Sara Olsson, en av Sveriges mest inflytelserika röster inom återbruk, blev idag utsedd till Sveriges Second Hand Profil 2025 av Erikshjälpen Second Hand. Sara vill få fler att förstå problematiken med fast fashion, men också inspirera till att upptäcka glädjen i second hand. 

Sara Olsson är uppvuxen och bosatt i Luleå. Hon har en bakgrund som avfallsingenjör men valde att skifta karriär för att inspirera till hållbara livsstilsval. Under sin föräldraledighet 2020 startade Sara Instagram-kontot @HallbaraSara (nu mera @sara.ohlsons) för att dela med sig av sin kunskap om cirkulär ekonomi och återbruk, kombinerat med sitt intresse för mode. Kontot växte snabbt och blev en plattform där hon visar sina följare hur man kan göra medvetna och hållbara val i vardagen.

Jag vill vara den inspiration som jag saknade i mitt flöde; att lyfta fram fördelarna med omställning och allt vi har att vinna på att leva hållbart, berättar Sara.

Genom sitt Instagram-konto inspirerar Sara tusentals av sina följare att leva mer hållbart.
Sara Olsson i en röd klänning, bärandes på en flätad korg framför en bokhylla.
Genom sitt Instagram-konto inspirerar Sara tusentals av sina följare att leva mer hållbart.

Prispengar till flyttbara skolor i Bangladesh

Som en del av utmärkelsen får Sara rätten att tilldela 25.000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt. Sara har valt att skänka prispengarna till Erikshjälpens projekt för flyttbara skolor i Bangladesh. För barnen som bor på sandöarna i Jamunaflodens delta i norra Bangladesh är klimatkrisens verkningar påtagliga. Förekomsten av extremväder har ökat och gör att landskapet runtom på öarna översvämmas och eroderar oftare. Här har det tidigare inte byggts några skolor – för vem vill bygga en skola på mark som kanske inte finns imorgon? Därför stöttar Erikshjälpen här ett projekt där barnen på öarna får gå i flyttbara skolor.  

– Bangladesh är ju ett av de länder som bidrar allra minst till klimatförändringarna samtidigt som de drabbas hårdast genom översvämningar. Var sjätte plagg på den svenska marknaden produceras i just Bangladesh och textilarbetarna kan inte leva på sin lön, svarar Sara på frågan varför hon valde just det projektet.

Med passion och kunskap får Sara fler att upptäcka second hand.
Jerker Sandell, verkställande chef, Erikshjälpen Second Hand

Jerker Sandell är verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand och han är stolt över att utse Sara till årets second hand-profil.

– Hållbarhet handlar inte bara om vad vi köper, utan om hur vi tar ansvar för vår omvärld. Sara kopplar ihop dessa frågor på ett inspirerande sätt, och hennes val att stötta skolor i Bangladesh visar hennes helhetstänk. Med passion och kunskap får hon fler att upptäcka second hand, och vi hoppas att priset inspirerar ännu fler att följa hennes exempel, säger Jerker.

Utmärkelsen årets Second Hand Profil

Erikshjälpen Second Hand uppmärksammar varje år en person eller organisation som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk. Vinnaren får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor. 

Utmärkelsen har delats ut varje år sedan 2012 och tidigare vinnare är bland annat Sara Wimmercranz, Gustav Broström och Naturskyddsföreningen.

Juryns motivering:

Med sitt innehåll på sociala medier tar hon upp de stora frågorna kring konsumtion, klimat och hållbarhet. Hon inspirerar genom att visa hur enkelt och effektivt det kan vara att tänka hållbart i vardagen. Där andra lätt kan överkonsumera, håller hon sig jordnära och påminner oss om värdet av att vårda, återanvända och tänka efter före. Förändringar i vår livsstil och konsumtion är avgörande för framtida generationer. Tack vare sitt hållbara tänkande i alla aspekter av livet stärker hon oss som vill skapa en bättre framtid för våra barn. 

Utanförskap bland unga som växer upp under tuffa socioekonomiska förhållanden är en av Sveriges största samhällsutmaningar. Nu tilldelas Erikshjälpen 11,3 miljoner från Postkodlotteriet för att förverkliga drömprojektet Föräldrakraft. 

