Radiohjälpen har beslutat vilka projekt som kommer att tilldelas pengar från insamling till Världens Barn 2023. Erikshjälpen tar emot 12,5 miljoner kronor till insatser för barns rätt till utbildning, hälsa och trygghet.  

Insamlingen Världens Barn startade år 1997. Sedan dess har organisationen samlat in över två miljarder kronor. Under 2023 samlades 104,6 miljoner kronor in vilket resulterade i det näst högsta insamlingsresultatet sedan starten.   

Pengar till projekt som stärker barns rättigheter

Radiohjälpens insamling för Världens Barn, samlade under 2023 in 104,6 miljoner kronor. Nu får 23 projekt i 14 länder stöd för att stärka barns rättigheter. Projekten som tar del av stödet bidrar till att förbättra situationen för barn inom tre fokusområden: Skola, Hälsa och Trygghet. 

Barns rätt till utbildning

Inom området för barns rätt till utbildning får sju projekt dela på sammanlagt 45,3 miljoner kronor. Erikshjälpens insats i Mali är ett av projekten som tilldelas pengar. Även våra projekt med fokus på utbildning i Sydsudan har beviljats medel från Världens Barn.  

Drottning Silvias insamling går till Ukraina

I samband med Drottning Silvias 80-årsdag startade Drottningen en insamling som, tillsammans med stöd från Radiohjälpens katastroffond, resulterade i 5,3 miljoner kronor. Dessa medel gick till tre projekt i Ukraina med fokus på att förbättra barns psykiska hälsa. Ett av dessa projekt är vår insats genom partnerorganisationen Womens Concortium of Ukraine.  

I sommar lämnar Anette Alm Gustafsson sin tjänst som verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand. Hennes efterträdare blir Jerker Sandell, som nu senast kommer från en chefsposition på IKEA.

Jerker började 2008 som timanställd i restaurangenmöbeljätten och klättrade under åren till sin nuvarande position som ekonomichef för IKEA Jönköpings marknadsområde, som innefattar länet med omnejd. 

Jerker Sandell är Erikshjälpen Second Hands nya verkställande chef
Jerker Sandell sitter i en beige soffa och tittar mot kameran.
Jerker Sandell är Erikshjälpen Second Hands nya verkställande chef

Jag har en passion för att se både människor och resultat växa, säger Jerker. Genom att vara öppna för utveckling tror jag att vi kan uppnå verklig tillväxt i verksamheten. Nu ser jag fram emot att vara en röst för att skapa verklig förändring. Att göra cirkulär konsumtion till ett naturligt beteende hos fler konsumenter. 

Trebarnspappan Jerker bor i Habo norr om Jönköping. På fritiden kretsar mycket i livet kring familj, vänner och träning och sedan några år tillbaka tillbringar han vinterhalvåret med att leda pojklaget i den lokala innebandyföreningen. Jerker spenderar gärna tid ute i skog och mark, på sommaren i löpspåret och på vintern i skidbacken. Han är också ideellt engagerad som kassör i Habo Equmenias barn- och ungdomsförening. 

Mattias Ingeson, generalsekreterare för Erikshjälpen och ordförande i Erikshjälpen Second Hand är mycket nöjd med rekryteringen. 

Jerker är en erfaren chef och ledare med stor erfarenhet av försäljning och utveckling av butikskoncept. Samtidigt är han djupt rotad i de värderingar som bär upp Erikshjälpen och kommer kunna hantera utmaningarna som ligger i att leda och utveckla en verksamhet som är både ideell och kommersiell. Vi ser fram emot att få välkomna Jerker in i Erikshjälpens ledning. 

Den 8 april besökte Jönköpings läns landshövding Brittis Benzler och riksdagens andre vice talman Julia Kronlid, Erikshjälpens huvudkontor i Huskvarna och Erikshjälpen Second Hand i Jönköping.  Besöket var en del i en större länsrundtur arrangerad av länsstyrelsen i Jönköping.  

