Alice, 13 år, flydde från Ukraina med bara det nödvändigaste i en ryggsäck. Alice och över 43 miljoner andra barn världen över befinner sig idag på flykt från krig och oroligheter.

När Ryssland invaderade Ukraina gick Alice liv från trygghet till livsfara på bara några timmar. Hon såg både sitt hem och hela sin barndomsstad förstöras under några dagar av intensiva strider.

Nu har jag bara en mobiltelefon
Alice
Alice, 13 år, flydde kriget i Ukraina.
Alice som tittar bestört in i kameran.
Alice, 13 år, flydde kriget i Ukraina.

Alice är 13 år och kommer från staden Hostomel som ligger några mil nordväst om Ukrainas huvudstad Kiev. Hostomel utsattes för flyganfall, granatbeskjutningar och hårda markstrider som lade bostadshus, skolor och affärer i ruiner. Även rinnande vatten, el och värme försvann. Det enda som fanns kvar var förstörelse och rädsla.

– Vårt hus blev skadat. Alla fönstren förstördes och nästan allt vi ägde är borta. Nu har jag bara en mobiltelefon, men det är svårt att göra skoluppgifter på den, berättar hon.

Efter nio dagar i ett skyddsrum lyckades Alice, hennes storebror och deras mamma fly från staden. Alice fick bara med sig en ryggsäck med det nödvändigaste. En kudde, ett par extra skor och en mobilladdare.

Ge din julgåva till Alice och andra barn på flykt!

Alice, hennes bror och deras vänner har bland annat fått hjälp genom att delta i psykosociala aktiviteter, men oron finns fortfarande där.

Ge din julgåva till barn på flykt!

QR kod Erikshjälpen

Ge en julgåva

900 92 83

Mardrömmarna har försvunnit. Nu kan 14-åriga Djemirata i stället drömma om att utbilda sig till sömmerska och att en dag återförenas med sin familj i hembyn Goinlingin.

I Burkina Faso lever ungefär två miljoner människor som internflyktingar. Landet har varit politiskt instabilt under flera år och drabbades 2022 av två militärkupper. Det gjorde att våldsamheterna ökade dramatiskt och nu beräknas 4,9 miljoner människor vara i akut behov av humanitärt stöd.

För 14-åriga Djemirata Nabalum kom våldet riktigt nära. Hennes by attackerades av beväpnade terrorister och hon tvingades fly till staden Kaya i mellersta Burkina Faso. I Kaya är säkerhetsläget något bättre än i övriga landet och strax utanför staden ligger internflyktinglägret Tansega Wayalguin.

Djemirata Nabalum.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Djemirata Nabalum tittar med tom blick in i kameran.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Djemirata Nabalum.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Djemirata Nabalum tittar med tom blick in i kameran.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.

I flyktinglägret jobbar Erikshjälpen tillsammans med den lokala partnerorganisationen Organisation Catholique pour le Développment et la Solidarité, OCADES, med att stötta barn och familjer som har flytt från beväpnad milis som terroriserar stora delar av landet.

– Vi blir väl omhändertagna och får delta i roliga fritidsaktiviteter som gör att vi trivs bra här, säger hon.

Ge din julgåva till Djemirata och andra barn på flykt!

Bidra till att fler barn på flykt får en trygg livssituation.

Ge en julgåva till barn på flykt

QR kod Erikshjälpen

Swisha en julgåva

900 92 83

Barnens mardrömmar har försvunnit

Stort fokus ligger på det psykosociala arbetet. Många av barnen i flyktinglägret har till exempel varit med om att se sina föräldrar eller andra vuxna bli dödade. Tillsammans med UNICEF driver OCADES och Erikshjälpen ett särskilt aktivitetsområde, Children’s Friendly Space, där barnen kan känna sig trygga och samtidigt få tillgång till utbildning och fritidsaktiviteter.

– Våra mardrömmar försvann när vi började umgås i Children’s Friendly Space. Nu drömmer vi i stället om när vi leker tillsammans. Det är vi väldigt tacksamma över. Hela omgivningen gör att jag känner en större trygghet, säger Djemirata.

