fbpx

”I framtiden tror jag inte att julstress existerar”

För Emma Sundh började allt utanför Karlstad där hon växte upp i ärvda kläder eftersom hon var yngst i släkten. I dag har hon över 20 000 följare på Instagram och är en av Sveriges största influencers inom hållbarhet. Här berättar hon om sin klimatångest men också om tron på en ljus framtid samt om varför hon nu väljer att flytta hem igen, till landsbygden där allt började.

Med julen cirka en månad bort finns det nog både en och annan som har börjat känna av julstressen som kan infinna sig så här års. Men för Emma Sundh ligger det största fokuset på annat just nu. Hon och familjen ska nämligen flytta från Stockholm snart – hem till Värmland där Emma är uppvuxen. En flytt som betyder mycket för Emma, av olika anledningar.

– Mina barn älskar att vara i skogen, nu kommer vi närmare den. Men vi kommer också närmare mina föräldrar och det är viktigt för mig, jag vill att barnen ska få umgås mer med äldre generationer. I dagens samhälle är vi väldigt isolerade mellan generationerna, jag tror att vi skulle må bättre av att öppna upp däremellan.

Lämnar stressen

För Emma innebär flytten också att hon kommer att lämna en daglig stress bakom sig.

– Jag vill inte bli påmind om hur ohållbart vårt samhälle är hela tiden. Jag mår inte bra av det, säger hon och fortsätter:

– Det finns många fördelar med att bo i en större stad, rent hållbarhetsmässigt. Men det finns också nackdelar. I Stockholm är man mycket närmare konsumtionen och det ska bli skönt att komma ifrån den.

Föräldraskapet gav klimatfrågan nytt allvar

Hållbarhetsperspektivet är något som Emma har med sig i allt hon gör. Tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson har hon skrivit boken ”Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft” och hon är även medgrundare till Klimatklubben där syftet är att öka klimatengagemanget hos allmänheten. För Emmas egen del är det brinnande engagemanget något som har vuxit fram, allt började med kläder och ett intresse för vintage när hon växte upp.

– Jag fick ärva mycket kläder samtidigt som det också var en trend på gymnasiet, att klä sig i egensydda grejer och handla second hand. Jag har alltid gillat det kreativa – att sy, fixa och greja själv och det var så det började för mig.

Det är mina döttrars och alla andra barns framtid vi jiddrar med

Dock var det när hon blev förälder som klimatkrisen blev ett faktum på allvar för Emma.

– Det sjönk in för mig då, vilka ohållbara normer vi drivs av. Det är mina döttrars och alla andra barns framtid vi jiddrar med och det skrämde mig väldigt mycket. Jag vill kunna ge mina barn ett vettigt svar när de frågar vad jag gjorde när man hade chansen. För den frågan kommer garanterat att komma.

Prata om vinsten med att ställa om

När det gäller klimatfrågan menar Emma att vi generellt fokuserar allt för mycket på det katastrofala som krisen innebär för mänskligheten.

– Vi pratar mycket om det negativa med krisen, om vad som händer om vi inte ställer om. Det är såklart viktigt men vi behöver prata mer om vinningen med omställningen – alla människoliv vi skulle rädda och att vi faktiskt skulle må bättre på många plan.

Vi behöver inte tio personer som lever perfekt, vi behöver miljoner människor som gör något

Det är också viktigt att lyfta positiva förändringar istället för att peka på det man gör dåligt.

– Vi behöver inte tio personer som lever perfekt, vi behöver miljoner människor som gör något. Vi måste sänka garden och prata med varandra om utmaningarna och hylla varje litet gott steg. Vi måste puffa människor att göra mer av den varan. Men vi behöver också bättre riktlinjer för både privatpersoner och företag. I dag är det upp till gemene man att förändra och så ska det ju inte vara. Det måste bli enklare att göra rätt och svårare att göra fel.

Emma Sundh älskar julen

I framtiden handlar det, enligt Emma, inte om att vi ska ta ett steg tillbaka. Snarare handlar det om att vi ska framåt på en ny stig. Om 20 år tror hon att vi firar julen på ett liknande sätt som i dag, men med ett annat – mer hållbart – fokus.

– Jag personligen älskar julen och pirret inför att det är något speciellt som väntar. Men i framtiden tror jag inte att ordet julstress existerar. Istället för konsumtion kommer fokuset vara på det mysiga med julen: på gemenskapen, pysslandet och matförberedelserna, så som det var mer förr. Jag tror generellt att vi kommer att ha ett härligare liv i framtiden där vi mår bättre och stressar mycket mindre.

Vi kommer nämligen att ifrågasätta de normer som vi lever efter i dag, något vi redan har börjat göra, menar hon.

– Utmattning och stress, är det höjden av det lyckliga livet eller finns det något annat? Jag är övertygad om att det gör det och om vi tar konsumtionssamhället som ett exempel tror jag att folk redan nu har börjat tröttna på det.

I omställningen till ett mer hållbart samhälle ser Emma det som sin uppgift som förälder att hjälpa sina barn att göra den så smidig som möjligt.

– Vi pratar inte vi om att vi ska köpa en ny jacka, vi säger att vi ska hålla utkik efter en och då gör vi detta på loppisar eller i second hand-butiker. Samma sak gäller med leksaker. Jag tänker ofta på hur härligt det är att få längta efter något, det gör ju att man uppskattar det så mycket mer.

Om Emma

Ålder: 37
Bor: Stockholm men på väg mot Värmland
Familj: Maken John samt döttrarna Majken och Bodil
Gör: Journalist, författare, föreläsare och hållbarhetsinfluencer
Därför älskar jag second hand: ”Det är hållbart på flera olika sätt – man kan få kvalitet för en liten peng och så ger det ett litet klimatavtryck, den viktigaste valutan för mig. Och så kan man hitta unika grejer!”
Följ på: emmasundh.se, @emmasundh

Tre julklappstips från Emma

  1. Om man inte vet vad man ska ge bort kan man, istället för att köpa en sak, ge bort något man har gjort själv och lagt ner tid på. Sådana julklappar tycker jag är de bästa, när man inser att personen har gjort det här för bara dig. Hemmagjord saft eller marmelad till exempel, det är ju väldigt lyxigt.
  2. Istället för att ge bort saker kan man ge bort gemensamma upplevelser, något man kan se fram emot och som man unnar sig tillsammans. Då menar jag inte en resa till Thailand utan rent generellt – tid tillsammans.
  3. Vi skulle kunna ge bort mer av våra kunskaper än vad vi gör i dag. De flesta besitter kunskap inom något, allt från hantverk till att man är bra på ekonomi. Man kan utbyta tjänster med varandra. Det är en riktig drömjulklapp kan jag tycka, om man får önska sig något som vuxen.

Text: Isabella Lindholm Harbrecht
Foto: Helena Paulin-Strömberg