Gruppbild på Anders Malmstigen, Britte Benzler, Julia Kronlid, Birgitta Johansson och Mattias Ingeson.
Anders Malmstigen, Brittis Benzler, Julia Kronlid, Birgitta Johansson och Mattias Ingeson
Gruppbild på Anette Alm Gustavsson, Caroline Pers, Julila Kronlid och Britte Benzler.
Anette Alm Gustavsson, Caroline Pehrs, Julia Kronlid och Brittis Benzler
Gruppbild på Anders Malmstigen, Britte Benzler, Julia Kronlid, Birgitta Johansson och Mattias Ingeson.
Anders Malmstigen, Brittis Benzler, Julia Kronlid, Birgitta Johansson och Mattias Ingeson
Gruppbild på Anette Alm Gustavsson, Caroline Pers, Julila Kronlid och Britte Benzler.
Anette Alm Gustavsson, Caroline Pehrs, Julia Kronlid och Brittis Benzler

Huvudkontoret i Huskvarna

Besöket på huvudkontoret i Huskvarna inleddes med att generalsekreterare Mattias Ingeson berättade om organisationens historia och arbetet för barns rättigheter i Sverige och världen. Julia Kronlids önskemål var bland annat att få veta mer om vårt arbete i Ukraina, och hur det påverkats av lågkonjunktur och andra globala kriser. Anders Malmstigen, internationell chef och Birgitta Johansson, Sverigechef gav en fördjupad bild av våra insatser.  

Erikshjälpen tog upp biståndsorganisationernas oro för regeringens nya strategi för utvecklingssamarbetet med civilsamhället, Civsam, och Julia Kronlid lovade att ta med sig frågan. Hon sa sig ha respekt för att svenska civilsamhällesorganisationer har stor kunskap om hur biståndet gör bäst nytta och hoppas på fortsatt gott samarbete. 

Rundvandring i second hand-butiken

Ett av andre vice talmannens önskemål inför dagen var att få besöka Erikshjälpen Second Hand. Verkställande chef Anette Alm Gustafsson och butikschef Caroline Pehrs tog emot i Jönköpingsbutiken. Både Brittis Benzler och Julia Kronlid visade stort intresse under rundvandringen och imponerades både av hur butiken är uppbyggd och hur Erikshjälpen Second Hand arbetar med social och miljömässig hållbarhet. 

Dagen avslutades med middag på länsresidenset i Jönköping. 

Under Postkodlotteriets årliga galakväll i Stockholms Stadshus, tog Erikshjälpen emot 15 miljoner kronor i stöd som ska bidra till arbetet under 2024. Sammanlagt fick 61 organisationer dela på 1,2 miljarder kronor.

– Det är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt. Det långsiktiga stödet som vi själva kan fördela betyder otroligt mycket, säger Mattias Ingeson Generalsekreterare för Erikshjälpen.

Det är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt.
Mattias Ingeson, Generalsekreterare Erikshjälpen
Mattias Ingeson, Generalsekreterare Erikshjälpen
Mattias Ingeson, Generalsekreterare Erikshjälpen

Ungefär var femte hushåll i Sverige är med i Postkodlotteriet. Alla som har en postkodlott är med och bidrar till det överskott som delas ut till ideella organisationer som bland annat jobbar med:

 • barn och unga
 • djur och natur
 • forskning och hälsa
 • demokrati och samhälle
 • klimat och miljö
 • idrott och friluftsliv.

Alla organisationer är olika men har samma mål – att tillsammans göra världen bättre för människor, djur och natur.

Erikshjälpen har varit förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet sedan 2009 och har sammanlagt tagit emot 207 miljoner kronor. Under 2023 kunde vi bland annat stötta projekt i Uganda och Moldavien för att stärka barns rättigheter, ge fler barn möjlighet att gå tillbaka till skolan och utbilda skolpersonal för att kunna stötta barn som upplevt trauma. I Sverige kunde vi starta en ny Framtidsverkstad i Kristianstad där det har skapats nya aktiviteter för både barn och föräldrar. Eftersom stödet från Postkodlotteriet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt.

– Det här är pengar som kommer göra stor skillnad för väldigt många barn. Erikshjälpen vill tacka Postkodlotteriet och alla lottköpare som fortsätter stötta vårt arbete för att ge liv åt barns drömmar, säger Mattias Ingeson.

Postkodlotteriet

Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. I dag genererar lotteriet en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten.

Sara Wimmercranz är inte bara fyrabarnsmamma, hon är också en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor, modeprofiler och influencers. Nu har hon blivit utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024 av Erikshjälpen Second Hand.

Den 6 mars avslöjade TV4 Nyhetsmorgon att Sara Wimmercranz är utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024.  

