fbpx

10 bokklassiker att läsa i sommar

Sommaren innebär för många tid över att försvinna in i bokens värld. Att läsa är sätt att resa på som alltid är tillåtet. Ta med boken för en dag på stranden, slappna av i hängmattan eller kryp upp i fåtöljen och låt en god bok bli en del av sommarens upplevelse. Vi tipsar om bokklassikerna du inte vill missa!

Ibland kan det vara svårt att bestämma vilken bok du ska läsa härnäst. Vi tipsar om 10 klassiker du hört talas om men kanske aldrig tagit chansen att läsa:

 1. Harry Potter av J.K. Rowling
  Kanske har du redan slukat hela serien om den unga trollkarlen och vill återuppleva äventyret eller så har du aldrig tagit chansen att läsa fantasyromanerna av J.K. Rowling. Första boken utgavs 1997 och sedan dess har ytterligare sex böcker i serien kommit.
 2. Flugornas herre av William Golding
  En dystopisk roman som utspelar sig på en öde ö i Stilla havet, skriven av nobelpristagare William Golding och utgiven på 1950-talet.
 3. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald
  Åk tillbaka till det glada 20-talet (det för hundra år sedan) tillsammans med huvudpersonen Nick Carraway. Boken anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska romaner och utkom första gången 1925.
 4. Att döda en härmtrast av Harper Lee
  När Att döda en härmtrast (To Kill a Mockingbird) kom ut 1960 i USA väckte den stor uppmärksamhet tilldelades Pulitzerpriset. Romanen är känd för sin värme och humor, trots att den behandlar allvarliga problem som våldtäkt och ojämlikhet mellan folkgrupper.
 5. Glaskupan av Sylvia Plath
  Poeten och författaren Sylvia Plaths första och enda roman, utgiven under pseudonymen Victoria Lucas 1963. Boken handlar om en ung kvinna med psykiska besvär och har i efterhand beskrivits som självbiografisk, kanske för att Plath begick självmord bara en månad efter att boken hade publicerats.
 6. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
  Det började som en radiopjäs 1978 och blev till en del av västvärldens främsta litterära referenser i form av fem böcker totalt, där handlingen kretsar kring jordbon Artur Dents äventyr i universum.
 7. Anne Franks dagbok av Anne Frank
  1942 gick Anne Frank och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Under två år förde den unga flickan dagbok från sitt gömställe. Familjen tillfångatogs och Anne dog 1945. Dagboken publicerades några år senare. Boken har beskrivits som ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen.
 8. Jane Eyre av Charlotte Bronté
  Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia.
 9. Sagan om ringen av JRR Tolkien
  Fantasyroman som kretsar kring kampen mellan gott och ont. Romanen är uppdelad i tre volymer. Gillar du den första kan du bara fortsätta in i världen om den magiska härskarringen.
 10. Flyga drake av Khaled Hosseini
  Romanen utgavs i början på 00-talet och har sålt över en miljon upplagor. Boken handlar om Amir, en ung pojke från Kabul och utspelas mot en bakgrund av tumultartade händelser. Författaren själv har beskrivit boken att främst vara en historia om relationen mellan en far och en son.

När du läst klart dina böcker kan du ge dem vidare till någon i din närhet, eller lämna in dem i någon av våra Second Hand butiker, så får fler möjlighet att läsa dem.

Välkommen in till någon av våra butiker eller secondhand.se för att hitta sommarens läsning och tusentals andra varor. Vi ses i sommar!