Sedan Djemirata kom till flyktinglägret Tansega Wayalguin har hon börjat våga drömma om en framtid som sömmerska – och så klart att en dag kunna flytta hem igen och återförenas med sin familj.

– När jag blickar framåt fem år i tiden ser jag framför mig att jag har lärt mig att sy och att jag försörjer mig som sömmerska. Jag vill också föra det vidare till mina kommande barn, precis som min mamma gjorde, så de kan bli självförsörjande i framtiden.

Djemirata Nabalum, i gult, applåderar sina vänner som har deltagit i en dansuppvisning. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Barn som glatt klappar händerna.
Djemirata Nabalum, i gult, applåderar sina vänner som har deltagit i en dansuppvisning. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Våra mardrömmar försvann när vi började umgås i Children’s Friendly Space.
Djemirata Nabalum

Halidou har träffat nya kompisar

Ungefär 120 000 människor lever som internflyktingar i staden Kaya och över 77 000 av dem är barn under 17 år. För 15-årige Halidou Sawadogo, som har flytt till internflyktinglägret Tansega Wayalguin med sin familj, börjar varje morgon med ett besök på Children’s Friendly Space.

På kvällarna jobbar han ute på fälten för att hjälpa till att försörja familjen.

– Jag har träffat många nya vänner på Children’s Fiendly Space och vi har väldigt roligt när vi hänger tillsammans. Trots alla utmaningar så försöker jag att hitta glädjen i det lilla. Children’s Friendly Space har betytt mycket för mig, eftersom jag har någonting att hitta på om dagarna i stället för att bara tänka på allt som är svårt, säger han.

 

Halidou Sawadogo, 15 år, drömmer om att utbilda sig och en dag kunna bidra till att det blir fred i Burkina Faso. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Halidou Sawadogo med en fundersam min.
Halidou Sawadogo, 15 år, drömmer om att utbilda sig och en dag kunna bidra till att det blir fred i Burkina Faso. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Trots alla utmaningar så försöker jag att hitta glädjen i det lilla.
Halidou Sawadogo

Världens mest bortglömda konflikt

Flyktingorganisationen NRC Flyktinghjälpen rankar situationen i Burkina Faso som världens mest bortglömda konflikt sett till mediebevakning, bistånd och det internationella samfundets vilja att lösa konflikten. Samtidigt rankar Global Terrorism Index 2023 Burkina Faso på en andraplats över länder som är mest påverkade av terrorism – strax efter Afghanistan.

Tack vare Erikshjälpens arbete i Burkina Faso kan fler barn känna trygghet i ett av världens mest otrygga länder.

Författare: Johan Larsson

För 14-åriga Viktoria innebar Rysslands invasionskrig mot Ukraina att livet vändes helt upp och ner. Men med hjälp från Erikshjälpen kan Viktoria drömma om att en dag kunna återvända hem igen.

Sedan ett år tillbaka bor 14-åriga Viktoria med sin mamma, pappa och storasyster i ett enrumsmodulhus i den ukrainska staden Irpin. Före kriget bodde familjen i en lägenhet i Irpin men allt förändrades en morgon i slutet av februari 2022. Då väcktes familjen av höga explosioner efter att Ryssland startat sitt krig mot Ukraina och hårda strider utbröt i Irpin.

– Det var väldigt skrämmande. Vi rusade till ett skyddsrum där vi tillbringade en dag och en natt, säger Viktoria.

Dagen därpå evakuerades familjen ur staden. Alla, utom pappan, tog sig sedan till Polen.

– Pappa kunde inte följa med. Alla män som är under 60 år måste stanna i Ukraina för att försvara landet, förklarar Viktoria.

Viktoria, 14 år. Foto: Bengt Sigvardsson.
Viktoria sittandes i en hängmatta med ett hoppfullt leende.
Viktoria, 14 år. Foto: Bengt Sigvardsson.
Pappa kunde inte följa med.
Viktoria

I början av april drog sig den ryska armén tillbaka från Irpin och Viktorias familj bestämde sig då för att återvända. De ville inte stanna i Polen eftersom Ukraina är deras hemland där de vill leva. Innan de återvände visste Viktoria att familjens hus blivit förstört i en rysk attack.