– Det här priset är en bekräftelse på att second hand slagit igenom på riktigt. Stil har inget med nyproduktion att göra, stil är ett personligt uttryck, som ska ha så låga utsläpp som möjligt, säger Sara.  

Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste tech-investerare. Många känner igen henne från SVT:s produktion Draknästet där hon medverkar som en av investerarna i jurypanelen. Hållbarhet har alltid varit viktigt för Sara. För något år sedan valde hon att helt sluta köpa nyproducerat mode.

Så blev Sara Sveriges Second Hand-profil 2024

Utmärkelsen Sveriges Second hand-profil delas ut av Erikshjälpen Second Hand varje år. Sara Wimmercranz var en av tre finalister som nominerats i år.  

– Vi är så glada över att kunna ge Sara den här utmärkelsen. Hon tar ställning och visar verkligen att second hand hör hemma i alla rum, från vardagsrummet till styrelserummet, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand. 

År 2022 tog sig Sara an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode. På sina sociala medier influerar hon nu fler till att handla second hand.  

– Det som först kändes som en begränsning blev snabbt en kreativitet och frihet att välja min egen unika stil, och för första gången blev jag intresserad av mode på riktigt. Nu kan jag inte förstå att jag lyssnade på alla floskler som både fast fashion och lyxvarumärken försöker lura på oss. Det går inte att bli sig själv genom konsumtion, glöm det!  

Det går inte att bli sig själv genom konsumtion, glöm det!
Sarra Wimmercranz

Erikshjälpens motivering till utmärkelsen

Sara Wimmercranz är normbrytaren som tydligt visar att förändring behöver, och kan, ske på samtliga nivåer, och på samtliga arenor. När hon 2022 tog sig an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode, blev det starten på en resa som engagerat och gett ringar på vattnet. I dag är Sara Wimmercranz inte bara en välkänd investerare och Sveriges mäktigaste affärskvinna utan även, till sin stora förvåning, modeprofil och influencer. Med en blandning av humor och allvar når hon ut genom bruset och inspirerar flera till att vända sina ohållbara köpbeteenden. Sara visar på ett enkelt och relaterar sätt de mervärden som finns med att ställa om och att second hand är för alla, oavsett plånbok, social status eller stil. Sara tar hållbarhetstänket in i finrummet och ut till massorna när hon bryter normer i kretsar där begagnat tidigare varit tabu. Med stor trovärdighet och genuinitet har hon blivit en given röst i debatten om hållbar konsumtion och en väl värd vinnare att utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2024.

Pengar till arbetet för barn i klimatdrabbade områden

Som vinnare av Sveriges Second Hand-profil 2024 kommer Sara få möjligheten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter 25 000 kronor. Sara Wimmercranz har valt att skänka de 25 000 kronorna till Erikshjälpens insatser för att hjälpa barn i länder som är drabbade av klimatförändringar. 

– Erikshjälpen har flera mycket viktiga projekt i områden som drabbats av torka och översvämningar på grund av klimatförändringar. Klimat och miljö är verkligen vår tids ödesfråga och jag hoppas kunna inspirera fler att engagera sig. Inte minst politiker, eftersom lagstiftning är avgörande i det här arbetet säger Sara Wimmercranz.   

Om utmärkelsen Årets Second Hand-profil

Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.

Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand-Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.

I januari var Ugandas regering värd för ett internationellt toppmöte. I ett försök att göra huvudstaden Kampala mer attraktiv inför mötet, valde de styrande politikerna att avlägsna över 700 barn som lever på gatorna i centrum. Barnen skickades till Masulitas barnby där det nu har skapats en svårhanterad situation.

Toppmöte i Kampala i Uganda

Ledare från över 120 länder var i januari inbjudna till ett internationellt toppmöte i Ugandas huvudstad Kampala. Inför mötet inledde Kampala Capital City Authority (KCCA) en aktion för att hålla barn borta från gatan. Över 700 barn och unga avlägsnades från Kampalas centrum. Barnen fördes till Women´s Effort to Save Orphans (UWESO) anläggningar i Masulita.

Barnen i Masulita

Till följd av regeringens agerande har tillströmningen av barn till Masulita blivit svår att hantera. Det är akut att säkerställa barnens grundläggande behov så som mat, sjukvård och psykosocialt stöd.