– Behovet av föräldrastöd är något vi ofta möter i kontakten med våra ungdomar i Erikshjälpen Framtidsverkstad, säger Mattias Ingeson, generalsekreterare för Erikshjälpen. Genom Föräldrakraft får vi nu äntligen resurser att samverka även med föräldrarna. 

Varje år delas Svenska Postkodlotteriets överskott ut till de ideella organisationer som man samarbetar med. Den absolut största delen av detta är icke öronmärkta pengar, så kallat basstöd. Men utöver basstödet finns Drömprojekten. Ett Drömprojekt har alltid ett särskilt fokus, som till exempel något av FN:s globala hållbarhetsmål.

Vill bidra till trygga familjer

Erikshjälpens dröm med det fyraåriga projektet ”Föräldrakraft” är att bidra till trygga och stabila familjer. Oavsett var man bor så ska föräldrar kunna stötta sina barn i de utmaningar de möter i skolan och livet.

En trygg start lägger grunden för hela livet, och vårdnadshavare spelar en avgörande roll för barns utveckling och livsval. Goda familjerelationer skapar bättre förutsättningar för barn att klara motgångar och minskar riskerna för att hamna i utanförskap, kriminalitet, destruktiva miljöer och missbruk.
– Det är viktigt att få träffas med andra föräldrar och utbyta tankar och idéer om familjelivet och hur man är en bra förälder, säger en mamma från en föräldragrupp i Motala. 

Ett av de bästa sätten att hjälpa barn är att ge stöd till föräldrarna.
Mattias Ingeson, generalsekreterare Erikshjälpen

Erikshjälpen Framtidsverkstad finns idag i Motala, Helsingborg, Linköping, Borlänge, Uppsala och Kristianstad. Arbetet handlar bland annat om att ge ungdomar verktyg att påverka och skapa positiv förändring för sig själva och sina bostadsområden. I och med Föräldrakraft riktas insatser också till att inspirera till ett aktivt föräldraskap och stärka familjerelationer.

– Med många års erfarenhet av att jobba för barns rättigheter i olika länder, vet vi att ett av de bästa sätten att hjälpa barn är att ge stöd till föräldrarna, säger Mattias Ingesson. 

Erikshjälpens generalsekreterare Mattias Ingeson och t.f. Sverigechef Jonatan Saldner överraskades med checken under ett besök hos Erikshjälpen Framtidsverkstad i Uppsala.
Mattias Ingeson och Jonatan Saldner som håller i en check från Postkodlotteriet
Erikshjälpens generalsekreterare Mattias Ingeson och t.f. Sverigechef Jonatan Saldner överraskades med checken under ett besök hos Erikshjälpen Framtidsverkstad i Uppsala.

Bygger broar mellan föräldrar och samhället

Erikshjälpen Framtidsverkstad möter ibland föräldrar som uttrycker en bristande tilltro till sin egen förmåga och som har svårt att förena ett närvarande föräldraskap med utmaningar kopplat till ekonomi och arbetsvillkor. Misstron mot myndigheter kan vara stor, så Erikshjälpen vill förutom föräldrastärkande åtgärder också agera brobyggare till olika instanser i samhället. På det sättet kan offentliga resurser och insatser tillgängliggöras för många fler. 

Erikshjälpen ska också utveckla mötesplatser på varje ort för inspiration, engagemang och erfarenhetsutbyte.
– Erikshjälpen har nu möjlighet att utveckla en befintlig verksamhet med nya perspektiv. Det är viktigt och angeläget, säger Anders Årbrandt, managing director på Svenska Postkodlotteriet. 

Projektet Föräldrakraft förväntas resultera i:

  • 150 familjer per år som deltar i familjeaktiviteter.
  • 300 föräldrar som genomgår utbildningen Föräldrafokus.
  • 500 föräldrar tar del av föreläsningar och aktiviteter som syftar till en ökad kunskap om föräldraskap i det svenska samhället och tillit till befintliga stödfunktioner. 

En viktig del i projektet är utbildningen Föräldrafokus som bland annat fokuserar på stärkta relationer inom familjen. 

