fbpx

Fler män behöver upptäcka second hand

När han fick hoppa in i riksdagen ville han påverka också genom sina klädval. Mattias Ingeson, regionchef på Bilda, tidigare biträdande generalsekreterare på Erikshjälpen och riksdagsersättare blev second hand-inspiratör med instagramkontot @secondhandriksdagsmannen.

Den första bilden du publicerade var en selfie på tåget där du beskrev ditt nya konto som ”nästan bara på skoj”. Varför startade du kontot?

– Jag var på väg till Stockholm för att hoppa in som ersättare i riksdagen. Som riksdagsman har man ögonen på sig och därmed också en chans att påverka. När jag jobbade på Erikshjälpen publicerade jag ibland bilder på Facebook när jag använde second hand-kläder i olika sammanhang. Det slog mig att det kanske kunde bli en kul och intressant kontrast och väcka lite uppmärksamhet om jag visade att det går att bära second hand-kläder i riksdagens fina salonger.

Att jag skrev ”nästan bara på skoj” är faktiskt lite knepigt så här i efterhand. På något sätt kändes det som att jag som man och politiker behövde markera att kontot var lite på skämt för att inte uppfattas som för pretentiös. Är det ok att en man bryr sig om kläder och berättar för andra vad han har på sig? Hur diskuterar man klimat och hållbarhet utan att folk stör sig på att man är ”för duktig”?

Varför är det viktigt för dig att handla second hand?

– Second hand och särskilt ideell second hand har så många fördelar. Jag kan med gott samvete handla hållbart och billigt samtidigt som butikerna blir sociala mötesplatser som ger möjlighet till praktik och arbetsträning för människor som behöver det. Pengarna går till viktiga ändamål och jag kan få tag i plagg och prylar som är unika.

Vilket är ditt bästa second hand-fynd?

– Det får bli två. En oanvänd kritstrecksrandig märkes-kostym i exakt rätt storlek som jag hittade på Erikshjälpen i Habo och en elegant regnrock från Sellpy som jag använde utanpå kostymerna nästan varje dag under min senaste period i riksdagen.

Män pratar sällan om sina kläder och verkar inte ha upptäckt second hand-alternativet

Behövs det mer second hand-inspiration för män?

– Absolut! Män pratar sällan om sina kläder och verkar inte ha upptäckt second hand-alternativet på samma sätt som kvinnor. Min poäng är att det finns ”vanliga” kläder för ”vanliga” män på second hand. På Instagram finns tusentals konton där kvinnor delar med sig av sina fynd och hållbara klädtips men jag har bara hittat några enstaka som skapats av män.

Vilket blev ditt mest uppskattade plagg i riskdagen?

– Kanske den rutiga kostymen jag köpte via secondhand.se för 75 kronor och som visade sig gå i samma stil som en kavaj partiledaren använde. Efter ett tag började jag också få kommentarer om mina olika fem kronors-slipsar…

Vad har du fått för respons på dina inlägg?

– Många har sagt och skrivit att de tycker det är kul och bra att jag vill och vågar lyfta fram second hand-frågorna. Roligaste responsen var när @loppiskostymen hörde av sig och berättade att han blivit inspirerad att starta ett eget konto.

Blev det några samtal om hållbar konsumtion i det politiska rummet?

– Jag fick aldrig tillfälle att prata om detta från riksdagens talarstol men det blev en hel del samtal i fikarum och mellan möten. Jag tror att man påverkar mer genom sådana samtal än vackra tal.

En riksdagsman berättade för mig att han brukade köpa accessoarer second hand, som näsdukar att ha i kavajfickan. När jag frågade om han ville vara med i en post på mitt konto så avböjde han, vänligt men bestämt. Jag uppfattade det som att han fortfarande kände att second hand inte är riktigt ”rumsrent” och att det skulle kunna skada hans image på något vis. Jag tror att det hade varit tvärtom!

Du är just nu inte aktiv i riksdagen – kommer instagramkontot att leva vidare?

– Jag är ju fortfarande ersättare och kan få hoppa in igen. Ett slags second hand-riksdagsman. Så jag kommer fortsätta. Jag har ju också politiska uppdrag på kommun- och regionnivå så slipsar och kostymer behövs fortfarande.

Bilder från @secondhandriksdagsmannen