fbpx

Sy din sommarväska med Maja Delborn

Sy din egen sommarväska! Maja Delborn delar med sig av mönster och steg-för-steg-guide hur du syr en väska som rymmer allt det viktiga för varma sommardagar på stranden.

Majas sommarväska

Jag har sytt en väska där jag får plats med det viktiga jag vill ha med mig i sommar. Och som dessutom går att variera storleken på så att du får i din varmaste tröja om det skulle behövas, och det vet vi alla att det tyvärr kommer göra. Den är dessutom enkel att göra.

VI KÖR!

Steg 1. Klippa ut bitarna  

Den stora biten till själva väskan, långa bandet till handtagen och två små bitar om du vill sy in band i sidan för att kunna knyta ihop den upptill som jag gjort. Det är smart, både för att det inte ska vara fritt halloj in i väskan men också för att man får en väldigt fin form på väskan upptill.

Steg 2. Sy banden

För att sy banden pressar du in sidorna avig mot avig för att sedan vika bandet på mitten avig mot avig, stryk för att fixera och sy sedan en söm längs med hela, ca 2 mm från kanten men lämna ett par cm i ändarna för att kunna sy ihop dessa med varandra senare.

Steg 3. Sy kanalerna till handtagen 

Nu vet du hur brett ditt band till handtagen blev och kan sy kanalerna som bandet ska gå igenom. Jag sydde mina drygt 2 cm breda och ca 8 cm in från kanten i botten genom att vika tyget dubbelt där och sy raksöm längs med hela tygbiten så att kanalen stack ut på framsidan.

Steg 4.  Sy ihop väskan 

Börja med att fålla kanten upptill på båda sidorna, vik ner 1 cm först och pressa, vik sedan 2 cm pressa igen och sy sedan ihop ca 2 mm från den nedvikta kanten. Nu ska sidorna sys ihop. Vill du sy in band i sidan för att kunna stänga är det här du lägger in dom när du syr ihop sidosömmen. Jag har sytt dom med fransk söm som är ett sätt att sy för att inte få några råa kanter. Då syr du ihop sidosömmen först en gång avig mot avig sen klipper du ner sömnmånen så mycket du vågar, vänder väskan ut och in och syr en till söm i sidan för att på så sätt ”kapsla in” den första sömmen. Vänd sen tillbaka.

Nu ska du sy ihop botten på samma sida och då lägger du ihop öppningen så den möter sidosömmen mitt över som ett T. Du vill alltså sy ihop så du får en platt botten. Gör på samma sätt här, sy först ihop avig mot avig och klipp sen ner sömsmånen. Vänd och sy en till söm för att kapsla in. Sen upprepar du på andra sidan, sy först sidosömmen och sen bottensömmen.

Steg 5. Trä in bandet 

Trä bandet genom hela väskan, börja med att trä genom ena sidan, upp som handtag och sen ner på samma sida och upp till den första sidan för att där kunna sy ihop ändarna. Det gör du genom att lägga räta mot räta, sy ihop och vik sedan som du gjorde innan och sy ihop kanten så att du får ett slutet band. Nu kan du dra efter så du döljer skarven och vips så va väskan klar!

Fyll med baddräkt, handduk, solskydd, tre nektariner, en bok, vattenflaska å keps och spring till närmsta strand.

Simma lugnt!

HEJ

/Maja Delborn
Du hittar Majas Instagram på majade och Majas pop-up-shop på secondhand.se