Kriget i Ukraina har nu pågått i tre år. Läget är fortsatt allvarligt och Erikshjälpen ser ett stort behov av långsiktiga insatser för drabbade barn och familjer. Därför intensifierar vi vårt arbete i landet och påbörjar samarbete med ytterligare tre organisationer på plats.

Den 24 februari påbörjas det fjärde året av krig i Ukraina. De ryska attackerna skapar fortsatt skräck och otrygghet för barnen. Under den senaste tiden har en potentiell fred börjat diskuteras där USA ska förhandla med Ryssland. Men orosmolnen är många för vad en sådan fred kan innebära. Det som står klart är att även om bomberna skulle sluta falla imorgon, kvarstår ett enormt behov hos barnen i Ukraina.

Women's Consortium of Ukraine delar ut nödpaket till familjer i Zaporizhzhia. Foto: Women's Consortium of Ukraine
En rad med familjer som står framför massvis av kassar med nödhjälp som ska delas ut.
Women's Consortium of Ukraine delar ut nödpaket till familjer i Zaporizhzhia. Foto: Women's Consortium of Ukraine

Ända sedan krigets början 2022 har Erikshjälpen varit på plats i Ukraina. En del av vårt arbete innefattar materiellt stöd och nödhjälp, men också psykosocialt stöd för att ge barn trygga platser i kaoset. Det psykosociala stödet fungerar som andningshål från kriget. Barnen ges en plats att leka och vara kreativa som ett sätt att bearbeta det de varit med om. Helt enkelt en plats där de kan vara barn. Ett arbete som inte får upphöra bara för att en fred skulle komma på plats.

Nya samarbetsorganisationer

För att stärka arbetet i landet har Erikshjälpen börjat arbeta tillsammans med tre nya organisationer på plats i Ukraina.

Genom detta vill Erikshjälpen skicka en tydlig signal: Vi lämnar inte Ukraina. Vi växlar upp för att tillgodose de enorma behov som barnen i landet har och som kommer finnas under en lång tid framöver.
Mattias Ingeson, generalsekreterare på Erikshjälpen.

Sedan tidigare har Erikshjälpen samarbetat med organisationen Women Consortium of Ukraine (WCU). Organisationen har lång erfarenhet av humanitära insatser, både före och efter Rysslands fullskaliga invasion. WCU stöttar barnfamiljer med kontanter, mat, hygienartiklar, juridisk hjälp och psykosocialt stöd. Nu har insatserna i landet utökats med tre nya organisationer. 

Erikshjälpens nya samarbetsorganisationer

Voices of Children

Voices of Children’s Center i Mykolajiv erbjuder psykologiskt stöd till barn genom individuell och gruppbaserad rådgivning samt psykosociala aktiviteter. Varje månad tar centret emot cirka 300 deltagare, varav runt 100 är nya. Organisationen fokuserar på att hjälpa barn hantera krigets trauman och skapa en trygg miljö för deras återhämtning. 

Dobrobut

Den ukrainska välgörenhetsorganisationen ”Eudemony of Ukraine” arbetar med barn utifrån en icke-våldsprincip som betonar säkerhet, respekt och empati. Under kriget har fokus legat på psykosocialt stöd och att stärka barns motståndskraft genom en trygg och kommunikativ miljö. Arbetssättet anpassas efter barnens ålder och behov för att ge rätt stöd och engagemang. 

Martin-club

GO MARTIN-klubben har sedan 1999 stöttat barn och kvinnor som drabbats av fattigdom, krig och våld. Organisationen arbetar för att ge dem sociala färdigheter och möjligheter till ett bättre liv. De främjar en trygg uppväxtmiljö för barn, har nolltolerans mot våld och samarbetar med myndigheter och civilsamhället för att driva sociala reformer. 

 

Lena Elf

Presskommunikatör

Erikshjälpen Second Hand har bestämt sig för att framåt inte sälja eller ta emot produkter från SHEIN. Hållbarhetschef Cathrine Kylesten berättar om beslutet.

– Vi har fattat beslutet baserat på rapporter från Greenpeace, samt de varningar Kemikalieinspektionen och Konsumentverket gått ut med gällande plagg från direktimport, som exempelvis SHEIN, säger Cathrine Kylesten, hållbarhetschef på Erikshjälpen Second Hand.

