fbpx

Sara: ”Gemenskapen är det bästa”

För fem år sedan började Sara Jern arbetsträna på Erikshjälpens Second Hand i Växjö. Då visste hon inte hur roligt hon skulle tycka att det var, och att hon senare skulle välja att komma tillbaka som volontär. Nu är hon i butiken varje vecka.

När Sara för några år sedan blev sjukpensionär kände hon att hon saknade tiden i butiken där hon trivts så bra, och bestämde sig för att börja som volontär. Det visade sig att det inte bara var Sara som saknat att få jobba på Erikshjälpen Second Hand i Växjö, utan även att både kunder och personal saknat henne.

– Jag fick så många glada tillrop, och det är extra roligt när kunder kommer fram och säger ”åh, vad kul att se dig igen, vi har saknat dig”.

När Sara började i butiken var hon mest på leksaksavdelningen, det var naturligt eftersom hon tidigare jobbat med att sälja just leksaker och barnvagnar. Hon har testat olika uppdrag i butiken men just nu titulerar hon sig som butiksvärdinna, vilket innebär att hon ansvarar för provhytterna och ser till att det är rent och snyggt och att alla kunder får den hjälp de behöver och följer de regler som finns. Trots att hon inte längre jobbar på leksaksavdelningen ropar de andra i butiken gärna på Sara när de fått in en barnvagn.

– Jag har ju koll på barnvagnar så jag ser till att de är hela och rena och visar hur man fäller ihop dem, och alla dolda finesser. Det är roligt att kunna bidra med något jag kan.

Sara tycker att det roligaste med att vara volontär är kundkontakten, och gemenskapen som finns i butiken.

– Alla är välkomna i butiken. Hos oss handlar allt från barn till pensionärer. Dessutom känns det extra bra att veta att vi gör något gott.

Sara är på plats i butiken ungefär en gång i veckan, och hon uppskattar att det är flexibelt och blir alltid glad när det är dags för nästa jobbpass.

– Att jobba när butiken öppnar är alltid extra roligt. Vi har många kunder som köar utanför och när vi väl öppnar dörrarna springer de in för att hitta guldkornen. Som ett riktigt kosläpp, skrattar Sara.

En annan sak som Sara uppskattar är kunder som blir glada när de hittat något som de känner igen.

– Vi har många kunder som kommer in och säger att de varit ledsna för att de kastat bort något, och sedan hittat det hos oss på Erikshjälpen. Det känns gott i hjärtat. Många blir också nostalgiska när de ser något som de känner igen från mor- och farföräldrar och det är alltid roligt att få ta del av deras historier.

Sara avslutar:

– Om man har lite tid över skulle jag verkligen rekommendera att bli volontär hos Erikshjälpen, inte minst för gemenskapen och alla människor man får träffa.