Erikshjälpens partnerorganisation i Uganda

Erikshjälpen har startat en kortare humanitär insats tillsammans med vår partnerorganisation i Uganda, Dwelling Places. Samtidigt ser vi över möjligheterna för en långsiktig lösning. Den humanitära insatsen kommer att ge direkt hjälp och skydd till de totalt 711 barn som just nu bor i UWESCO Masulitas centrum.

Detta genom att:

 • Se till att barnen får tillräckligt med näringsrik mat
 • Dela ut medicinska förnödenheter och se till att det vid behov finns tillgång till specialistvård
 • Erbjuda alla barn individuell psykologisk traumastyrd vård
 • Förbättra sanitetsförhållande i Masulita, genom toalettartiklar och rengöringsmedel
 • Erbjuda läromedel till barnen.
Erikshjälpen gör nu sitt yttersta för att hjälpa vår partner i Uganda att se till att de här barnens humanitära behov tillgodoses.
Anders Malmstigen, internationell chef på Erikshjälpen

Dwelling Places

Organisationen Dwelling Places är en del av Uganda Child Rights NGO Network och Children at Risk Action Network. Förutom det direkta arbetet med att hjälpa barn som lever på gatan är organisationen involverad i opinionsarbete på nationell nivå. Erikshjälpen har en pågående insats med Dwelling Places i särskilt utsatta områden som Nepak och Kampala.

Den 2 mars öppnar Erikshjälpen Second Hand dörrarna för pop up-butiken på Asecs i Jönköping. Butiken har fokus på kläder och accessoarer, med inslag av varor för hem och hushåll. Namnet på butiken är Secondhand.se by Erikshjälpen.

År 1990 öppnades Erikshjälpen Second Hands första butiker. Butiksverksamheten startades för att samla in pengar till de sociala och humanitära insatserna i Stiftelsen Erikshjälpen. I dag finns det 52 butiker runt om i Sverige som alla är med och bidrar till Erikshjälpens arbete. Nu tar Erikshjälpen Second Hand ytterligare ett steg och öppnar en pop up-butik.

Det är med öppen famn vi välkomnar Erikshjälpen och allt gott de står för och gör.
Johanna Donker, centrumchef på Asecs

Johanna Donker arbetar som centrumchef på Asecs i Jönköping och hon beskriver att deras besökare länge har efterfrågat second hand på köpcentret.

Vi har kontinuerlig kontakt med våra besökare och lyssnar på deras önskemål, och många har längtat efter second hand på Asecs. Det är med öppen famn vi välkomnar Erikshjälpen och allt gott de står för och gör.

Butiken på Asecs är den första i sitt slag och Erikshjälpen Second Hand hoppas kunna göra liknande satsningar även på andra orter.

Vi är så glada över den här möjligheten. Genom att etablera oss på ett välbesökt köpcentrum som Asecs, hoppas vi kunna inspirera ännu fler till att handla cirkulärt, säger Annette Alm Gustafsson verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.

Vi hoppas kunna inspirera ännu fler till att handla cirkulärt.
Annette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand

Butiksinformation

 

Secondhand.se by Erikshjälpen hittar du på köpcentret Asecs i Jönköping. Butiken ligger bredvid Åhléns, nära entré A, och har ett noga utvalt sortiment av kläder och accessoarer med inslag av varor för hem och hushåll.

 

Öppettider: Secondhand.se by Erikshjälpen

Den 24 februari har det gått två år sedan Rysslands invasion av Ukraina. Två år av krig, rädsla och mänskligt lidande. Erikshjälpen har från första dagen stått på barnens sida och tillsammans med lokala partnerorganisationer har vi kunnat hjälpa ukrainska barn och familjer. Men behovet av humanitärt och psykosocialt stöd är fortfarande stort.

Tidig morgon den 24 februari 2022 gick Ryssland till attack mot Ukraina. Ukrainska barn och familjer har fått genomlida 730 dagar av krig. 730 dagar av rädsla, flyglarm och trauma. När Ukraina invaderades fanns Erikshjälpen tidigt på plats för att stötta barn och familjer, både de på flykt och de som var kvar i landet. Via lokala partnerorganisationer förmedlades omedelbar hjälp med särskilt fokus på barnens situation. I början av kriget handlade hjälpen om att förse människor med förnödenheter och kontanter samt att hjälpa till med information och registrering vid gränserna. I dag är behovet av stöd och insatser fortfarande stort.