Hållbarhetschefen betonar att beslutet följer försiktighetsprincipen enligt miljöbalken, som innebär att verksamheter ska förebygga risker för både människors hälsa och miljön.

Cathrine Kylesten, Hållbarhetschef Erikshjälpen Second Hand.
Cathrine Kylesten.
Cathrine Kylesten, Hållbarhetschef Erikshjälpen Second Hand.

Osäkerhet kring produkternas kvalitet och tillverkning

Enligt Erikshjälpen är det svårt att säkerställa att direktimporterade produkter från SHEIN möter europeiska krav på innehåll och arbetsförhållanden.

– Genom att undvika att sälja produkter från SHEIN kan vi på Erikshjälpen Second Hand upprätthålla våra värderingar om hållbarhet, rättvisa och etik i konsumtionen, säger Cathrine Kylesten.

För plattformar, såsom AliExpress, Temu och Wish, som också säljer produkter av tvivelaktig kvalitet och tillverkning, är det svårare att införa riktlinjer, eftersom de fungerar som marknadsplatser för flera olika märken.

Vad händer med befintliga produkter?

Både de produkter från SHEIN som redan finns hos Erikshjälpen Second Hand och de som lämnas in framöver kommer att hanteras som textilt avfall. I kommuner där textilsortering inte finns tillgängligt sorteras det som brännbart.

Beslutet att inte ta emot eller sälja produkter från SHEIN kan komma att omprövas om produkterna i framtiden uppfyller svensk lagstiftning.

Mer information om produkter som tas emot i Erikshjälpen Second Hands butiker

Erikshjälpens utlottning av en unik sidenklänning avgjordes i slutet av 2024. Klänningen är designad av Sofia Corneskog från Bankeryd och bars av Sonja Aldén under sex konserter. Nu har vinnaren fått sin klänning – och bli inte förvånad om den kommer att synas på en scen igen.

Egentligen var det mamma Madeleine som vann klänningen. Men den som kommer att bära den i framtiden är hennes dotter Miranda Bergenkull Lorentzson från Göteborg. I mitten av januari besökte Sofia Corneskog henne för att ta mått till de små justeringar som måste göras.

– Jag känner mig precis som när jag hade på mig min brudklänning, lite som en prinsessa. Det är ju väldigt sällan som man är så här fin. Det känns otroligt lyxigt och jag är så taggad på att ha på mig den på scen, säger Miranda när hon provar klänningen.

Det känns otroligt lyxigt och jag är så taggad på att ha på mig den på scen.
Miranda Bergenkull Lorentzson.
”Jag hoppas att jag får tillfälle att använda klänningen på scen en dag”, säger Miranda Bergenkull Lorentzson när hon provar klänningen som Sofia Corneskog gjort.
Designern Sofia Corneskog tillsammans med vinnaren i utlottningen av klänningen, Miranda. De står i Mirandas vardagsrum. Miranda har klänningen på sig.
”Jag hoppas att jag får tillfälle att använda klänningen på scen en dag”, säger Miranda Bergenkull Lorentzson när hon provar klänningen som Sofia Corneskog gjort.

Miranda är 32 år och läser till psykolog. Hon är musikalartist i grunden med en examen från Balettakademin i Stockholm. Samtidigt som hon pluggar håller hon showandet vid liv och uppträder så mycket som hon hinner.

– Jag kommer nog att ha på mig klänningen under lite finare konserter, som när jag sjunger i kyrkor. Det är så bra att toppen och kjolen kan användas var för sig, då går det att klä ner klänningen om man vill. Jag har en vän som snart fyller 40 och då har jag tänkt att bara använda kjolen, men det kanske blir toppen också.

Klänningen är helt i siden, även fodret, och färgen beskrivs enklast som gråblå. ”Den är otrolig. Färgen är så himla fin. Wow”, säger Miranda Bergenkull Lorentzson.
Miranda, vinnaren av Sofia Corneskogs klänning står framför en spegel i sitt vardagsrum. Sofia står bredvid.
Klänningen är helt i siden, även fodret, och färgen beskrivs enklast som gråblå. ”Den är otrolig. Färgen är så himla fin. Wow”, säger Miranda Bergenkull Lorentzson.

I slutet av november fick mamma Madeleine reda på att hon var vinnaren och då ringde hon direkt till Miranda.

