.00)
Plats: Aulan på Högskolan för Lärande och Kommunikation, Jönköping University, Gjuterigatan 5, 553 18 Jönköping.

Anmälan: Sista anmälningsdatum är den 10 november 2023. Anmälan sker via anmälningsformulär

 

Han vet vad det innebär att leva i fattigdom och utanförskap och vill vara med och kämpa för att så många barn som möjligt får ett bättre liv. ”Jag och Erikshjälpen strävar mot samma mål”, säger countrymusikern Doug Seegers.

Doug Seegers blev känd för den svenska publiken genom sin medverkan i tv-programmet Jills veranda. När han uppmärksammades i programmet levde han som hemlös gatumusiker i Nashville. I samband med en spelning i Sverige kom Doug i kontakt med Erikshjälpen och sedan 2017 är han ambassadör för organisationen. Han tycker att det känns viktigt att engagera sig för barn som lever i utsatthet.

– Jag har en nära relation till det eftersom jag som barn fick uppleva hur det är att leva i fattigdom. Nu har jag möjligheten att vara en del av Erikshjälpen, som är en fantastisk organisation. Vi strävar mot samma mål, säger han.

Känns fantastiskt att få bidra
Doug Seegers

Doug Seegers har gjort flera uppskattade julturnéer till förmån för Erikshjälpens arbete.  Att hans musik berör är det många som vittnar om.
– Jag gillar ju att spela men det jag uppskattar allra mest är när jag känner att mina sånger verkligen får betyda något för dem som kommer och lyssnar. Min önskan är att få skriva musik som inspirerar människor till något bra. Mina sånger berättar det jag varit med om, det svåra men också det mirakel av upprättelse som jag fått uppleva.

Inför sin första turné tillsammans med Erikshjälpen fick Doug Seegers möjlighet att besöka Uganda och det arbete bland gatubarn som Erikshjälpen bedriver tillsammans med en partnerorganisation i landet. Han har också besökt Rumänien och Erikshjälpens arbete för att bryta den romska befolkningens utanförskap.

– Det var en väldigt känslosam resa för mig. Det berörde mig på djupet att se hur de här människorna lever och vilka dåliga förutsättningar de har att lyckas i livet. Men det blev också väldigt starkt att se det Erikshjälpen gör för att stötta dem och skapa förutsättningar för ett bättre liv.

– Jag har verkligen fått se hur viktigt det arbete som Erikshjälpen gör är och det känns fantastiskt att jag får göra det jag kan för att bidra, säger Doug Seegers.

Författare: Patricia Franzén

Det är starkt att se det Erikshjälpen gör
Doug Seegers

Sången och musiken är Terese Fredenwalls sätt att skapa mening för sig själv och för andra. Med sina berättelser vill hon skapa engagemang för barn som lever i utsatthet. “Jag vill vara en röst för dem som sällan kommer till tals”, säger hon.

Terese Fredenwall har släppt fem soloalbum, skrivit musik åt bland andra Jenny Berggren och Danny Saucedo och deltagit i den svenska melodifestivalen. Men framgång har aldrig varit hennes mått på lycka, utan mening.
– För mig handlar allt om mötet. Att mina berättelser får liv i mötet med någon annan, ett möte där jag blir berörd och där någon annan blir berörd. Där vi kommer bakom fasaderna, får sätta ord på känslor som är väldigt svåra och där vi kan förenas i känslan av att inte vara ensam.

Jag vill ge röst åt fler
Terese Fredenwall

När Terese Fredenwall under 2020 inledde sitt samarbete med Erikshjälpen var det med en tydlig önskan om att med sin musik få vara en röst för dem som sällan kommer till tals. Framför allt brinner hon för Erikshjälpens arbete för barns rätt till trygghet och skydd, som bland annat innefattar arbete mot människohandel, våld och sexuell exploatering.
–  Genom musik kan man mobilisera och samla människor, väcka empati och skapa en närhet som gör det lättare att få ett engagemang för berättelser som annars kan kännas väldigt långt borta från ens egen verklighet. Det tror jag kommer att vara en av mina viktigaste uppgifter som ambassadör för Erikshjälpen.

En sådan berättelse för Terese är den om ”Evelyn”.
– Verkligen. Vissa människor flyttar omedelbart in i hjärtat på en och Evelyn är en av dem.

”Evelyn”, flickan som egentligen heter något annat, och som fått en helt egen låt uppkallad efter sig, träffade Terese när hon besökte ett rehabiliteringscenter för gatubarn i Kenya som drivs av Erikshjälpens partnerorganisation. Evelyn var bara tio år men redan omänskligt hårt märkt av livet. I låten beskrivs hur hon utsatts för våld av sin mamma, sexuella övergrepp av de olika män som passerade i hemmet och hur hon slutligen var den som fick vårda sin mamma när hon insjuknade och gick bort i aids.
– Jag tänker ofta på Evelyn och undrar hur hon har det. Hennes högsta dröm var att bli en sångerska. Så det känns väldigt fint att på ett sätt få dela scen med henne och att hennes historia får ge röst åt fler.

Författare: Patricia Franzén

Genom musik kan man mobilisera och samla människor
Terese Fredenwall

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.