Sara Olsson, en av Sveriges mest inflytelserika röster inom återbruk, blev idag utsedd till Sveriges Second Hand Profil 2025 av Erikshjälpen Second Hand. Sara vill få fler att förstå problematiken med fast fashion, men också inspirera till att upptäcka glädjen i second hand.
Sara Olsson är uppvuxen och bosatt i Luleå. Hon har en bakgrund som avfallsingenjör men valde att skifta karriär för att inspirera till hållbara livsstilsval. Under sin föräldraledighet 2020 startade Sara Instagram-kontot @HallbaraSara (nu mera @sara.ohlsons) för att dela med sig av sin kunskap om cirkulär ekonomi och återbruk, kombinerat med sitt intresse för mode. Kontot växte snabbt och blev en plattform där hon visar sina följare hur man kan göra medvetna och hållbara val i vardagen.
– Jag vill vara den inspiration som jag saknade i mitt flöde; att lyfta fram fördelarna med omställning och allt vi har att vinna på att leva hållbart, berättar Sara.
Som en del av utmärkelsen får Sara rätten att tilldela 25.000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt. Sara har valt att skänka prispengarna till Erikshjälpens projekt för flyttbara skolor i Bangladesh. För barnen som bor på sandöarna i Jamunaflodens delta i norra Bangladesh är klimatkrisens verkningar påtagliga. Förekomsten av extremväder har ökat och gör att landskapet runtom på öarna översvämmas och eroderar oftare. Här har det tidigare inte byggts några skolor – för vem vill bygga en skola på mark som kanske inte finns imorgon? Därför stöttar Erikshjälpen här ett projekt där barnen på öarna får gå i flyttbara skolor.
– Bangladesh är ju ett av de länder som bidrar allra minst till klimatförändringarna samtidigt som de drabbas hårdast genom översvämningar. Var sjätte plagg på den svenska marknaden produceras i just Bangladesh och textilarbetarna kan inte leva på sin lön, svarar Sara på frågan varför hon valde just det projektet.
Jerker Sandell är verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand och han är stolt över att utse Sara till årets second hand-profil.
– Hållbarhet handlar inte bara om vad vi köper, utan om hur vi tar ansvar för vår omvärld. Sara kopplar ihop dessa frågor på ett inspirerande sätt, och hennes val att stötta skolor i Bangladesh visar hennes helhetstänk. Med passion och kunskap får hon fler att upptäcka second hand, och vi hoppas att priset inspirerar ännu fler att följa hennes exempel, säger Jerker.
Erikshjälpen Second Hand uppmärksammar varje år en person eller organisation som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk. Vinnaren får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.
Utmärkelsen har delats ut varje år sedan 2012 och tidigare vinnare är bland annat Sara Wimmercranz, Gustav Broström och Naturskyddsföreningen.
”Med sitt innehåll på sociala medier tar hon upp de stora frågorna kring konsumtion, klimat och hållbarhet. Hon inspirerar genom att visa hur enkelt och effektivt det kan vara att tänka hållbart i vardagen. Där andra lätt kan överkonsumera, håller hon sig jordnära och påminner oss om värdet av att vårda, återanvända och tänka efter före. Förändringar i vår livsstil och konsumtion är avgörande för framtida generationer. Tack vare sitt hållbara tänkande i alla aspekter av livet stärker hon oss som vill skapa en bättre framtid för våra barn.”
Erikshjälpen Second Hand har bestämt sig för att framåt inte sälja eller ta emot produkter från SHEIN. Hållbarhetschef Cathrine Kylesten berättar om beslutet.
– Vi har fattat beslutet baserat på rapporter från Greenpeace, samt de varningar Kemikalieinspektionen och Konsumentverket gått ut med gällande plagg från direktimport, som exempelvis SHEIN, säger Cathrine Kylesten, hållbarhetschef på Erikshjälpen Second Hand.
Hållbarhetschefen betonar att beslutet följer försiktighetsprincipen enligt miljöbalken, som innebär att verksamheter ska förebygga risker för både människors hälsa och miljön.
Enligt Erikshjälpen är det svårt att säkerställa att direktimporterade produkter från SHEIN möter europeiska krav på innehåll och arbetsförhållanden.
– Genom att undvika att sälja produkter från SHEIN kan vi på Erikshjälpen Second Hand upprätthålla våra värderingar om hållbarhet, rättvisa och etik i konsumtionen, säger Cathrine Kylesten.
För plattformar, såsom AliExpress, Temu och Wish, som också säljer produkter av tvivelaktig kvalitet och tillverkning, är det svårare att införa riktlinjer, eftersom de fungerar som marknadsplatser för flera olika märken.
Både de produkter från SHEIN som redan finns hos Erikshjälpen Second Hand och de som lämnas in framöver kommer att hanteras som textilt avfall. I kommuner där textilsortering inte finns tillgängligt sorteras det som brännbart.
Beslutet att inte ta emot eller sälja produkter från SHEIN kan komma att omprövas om produkterna i framtiden uppfyller svensk lagstiftning.