– Min första tanke var: Vad galet, hur kan detta ens hända! Sedan tänkte jag att det var riktigt häftigt. När mamma sa att hon skulle ge klänningen till mig, frågade jag om hon var riktigt säker. Om inte hon ville ha den i stället. Men mamma var säker på att jag skulle få den, säger Miranda.

– Hon ville verkligen göra det för mig och jag är väldigt tacksam för det.

62 140 kronor

Över 380 personer deltog i utlottningen av klänningen och totalt samlades det in 62 140 kronor till Erikshjälpens arbete för barn runt om i världen.

Författare: Johan Larsson.

Fotograf: Lisa Carlbäck.

Barns delaktighet och inkludering var i fokus på årets barnrättskonferens i Jönköping, som arrangerades av bland andra länsstyrelsen och Erikshjälpen. 

– När den nya socialtjänstlagen kommer nästa år blir det avgörande att vi intensifierar arbetet med förebyggande insatser för barn och unga, sa Camilla Waltersson Grönvall. Då behöver vi ett starkt civilsamhälle som kan bygga broar och bidra med sina resurser och kunskap. 

Under barnrättskonferensen på Jönköping University samlades omkring 300 deltagare från skola, socialtjänst, sjukvård och ideell sektor för att diskutera hur barns delaktighet kan stärkas. Genom föreläsningar och panelsamtal diskuterades hur vuxna kan bli bättre på att inkludera barn i viktiga beslut.

Från vänster: Hanna Löfstrand, Abdifatah Mustafe, Houler Akhwarzi och Mattias Ingeson.
Från vänster: Hanna Löfstrand, Abdifatah Mustafe, Houler Akhwarzi och Mattias Ingeson.
Bild tagen ovanifrån vid entrén på en skola. På markplan syns människor komma ut från en aula. På ett avlångt bord serveras kaffe.

– Varje dag möter Erikshjälpen Framtidsverkstad engagerade barn och unga som vill vara delaktiga i samhällsutvecklingen, säger Mattias Ingeson, generalsekreterare för Erikshjälpen. Men samhället behöver skapa strukturer där barnens röster tas på allvar och verkligen påverkar.

I ett av panelsamtalen möttes socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, polismästare Carin Götblad och Jönköpings landshövding Brittis Benzler. De delade sina perspektiv barns delaktighet och frågades ut av ungdomar från Vetlanda ungdomsråd och Underground Råslätt 

I egenskap av minister är det självklart viktigt att lyssna in barns röster om man ska driva ett trovärdigt förändringsarbete, sa Camilla Waltersson Grönvall. 

Det är självklart viktigt att lyssna in barns röster om man ska driva ett trovärdigt förändringsarbete.
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister.
Från vänster: Brittis Benzler, Camilla Waltersson Grönvall och Mattias Ingeson.
På scen Jönköpings Läns landshövding Brittis Benzler, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och Erikshjälpens generalsekreterare Mattias Ingeson.
Från vänster: Brittis Benzler, Camilla Waltersson Grönvall och Mattias Ingeson.

Dagen innehöll föreläsningar och seminarier om barns rättigheter och hur vuxna kan arbeta för att säkerställa att barn får höras och tas på allvar i beslut som påverkar deras vardag. Genom att samla sakkunniga, politiker, tjänstepersoner och ungdomar är konferensen en viktig plattform för att främja barnrättsarbetet både i regionen och nationellt.

Konferensen arrangerades av fokusgrupp barnets rättigheter i Jönköpings län, i samarbete med Rädda Barnen, RF-Sisu, Erikshjälpen, Kvinno- och tjejjouren, Share Music & Performing Arts, Region Jönköpings län, Kommunal utveckling, Jönköping University, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Efter månader av ovisshet fick Erikshjälpen det efterlängtade beskedet att man tagit sig till det sista steget i urvalsprocessen hos Sida 

– Vi är otroligt tacksamma för förtroendet och ser fram emot att fördjupa vårt samarbete, säger Mattias Ingeson, generalsekreterare för Erikshjälpen.

Regeringens nya biståndsreform, och att Sida aviserade att man skulle säga upp befintliga avtal, riskerade att sätta stopp för flera av Erikshjälpens insatser i världens mest utsatta länder.