UNHCR uppskattar att över 14 miljoner människor är i akut behov av humanitärt stöd. De flesta är kvinnor och barn.

Ge en gåva till barn och familjer i Ukraina

Med din gåva bidrar du till att krigsdrabbade barn i Ukraina får den hjälp som de behöver för att känna sig trygga.

Ge en gåva till barnen i Ukraina

Med tiden har behovet av psykosocialt stöd ökat. Sedan krigets början har Erikshjälpen stöttat den lokala samarbetspartnern Women´s Consortium of Ukraine (WCU) som bland annat erbjuder samtalsstöd och bildterapi. WCU har även en stödlinje dit barn och vuxna kan ringa. Psykologerna som arbetar med stödlinjen vittnar om hur samtalen till en början handlade om att få praktisk hjälp. Nu handlar samtalen mer om att hitta livsglädje mitt i ett brinnande krig. Barn så unga som 11 år ringer in och är oroliga för att mista en familjemedlem eller vän. Psykologen Tetiana Grigorieva som arbetar med stödlinjen berättar:

– Barnen som ringer till oss har ofta förlorat en nära anhörig och vi kan stötta dem i sorgeprocessen. Samtalen hjälper barnen att uttrycka sina känslor och hantera den oerhörda smärta som förlusten av en släkting innebär. Framför allt om det var någon som stod dem väldigt nära och betydde allt för dem.

Barn som ringer till oss har ofta förlorat en nära anhörig.
Psykolog, Tetiana Grigorieva

Situationen i Ukraina är allvarlig. Erikshjälpen finns där behovet är som störst och tillsammans med vår lokala partnerorganisation fortsätter vårt arbete.

Läs mer om Erikshjälpens arbete i Ukraina

Erikshjälpen Framtidsverkstad har tilldelats pris för Årets barnrättsprojekt 2024 av företaget JP Infonet. Erikshjälpen tog emot det nyinrättade priset den 7 februari 2024 under konferensen Barnkonventionsdagen.

Under 2024 års upplaga av konferensen Barnkonventionsdagen, delade information- och kunskaps företaget JP Infonet för första gången ut pris för Årets barnrättsprojekt. Företaget vill med priset uppmärksamma ett projekt som bidragit med särskilt värde och utveckling i det proaktiva arbetet för barns rättigheter. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin överlämnade diplomet med en prissumma på 25 000kr.

Vi har valt att ge priset till Erikshjälpen Framtidsverkstad för att de arbetar rättighetsbaserat och långsiktigt med barns delaktighet. Projektet har gett goda resultat som vi tycker är väl värda att sprida vidare, säger Helena Reinius, projektledare på JP Infonet.

Vi har valt att ge priset till Erikshjälpen Framtidsverkstad för att de arbetar rättighetsbaserat och långsiktigt med barns delaktighet.
Helena Reinius, projektledare på JP Infonet
Håkan Giselsson och Birgitta Johansson tar emot pris.

Håkan Giselsson och Birgitta Johansson

 

Håkan Giselsson arbetar som enhetschef på Erikshjälpen Framtidsverkstad, berättar hur det var att få ta emot priset.

– Priset är ett fantastiskt erkännande av våra medarbetare vid de lokala Framtidsverkstäderna. Tillsammans med barn och föräldrar driver de på det verkliga förändringsarbetet och bidrar till att skapa hopp och framtidstro.

Birgitta Johansson är chef för Erikshjälpens Sverigeavdelning och även hon var på plats för att ta emot priset.

– Vi är så stolta och glada över det här priset som betyder jättemycket för att synliggöra vår verksamhet.

Jurys motivering

Erikshjälpen arbetar rättighetsbaserat och långsiktigt med barns delaktighet som utgångspunkt. Framtidsverkstäder har gett starka resultat, både kvalitativt och kvantitativt. I utvärderingar av Framtidsverkstäderna lyfts att deltagare fått ökat hopp och framtidstro, och inte minst en känsla att kunna påverka och göra sin röst hörd. Framtidsverkstäderna är väl värda att skala upp och spridas runt om i vårt land.

Den 1 februari 2024 tillträdde Mattias Ingeson som Generalsekreterare för Erikshjälpen. I en tid av konflikter och ekonomisk oro vill han skapa en starkare bild av vad organisationen gör i Sverige och världen. 