– Men när jag återvände hit och såg det med egna ögon kändes det fruktansvärt. Det var förstört och svart av sot. Jag blev väldigt ledsen, säger Viktoria.

Hus i Ukraina som är svart av sot efter att ha blivit bombat.
Huset på bilden är inte Viktorias men ett liknande i närheten. Foto: Bengt Sigvardsson.
Förstörd byggnad i Ukraina efter bombning.
Irpin attackerades brutalt av den ryska armén under Ukrainakrigets första månad. Mycket av bebyggelsen förstördes. Foto: Bengt Sigvardsson.
Hus i Ukraina som är svart av sot efter att ha blivit bombat.
Huset på bilden är inte Viktorias men ett liknande i närheten. Foto: Bengt Sigvardsson.
Förstörd byggnad i Ukraina efter bombning.
Irpin attackerades brutalt av den ryska armén under Ukrainakrigets första månad. Mycket av bebyggelsen förstördes. Foto: Bengt Sigvardsson.

Stöd från Erikshjälpens partnerorganisation

Till en början bodde familjen hos släktingar i Irpin men hösten 2022 flyttade de in i rummet i modulhuset som nu är deras bostad. Rummet är på 13 kvadratmeter och familjen delar badrum, toalett och kök med andra internflyktingar.

– Våra boendeförhållanden är helt annorlunda jämfört med hur vi bodde tidigare, men jag har vant mig. Nu känns det okej, säger Viktoria.

Hon går i skolan i Irpin och på fritiden hänger hon mest med kompisar. Ibland blir tillvaron långtråkig men denna dag har Erikshjälpens ukrainska partnerorganisation WCU varit på besök och haft sociala aktiviteter. Viktoria har deltagit i dem med några andra barn och ungdomar. Under aktiviteterna får barnen möjlighet att bearbeta traumatiska upplevelser samtidigt som de har en rolig stund.

– Jag älskar när frivilligorganisationer kommer hit och har aktiviteter med oss eller ger oss presenter. Inför jul- och nyår förra året fick vi skriva julklappsönskelistor. Jag önskade mig, och fick, en powerbank som jag använder ofta här, säger Viktoria.

Ge din julgåva till Viktoria och andra barn på flykt!

Bidra till att fler barn på flykt får en trygg livssituation.

Ge en julgåva till barn på flykt

QR kod Erikshjälpen

Swisha en julgåva

900 92 83

Drömmer om varaktig fred

Elen försvinner nämligen ofta i ”modulstaden” eftersom många kraftverk har förstörts i bombningar. Den ryska armén skjuter ofta robotar mot Irpin, men det ukrainska luftförsvaret lyckas skjuta sönder de flesta i luften.

– Flyglarmen tjuter ganska ofta och då måste vi springa till skyddsrum. Det är otäckt, men vi har tvingats vänja oss vid det, säger Viktoria.

Viktoria brukar läsa eller rita när hon är rädd. Som vuxen vill hon bli konstnär.

– Nu är min högsta önskan att vårt hus ska renoveras så att vi kan flytta hem igen. Jag vet inte när det kommer att ske. Det kanske tar fem år, säger hon.

Viktoria tror, och hoppas, att Ukraina vinner kriget och att det då blir en varaktig fred.

– Trots att det fortfarande är krig så har jag stora förhoppningar om en bättre framtid, avslutar Viktoria.

Trots att det fortfarande är krig så har jag stora förhoppningar om en bättre framtid.
Viktoria

En humanitär kris i Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 beräknar UNHCR att 6,3 miljoner ukrainare har flytt utomlands och att mer än 5 miljoner lever som internflyktingar. Förutom det stora antalet flyktingar uppskattar UNHCR att över 17 miljoner människor är i akut behov av humanitärt stöd.

Författare: Bengt Sigvardsson

Hon var bara fem år när familjen sökte skydd från inbördeskriget ute i djungeln. I dag har Maran Hkawn Nu bott i ett flyktingläger i Myanmar i tolv år.