Burkina Faso är ett av de länderna som svenska regeringen valt att fasa ut, men som får fortsatt stöd av Erikshjälpen.
Ali, en 6-årig pojke håller en leksak i handen. Han ler tort. Bredvid honom sitter hans kompis som tittar på honom och ler.
Burkina Faso är ett av de länderna som svenska regeringen valt att fasa ut, men som får fortsatt stöd av Erikshjälpen.

Erikshjälpen har tidigare haft sin finansiering genom Svenska Missions Rådet (SMR), men nu startade en process där man fick möjlighet att söka anslag direkt från Sida. En ansökan skickades in tillsammans med den brittiska organisationen Cord.

– Med de förändringar som skett känner vi att det är dags att ta det här steget, säger Mattias Ingeson. Cord bidrar med värdefull kompetens inom områden som konflikthantering och fredsbyggande, vilket kompletterar vårt barnrättsperspektiv. Något som blir allt viktigare i många av de områden där vi är verksamma.

Cord bidrar med värdefull kompetens inom områden som konflikthantering och fredsbyggande, vilket kompletterar vårt barnrättsperspektiv.
Mattias Ingeson, generalsekreterare Erikshjälpen.
Mattias Ingeson, generalsekreterare Erikshjälpen.
Mattias Ingeson Generalsekreterare Erikshjälpen
Mattias Ingeson, generalsekreterare Erikshjälpen.

Erikshjälpen har nu blivit inbjuden till ett första dialogmöte med Sida den 6 november för att få mer information om den kommande ansökan. Ännu finns det frågor att besvara, som nivåer på stödet och hur ett ytterligare urval ser ut, men Mattias Ingeson är försiktigt positiv.

– Vi är glada och förväntansfulla inför att ha kommit så här långt. Jag vill inte förekomma den dialog som vi har med vår partner och med Sida, men som jag ser det så har vi definitivt kapacitet att fördubbla våra insatser jämfört med idag.

Vi är glada och förväntansfulla inför att ha kommit så här långt.
Mattias Ingeson, generalsekreterare Erikshjälpen.

En fördjupad ansökan ska skickas in till Sida senast den 1 februari 2025.

I år fyller Erikshjälpen Framtidsverkstad 5 år. Under de första fem åren i Adolfsberg i Helsingborg har man redan gjort stora avtryck.

Verksamhetsutvecklarna Damir Softic och Mariam Zaoujan berättar hur Erikshjälpen Framtidsverkstad utvecklats och hur de ser på framtiden. Under jubiléet får vi möta Ismet, en av de första ungdomarna på framtidsverkstan i Adolfsberg. Idag är han själv en engagerad ledare.

– Framtidsverkstan betyder mycket för mig. Här har jag fått hjälp med skolan, praktiserat i second hand butiken och fått hjälp med att hitta mitt första jobb. Jag har deltagit i olika ledarskapsutbildningar och nu håller jag i fotbollsträningar och turneringar för andra barn här i området.

Framtidsverkstan betyder mycket för mig.
Ismet, en av de första ungdomarna på framtidsverkstan Adolfsberg.
Damir och Ismet.
Damir och Ismet från Erikshjälpen Framtidsverkstad sitter i en soffa.
Damir och Ismet.

Det är i Erikshjälpen Second Hands butik på Måndagsgatan 6 i Adolfsberg som barn och ungas framtidsdrömmar tar form. På Erikshjälpens Framtidsverkstad får de möjligheten att utforska sina drivkrafter, stärka sina förmågor och känna att de kan påverka utvecklingen i sitt eget bostadsområde.

– För många handlar det helt enkelt om att hitta sin röst och våga tro på att den spelar roll, säger Mariam. Hos oss får varje individ stöd att utvecklas, inte bara som person utan också i gemenskap med andra. Det handlar om mer än bara aktiviteter – det är att bygga självförtroende och framtidstro.

Det handlar om mer än bara aktiviteter – det är att bygga självförtroende och framtidstro.
Mariam, verksamhetssamordnare Erikshjälpen Framtidsverkstad.
Birgitta Johansson, Rossol Saaid, Mariam Zaoujan, Damir Softic och Håkan Giselsson.
Personal från Erikshjälpen Framtidsverkstad sitter i en soffa.
Birgitta Johansson, Rossol Saaid, Mariam Zaoujan, Damir Softic och Håkan Giselsson.