–Ibland får man känslan av att de goda krafterna bara utreder, forskar och pratar medan de som står för kaos i världen får saker gjorda, säger Mattias Ingeson. Erikshjälpen vill påverka och sprida kunskap om barns rättigheter men samtidigt vara en “doer”, som varje dag arbetar för att göra skillnad på riktigt i människors liv. 

En röd tråd i Mattias Ingesons karriär är hans samhällsengagemang. Juridikstudierna var aldrig motiverade av drömmen om de stora advokatbyråerna, utan av engagemang och en vilja att hjälpa andra.   

Mattias har en bakgrund i Erikshjälpen

När Erikshjälpen sökte ny internationell chef 2007 visste Mattias inte så mycket om organisationen, mer än att det var den enda i sitt slag i regionen som arbetade med internationell barnrätt.
Han kom i kontakt med Erikshjälpen i precis rätt tid. Organisationen ville växla upp sitt Sida-samarbete och letade efter en någon med erfarenhet av organisationsstrategi.

Mattias fick jobbet som internationell chef, men redan på första ledningsmötet ändrades hans befattning. En ny generalsekreterare skulle tillsättas och med sin kompetens och erfarenhet blev det naturligt att Mattias fick bli chefens högra hand.  

Mattias första tid på Erikshjälpen varade i 12 år, sedan var det dags för nya utmaningar. Som regionchef på Studieförbundet Bilda fick han möjlighet att vara ensam ledare och ta huvudansvaret. Men efter fem år på Bilda så kom erbjudandet som kändes så självklart att svara ja på.  

–Jag har aldrig riktigt släppt Erikshjälpen. Det har gått fem år sedan sist, vilket är tillräckligt länge för att komma tillbaka med förnyad kraft, men tillräckligt kort tid för att jag ska veta vad jag kommer tillbaka till. 

Ärvt sitt sociala engagemang från sin mamma

Mattias Ingeson har alltid varit intresserad av en organisations identitet. Hur Erikshjälpen har formats och blivit vad den är. Historien om grundaren Erik tilltalar honom, och han känner igen drivkraften och det sociala engagemanget i sitt eget liv. Inte minst från sin uppväxt med en mamma som alltid stod på barnens sida. 

–Jag har absolut fått mycket av mitt engagemang från henne, säger Mattias. I min nya roll kan jag bidra med mitt sociala engagemang och min drivkraft i barnrättsfrågor.  

Män är dåliga på att handla second hand
Mattias Ingeson

Att leva klimatvänligt

Mattias engagemang handlar inte bara om barns rättigheter. Återbruk är också viktigt för honom och det hänger mer än ett plagg från Erikshjälpen Second Hand i garderoben i Russnäs.  

–Jag vill leva klimatvänligt, men det handlar också om själva letandet, skattjakten. I allmänhet är män för dåliga på att handla second hand och jag går gärna i bräschen för detta. Jag har varje dag något begagnat plagg på mig, vare sig det gäller jobb eller fritid. 

Ett omväxlande liv

Mattias Ingeson kommer ursprungligen från Linköping, men sedan 20 år tillbaka bor familjen i hustrun Karins hemtrakter, Russnäs utanför Eksjö. Livet på landet och i det lilla sammanhanget passar honom, men lika viktigt är att vara med där det händer saker.  

–Jag gillar att ha en fast punkt i tillvaron som är stilla och vilsam, men att ändå få leva i hetluften.  

Våren är snart här, med sitt ljus och hoppfullhet. Men mycket när det gäller framtiden ser allt annat än ljust ut. Det är i en tuff tid som Mattias Ingeson tar över som ledare för Erikshjälpen och det är han medveten om.  

–Jag blir inte skrämd utan i stället motiverad av att hitta vägar framåt, säger Mattias.  Det finns en slags problemlösaranda inom Erikshjälpen som jag har stor tilltro till och ser fram emot att vara en del utav.  

Fakta om Erikshjälpens nya generalsekreterare

Namn: Mattias Ingeson
Född: 8 mars 1974
Bor: Russnäs i Eksjö kommun
Familj: Hustrun Karin och barnen Axel, 19 år, Gustav, 17 år och Märta, 14 år.
Intressen: Friluftsliv, sport och idrott, har varit fotbollstränare i många år.
Favoritmat: Lasagne 

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
 1. Öppna Swish-appen.
 2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
 3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.