Maran Hkawn Nu.
Maran Hkawn Nu tömmer en skål med vatten.
Maran Hkawn Nu.

Familjen lämnade allting bakom sig, hemmet, vardagslivet och alla sina tillhörigheter. Först tog familjen skydd ute i djungeln och därefter flydde de till internflyktinglägret Shwezet IDP Camp i delstaten Kachin i norra Myanmar. Då var Maran Hkawn Nu bara fem år gammal.

Det var för tolv år sedan och Maran bor fortfarande kvar i flyktinglägret med sin familj.

– Vi är nio i familjen så det är en stor familj. Mamma ser efter mina bröder medan pappa försöker hitta jobb för att försörja familjen. Min syster och två av mina bröder har funktionsnedsättningar och min syster behöver fortfarande medicinsk behandling, säger Maran.

Familjen kommer från delstaten Kachin i norra Myanmar. Där har en väpnad konflikt pågått mellan självständighetsrörelsen Kachin Independent Organization och Myanmars regering sedan militären tog makten i landet 1962. Efter ett 17 år långt uppehåll blossade konflikten upp igen 2011.

Ge din julgåva till Maran och andra barn på flykt!

Bidra till att fler barn på flykt får en trygg livssituation.

Ge en julgåva till barn på flykt

QR kod Erikshjälpen

Swisha en julgåva

900 92 83

Svårt att börja om på nytt i flyktinglägret

I Myanmar fanns förhoppningar om en demokratiseringsprocess efter det fria valet 2015 men efter en statskupp i början av 2021 tog militären åter makten igen. Konflikterna ökade runt om i hela Myanmar och i dag lever ungefär 1,5 miljoner människor som internflyktingar i landet.

För Maran och hennes familj var det en svår omställning att börja ett helt nytt liv i lägret.

– Vi har fått kämpa väldigt hårt i flyktinglägret. I början tvingades vi laga mat, äta och sova på ett väldigt litet utrymme. Eftersom jag har tre syskon med funktionsnedsättningar tror jag att vi är den familj som har lidit allra mest. Ibland retar de andra barnen i lägret mina syskon och då kan jag bli väldigt arg, även om jag försöker att hålla mig lugn, säger Maran.

Maran Hkawn som tittar djupt åt sidan.
Maran Hkawn Nu har bott i ett flyktingläger i tolv år. Foto: Kachin Baptist Convention.
Barn i internflyktinglägret som leker.
Internflyktinglägret Shwezet IDP Camp. Foto: Kachin Baptist Convention.
Maran Hkawn som tittar djupt åt sidan.
Maran Hkawn Nu har bott i ett flyktingläger i tolv år. Foto: Kachin Baptist Convention.
Barn i internflyktinglägret som leker.
Internflyktinglägret Shwezet IDP Camp. Foto: Kachin Baptist Convention.
Vi har fått kämpa väldigt hårt i flyktinglägret. I början tvingades vi laga mat, äta och sova på ett väldigt litet utrymme.
Maran Hkawn

Kämpar för sina syskons skolgång

I flyktinglägret har Erikshjälpen jobbat tillsammans med den lokala samarbetsorganisationen Kachin Baptist Convention med att ge barnen en trygg och säker tillvaro mitt under det brinnande inbördeskriget. Efter decennier av konflikter är Myanmar i dag ett av de mest osäkra länderna i Sydostasien och som alltid vid väpnade konflikter är det barnen som drabbas allra värst.

Det rör sig om allt från hög barnadödlighet på grund av bristande hälso- och sjukvård till att ett stort antal barn hoppar av sin utbildning efter grundskolan. I flyktinglägret i Shwezet kämpar Maran för att hennes syskon ska fortsätta gå till skolan varje dag.

– Jag har förstått att mina syskon ligger lite efter i skolan på grund av deras funktionsnedsättning och jag ber för att det ska gå bra för dem. Även om vi bor i ett flyktingläger vill jag att de ska lyckas med sin utbildning, säger Maran.