Under firandet bjöds det på frukost med tårta. Inbjudna var olika yrkesgrupper som arbetar för ungdomar i området. Områdespoliser, socialtjänst och politiker, som alla möter samma ungdomar, fast i olika roller.

– Erikshjälpen Framtidsverkstad är klistret som håller ihop vårt samarbete, säger Christina Wideland från Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg, som bland annat arbetar med ”Mitt Adolfsberg” och ”Trygghetsprojektet”. Vi är så glada att ni är här för att stanna.

Erikshjälpen Framtidsverkstad är klistret som håller ihop vårt samarbete.
Christina Wideblad, Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg.

Samverkan var verkligen nyckelordet under morgonen. Kring fikaborden diskuterades både möjligheter och utmaningar. Lenah och Olivia, områdespoliser i Adolfsberg berättade om oron de kände efter att Adolfsbergs fritidsgård stängde förra året. Men hur tryggheten i området ändå kunnat bibehållas genom att Erikshjälpen tillsammans med aktörer från Helsingborgs stad och olika ungdomsföreningar fyllt tomrummet tillsammans.

– Många i Adolfsberg tror inte att de ens har en framtid, säger Lenah. Det är tillsammans vi kan skapa tillit och förtroende för vuxenvärlden och ingjuta hopp hos ungdomarna.

Det är tillsammans vi kan skapa tillit och förtroende för vuxenvärlden och ingjuta hopp hos ungdomarna.
Lenah, områdespolis Helsingborg.

Sofia Corneskog från Bankeryd har designat klänningar till kändisar som Carola och Carina Bergfeldt. Nu har hon gjort en unik sidenklänning till Sonja Aldén och den kan bli din om du ger ett bidrag till Erikshjälpen.

– Det har alltid varit mitt mål att använda min kunskap för att göra världen lite bättre och då låg Erikshjälpen närmast hjärtat, säger hon.

Sofia Corneskog har sin ateljé i det gamla stationshuset i Bankeryd. Här delar vita kärleksfulla brudklänningar plats med sprakande galaklänningar för kändistäta fester. Sofia Wistam, Carina Bergfeldt, Arja Saijonmaa, Lina Hedlund och inte minst Carola är några välkända namn som har burit klänningar som Sofia har designat – nu kan även du göra det.

Sofia Corneskog är känd för sina fantastiska tyllkreationer och beskriver sin design som glamorös, lekfull och voluminös. Klänningen på bilden är inte den som lottas ut.
Designers Sofia Corneskog i sin ateljé.
Sofia Corneskog är känd för sina fantastiska tyllkreationer och beskriver sin design som glamorös, lekfull och voluminös. Klänningen på bilden är inte den som lottas ut.

– Den som vinner klänningen, vinner ett plagg av högsta kvalitet som är handgjort i Sverige utifrån min stil och mitt formspråk. Den skulle kunna användas på en nyårsfest till exempel, men passar så klart lika bra på vilken fest som helst. Klänningen är tvådelad och det går att använda enbart toppen eller kjolen om man vill. Det gör att den enkelt går att dressa upp eller ner, säger Sofia.  

Klänningen som Sofia skänker till Erikshjälpen är designad tillsammans med sångerskan Sonja Aldén. Den är helt i siden, även fodret, och färgen beskrivs enklast som gråblå. Sonja kommer att bära klänningen under sex konserter i höst och därefter lottas den ut till en lycklig vinnare som har skänkt minst 100 kronor till Erikshjälpen.  

– Det här är inte en klänning från en stor kedja som matar ut plagg från en fabrik utomlands utan en helt unik klänning som jag har designat i samarbete med Sonja. Vi har dessutom tänkt på att den ska attrahera vinnaren och jag hjälper gärna till med stylingtips som vilka skor och accessoarer som passar till – och så justerar jag så klart klänningen så att den passar vinnaren.  

Den ljusa ateljén i Bankeryd strålar av kreativitet med ett stort bord fylld av tyg i mitten av rummet. Sofia har ungefär tio plagg på gång hela tiden och har kunder över hela Sverige. Hennes formspråk är glamoröst men lekfullt, gärna stora tyllkreationer.