Vill återvända hem så fort om möjligt

Våld, droger, trafficking, barnarbete och landminor är vardag för många barn i Myanmar. Enligt Kachin Baptist Convention lever många barn i ständig rädsla för att förlora en släkting eller att själva bli dödade. Kachin Baptist Convention jobbar utifrån ett särskilt barnskyddsprogram där barnen själva får medverka i aktiviteter som stärker deras skydd mot våld och olika former av utnyttjanden.

Det kan till exempel handla om att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade, och hjälpa dem som har blivit utnyttjande, eller att erbjuda barnsoldater möjligheten att i stället börja en yrkesförberedande utbildning.

Själv drömmer Maran om att en dag kunna utbilda sig till sjuksköterska, men det är svårt. Hon måste hjälpa till i familjen med att ta hand om sina syskon och dessutom jobba extra i ett tvätteri för att få in pengar till hennes systers behandlingar.

– Vi har nu bott här i flyktinglägret i tolv år. Jag önskar inget annat än att det ska bli fred så vi kan återvända till vår hemby.

Tack vare Erikshjälpens arbete i Myanmar kan Maran och hennes småsyskon växa upp i skydd från krigets faror.

Maran värmer vatten över öppen eld.
Maran hjälper till i familjen med att ta hand om sina syskon. Foto: Kachin Baptist Convention.
Maran Hkawn Nu i tvätteriet där hon jobbar extra.
Maran arbetar extra i ett tvätteri. Foto: Kachin Baptist Convention.
Maran värmer vatten över öppen eld.
Maran hjälper till i familjen med att ta hand om sina syskon. Foto: Kachin Baptist Convention.
Maran Hkawn Nu i tvätteriet där hon jobbar extra.
Maran arbetar extra i ett tvätteri. Foto: Kachin Baptist Convention.
Vi har nu bott här i flyktinglägret i tolv år. Jag önskar inget annat än att det ska bli fred så vi kan återvända till vår hemby.
Maran Hkawn Nu

Militärkupp tvingade miljontals på flykt

I februari 2021 genomförde militären en statskupp i Myanmar och sedan dess gäller undantagstillstånd i hela landet. Militärkuppen ledde till omfattande protester och i hela landet pågår det ett väpnat motstånd mot militärjuntan. Förutom ett stort antal dödsfall har konflikten medfört att över 1,5 miljoner människor tvingats på flykt.

Författare: Johan Larsson

I Bangladesh är det ett nationellt problem med att många människor inte har tillgång till sanitära toaletter. Genom en barnklubb, som Erikshjälpen är med och stöttar, har de fått bättre kunskaper om personlig hygien som bidragit till en bättre hälsa.

Hon kallas ”hygien-hjälte”

Afsana Khatun är 13 år och bor i ett område som heter Pargobindopur Abashon i Bangladesh. I samhället har Afsana fått titeln ”hygien-hjälte”. Genom den barnklubb, som Erikshjälpen är med och stöttar, har hon fått lära sig om personlig hygien. Afsana lär nu ut sina kunskaper till familj och vänner, vilket har lett till att alla i hennes omgivning har fått en förbättrad hälsa.

Innan jag deltog i barnklubben hade jag inte så mycket kunskap om hygien. Vi blev ofta sjuka i familjen men ingen gjorde egentligen något för att förbättra situationen.
Afsana Khatun
Afsana Khatun håller det hygieniskt på sin toalett.
Afsana som gör rent toaletten.
Afsana Khatun håller det hygieniskt på sin toalett.

Sjukdomar sprids lätt

Förutom att få invånare i landet har tillgång till sanitära toaletter saknas det också förståelse om hur sopor ska göras av med på ett säkert sätt. Det leder till att sjukdomar sprids genom förorenade vattendrag där skräp slängs och trots att det görs insatser från statens håll så går utvecklingen för långsamt. Därför är det viktigt att barn, likt Afsana, blir en sorts språkrör för god hygien.

På barnklubben pratar de om vikten av att ofta tvätta sig med tvål och att borsta tänderna varje dag. De har även tagit upp små saker man kan göra i vardagen för att hålla det rent omkring sig. Till exempel att ha olika tofflor inne på toaletten än de du går med hemma.

Färre blir sjuka

Det är Afsanas envishet och kunskap som gör att de i byn nu ser en förbättring där färre blir sjuka. Allt tack vare att hon lär människor om hur viktigt det är med god hygien.

Jag känner mig stolt när jag blir kallad för hjälte. Det motiverar mig att fortsätta bidra till samhället.
Afsana Khatun
Genom barnklubben lär sig fler om personlig hygien.
Barn i Bangladesh som är glada.
Genom barnklubben lär sig fler om personlig hygien.

Författare: Anton Eriksson

Runtom i världen får flickor dålig eller ingen utbildning alls. Därför lyfter Erikshjälpen det viktiga arbete som görs i samarbete med Postkodlotteriet för att förbättra flickors möjligheter.

Den 11 oktober är det internationella flickdagen. Erikshjälpen vill denna dag, precis som alla andra dagar, uppmärksamma flickors situation i världen och understryka kraften i utbildning som ett verktyg för förändring. Fler än 600 miljoner flickor får idag bristfällig utbildning, eller ingen alls. Anledningarna till att flickor runt om i världen tvingas hoppa av skolan är många, men fattigdom är oftast en grundorsak.

Flickor går miste om utbildning

– För flickor kan det också innebära att de gifts bort väldigt unga, så att familjen inte behöver stå för deras försörjning. Flickans värde ligger i att vara oskuld och ju yngre desto större möjlighet att hon är det, säger Marianne Stattin-Lundin, programrådgivare Erikshjälpen.

Att flickor tvingas hoppa av skolan kan också ha med miljön i och till skolan att göra. Skolvägen kan vara lång och otrygg med risk att utsättas för olika övergrepp. Många flickor missar också delar av sin skolgång eftersom de stannar hemma under perioder de har mens.

– Menstruation är ofta ett problem eftersom saniteten i skolan är dålig och flickorna känner sig besvärade, vilket förorsakar att de väljer att stanna hemma, säger Marianne Stattin-Lundin.

Marianne Stattin-Lundin.
Marianne Stattin-Lundin
Fattigdom innebär att inte ha råd med skolmaterial eller skoluniform. Föräldrar har inte heller ”råd” att undvara den inkomst som döttrarna bidrar till, till exempel att sköta om småsyskon, ta hand om hushållet när föräldrarna arbetar eller att flickorna har annat arbete
Marianne Stattin-Lundin

Keya går nu i skolan igen

Keya, 14 år från Bangladesh, tvingades hoppa av skolan när hennes pappa gick bort. I stället för att gå i skolan fick hon ta ansvaret för hushållet och småsyskonen när deras mamma var på arbetet. Skolan hon gick i låg långt bort, vägen dit var otrygg och väl på skolan använde lärarna våld mot eleverna när de ansåg att dem pratade för mycket. Keyas dröm har alltid varit att bli läkare och nu vågar hon drömma om det igen.

Med stöd av Postkodlotteriet och Erikshjälpens givare har en ny skola byggts som ligger bara fem minuter från Keyas hem. Där är lärarna stöttande och Keya och hennes vänner får varje dag möjligheten att fortsätta vara nyfikna och fördjupa sina studier. På skolan utmanas eleverna i att engagera sig för barns rättigheter i olika aktiviteter. På skolan finns särskilda separata toaletter, just för att flickorna ska känna sig trygga på skolan även när de har mens. Flickorna har också fått tillgång till bindor.

Keya, 14 år.
Keya, 14 år
Hade det inte varit för skolan hade jag nog i stället blivit bortgift, behövt jobba eller fortsatt vara hemma för att hjälpa familjen
Keya

Suraeya undkom att bli bortgift

Enligt Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO, riskerar var femte flicka i världen att bli bortgift. 17 åriga Suraeya, också från Bangladesh, undkom barnäktenskap tack vare kunskapen och modet att stå upp för sina rättigheter. Genom träffarna på barncentret som Erikshjälpen stöttar har hon fått lära sig mer om sina rättigheter. Där har hon tillsammans med sina vänner också fått lära och övat sig i att höja sina röster och uttrycka sina åsikter. Där har de förstått att de har rätt att vara med och påverka sin framtid.