– Jag gillar när det syns och vill att det ska vara ganska så voluminöst. Klänningen som jag gör till Erikshjälpen är enfärgad men ändå med mycket struktur. Mest fokus ligger på toppen medan kjolen är lite enklare för att det inte ska bli en cirkusutstyrsel. För mig och Sonja är det dessutom viktigt med kvalitet och därför valde vi siden som är ett hållbart material. Eftersom siden andas är klänningen dessutom skön att bära, säger Sofia.

För mig och Sonja är det dessutom viktigt med kvalitet och därför valde vi siden som är ett hållbart material.
Sofia Corneskog.

Sofia har studerat vid Textilhögskolan i Borås och gjorde därefter sin lärlingsutbildning i Göteborg. Efter några år utanför de småländska skogarna flyttade hon till Bankeryd 2013 och startade då företaget Sofia Corneskog Couture. Hon har dessutom varit månadsgivare till Erikshjälpen i nästan 30 år.

– Jag är förskolelärare i grunden och har egna barn, därför är barnrättsfrågor viktiga för mig. Erikshjälpen står verkligen på barnens sida och jag är trygg med att hjälpen kommer fram.

Tävlingen avslutades 18 november 2024

Vinnare blev Madeleine Bergenkull!

Tillsammans samlade vi in 62 140 kronor. Tack alla som deltog i utlottningen!

Lördagen den 5 oktober går alla dagskassor från Erikshjälpen Second Hands butiker till Radiohjälpens insamlingskampanj ”Världens Barn”. Projektet som vi lyfter i årets kampanj handlar om hur flyttbara skolor i Bangladesh säkerställer att barn kan fortsätta gå i skolan trots fattigdom och klimatkatastrofer.

Erikshjälpen bidrar för 27:e året till Världens Barn-kampanjen och har varit med sedan starten. Förra året sålde second hand-butikerna för ofattbara 3 703 294 kronor. Förutom att skänka dagskassorna, uppmärksammar många av Erikshjälpen Second Hands 52 butiker Världens Barn genom olika aktiviteter.

–I våra butiker finns det alltid ett stort engagemang för barnen, säger Jerker Sandell, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand. Världens Barn-kampanjen ger oss möjlighet att göra ännu mer för barn runt om i världen.

Världens Barn-kampanjen ger oss möjlighet att göra ännu mer för barn runt om i världen.
Jerker Sandell Verkställande Chef Erikshjälpen Second Hand.

Världens Barn

Världens Barn, som är Sveriges största insamlingskampanj för barns rätt till hälsa, skola och trygghet, genomförs i ett unikt samarbete med Sveriges Television, Sveriges Radio P4, Erikshjälpen och 13 andra biståndsorganisationer. Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett trettiotal projekt i lika många länder. Alla organisationer som är med i kampanjen lyfter ett speciellt projekt varje år.

– Runt om i världen lever många miljoner barn i otrygghet på grund av krig och katastrofer. Vår kunskap, vilja och förmåga att hjälpa dem påverkar framtidens utveckling mer än något annat och definierar vilka vi är, säger Mattias Ingeson, Erikshjälpens generalsekreterare och styrelseordförande i Riksinsamlingen för Världens Barn.

Mim och hennes vänner leker på skolgården.
Mim Ahkter leker med vänner på skolgården.
Mim och hennes vänner leker på skolgården.

Erikshjälpens fokus i år – flyttbara skolor

Mim, hennes föräldrar och fem syskon bor på en av alla sandöar i Brahmaputra-floddeltat i Bangladesh. Översvämningar, cykloner och andra naturkatastrofer drabbar området flera gånger om året och skapar stor förödelse. Ras och jorderosioner gör det svårt att bygga vägar och skolor. Men tack vare den flyttbara skolan, som Erikshjälpen etablerat tillsammans med sin lokala samarbetspartner Friendship, har barn i området möjlighet att gå i skolan. Mim och hennes vänner har fått kunskap om sina rättigheter och om hur man bygger upp beredskap för att klara naturkatastrofer.

Handla för världens barn

Besök någon av våra second hand-butiker lördagen den 5 oktober och handla för världens barn.

 

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.