Suraeya, 17 år.
Suraeya, 17 år
Det var nära att jag blev bortgift. Mina föräldrar ville det men jag ville inte. Jag pratade med mina kompisar och fick stöd av vuxna på barncentret. De tog initiativ att stoppa det.
Suraeya

Stötta arbetet för flickors rättigheter

Suraeya var modig och hade många som backade upp henne. Hennes syster däremot blev bortgift redan som 13-åring. Nu har Suraeya bara ett år kvar i den lokala skolan, hennes dröm är att bli modedesigner.

Du kan vara med och stötta arbetet för flickors rättigheter genom att ge en gåva. Bidra till Erikshjälpens arbete här:

Ge en gåva till utbildning och fritid

Postkodlotteriets initiativ för flickors rätt till utbildning

Du kan också läsa mer om flickors situation i världen och Svenska Postkodlotteriets initiativ för flickors rätt till utbildning som Erikshjälpen är en del av här

Vi befinner oss i en global utbildningskris

Postkodlotteriet – flickors utbildning

Spela video
På två flickor som tumnagelbild till video.

Postkodlotteriet – flickors utbildning

Postkodlotteriet

Postkodlotteriet – flickors utbildning
Postkodlotteriet

Tack till dig som stöttar Erikshjälpens arbete och till dig som genom lottoköp bidrar till att göra flickors situation bättre. Du är med och gör så att barn likt Keya och Suraeya får utbildning och kan drömma om en bättre framtid.

Författare: Frida Vingren

I Phnom Penh City i Kambodja arbetar Erikshjälpen tillsammans med den lokala organisationen Sunshine Cambodia Organization för att stärka barns rättigheter och ge dem möjligheten att växa upp i en värld utan våld.

Alla barn har rätt att växa upp i en värld utan våld. Men i Kambodja är det långt ifrån verklighet. I särskilt utsatta områden är det inte ovanligt att vardagen kantas av våld och övergrepp i såväl hemmen som i skolorna och oftast är det vuxna – föräldrar, äldre syskon eller lärare – som använder våld mot barnen.

Det finns flera anledningar till vad som driver våldet och därför måste problemet bemötas på lika många sätt. Tillsammans med vår lokala samarbetspartner Sunshine arbetar Erikshjälpen med riktade insatser som alla, på olika sätt, syftar till att främja barns rättigheter.

En stor del av arbetet handlar om att förmedla kunskap om barns rättigheter till alla de vuxna som finns i barnens närhet. Det handlar också om att jobba med olika samhällsaktörer för att stärka barnens trygghet i den offentliga miljön och att öka deras möjligheterna att gå i skolan. Insatser som på lång sikt bygger upp barnens självförtroende och ger dem en säkrare uppväxtmiljö.

Det har gjorts stora kraftansträngningar genom åren för att främja barns rättigheter i Kambodja, men det finns fortfarande mycket jobb kvar att göra. Framför allt när det kommer till att engagera och inkludera barnets röst i beslut på olika nivåer i samhället. Tack vare Erikshjälpen och Sunshine får flickor och pojkar stöd i både skolan, ungdomsgårdar och barnklubbar med att förstå sina rättigheter – och att göra sina röster hörda.

”Nu vågar jag berätta för mamma om jag har några problem”

Slagen kunde komma om han inte hade gjort sina läxor. Eller om han var för trött för att hjälpa till hemma. Men nu har 13-årige Sereyvat och hans mamma en varm relation som bygger på ömsesidig respekt mellan varandra.

Sereyvats uppväxt utanför Phnom Pen City var länge präglad av slag och utskällningar. Hans mamma Sokuntheary, som är änka och smittad av HIV, lät ofta sitt dåliga humör gå ut över sina barn och Sereyvat kunde till exempel bli slagen om han inte hade varit skolan.

– Nu har hon slutat att slå och skälla på mig, i stället använder hon fina ord och uppmuntrar mig att göra mina läxor, säger Sereyvat.

Sedan 2017 har familjen deltagit i familjestödsverksamhet och föräldraklubbar som Erikshjälpens lokala partner Sunshine driver strax utanför Phnom Penh City. Här har Sokuntheary inte bara fått stöd i sin roll som förälder eller startkapital till att driva en liten matfirma, utan även kunskap om hur hennes barn påverkas av en uppväxt präglad av våld. Något som har gett resultat.

– Nu vågar jag berätta för mamma om mina problem och hon hjälper mig att lösa dem. Det är också stor skillnad på hur jag själv beter mig och jag märker att jag har fått ett bättre tålamod. Tidigare brukade jag ofta slåss med andra barn i skolan, nu gör jag inte det längre, säger Sereyvat.

Stödet från Sunshine och Erikshjälpen har även gett Sereyvat mod att säga till sin mamma om hon skulle slå honom igen och han känner nu till sin rätt att växa upp i en värld utan våld.

– Mina lärare motiverar mig till att komma till skolan regelbundet. När jag har något problem med andra elever, säger rektorn till mig att inte bråka med dem. Han uppmuntrar mig också att studera och säger att jag ska tänka på min mamma som försöker tjäna pengar för min utbildning och framtid, säger han.

Kostnadsexempel

  • 82 kr – Årskostnad för en förälder att delta i föräldraklubb.
  • 124 kr – Utflykt för ett barn med syfte att stärka barnets självkänsla.
  • 3100 kr – Startkapital för liten firma.

Video om Sereyvat och hans mamma

Spela video
""

En uppväxt utan våld

Erikshjälpen

En uppväxt utan våld
Erikshjälpen

Tidigare ville 15-åriga Soeum inte prata så mycket om mens. Hon tyckte det var pinsamt och visste inte riktigt vad som hände i kroppen. Tack vare Erikshjälpens insats i Kambodja har hon nu inga problem med att be om hjälp – eller att gå till skolan under mensen.

Skolan betyder allt för 15-åriga Soeum Sreynoch i den lilla byn Chrey Thom i nordvästra Kambodja. Här får hon läsa sitt favoritämne biologi, här träffar hon alla sina vänner och här möter hon dagligen sina fantastiska lärare. Drömmen är att en dag själv bli lärare och bidra till en trygg uppväxt för de lokala barnen.

Men alla flickor i Kambodja har inte samma möjligheter som Soeum.

Särskilt inte i de avlägsna byarna i nordvästra Kambodja där kunskapen är låg kring flickors personliga hygien, där tillgången till mensskydd är bristfällig och där skolorna ofta saknar säkra miljöer för att eleverna ska kunna hålla en god menshälsa.

Allt detta gör att många flickor stannar hemma från skolan – eller i värsta fall hoppar av i förtid.

– Vi fick helt fel information om mens tidigare och det spreds många rykten bland vänner och de äldre i byn. Att det gör väldigt ont, att det är farligt och att det är skamligt att prata om. Men nu har vi fått utbildning i skolan om personlig hygien och hur kroppen fungerar under mensen, säger Soeum.

Vi fick helt fel information om mens tidigare och det spreds många rykten bland vänner och de äldre i byn. Att det gör väldigt ont, att det är farligt och att det är skamligt att prata om. Men nu har vi fått utbildning i skolan om personlig hygien och hur kroppen fungerar under mensen, säger Soeum.

Här i nordvästra Kambodja jobbar Erikshjälpen tillsammans med den lokala organisationen Hagar med att öka kunskapen om menshälsa bland invånarna i de små byarna. Arbetet har gjort stor nytta och bidragit till att gamla vanor och traditioner börjar ersättas med ny kunskap och en större öppenhet kring flickors personliga hygien.

– Jag vill se en förändring. Det här är ett problem som hindrar flickors möjligheter till utbildning och säkerhet, säger Soeum.

De rutiner kring mens som tidigare fanns i Soeums by var oftast smärtsamma och direkt skadliga för flickorna. Som att gå ner till den närliggande floden för att tvätta sig och minimera smärtan med det kalla vattnet.

Nu finns det en helt annan kunskap i byn kring vikten av en god miljö med tillgång till rent vatten, tvål och säkra toaletter. Något som i förlängningen gör att fler flickor vill gå till skolan även när de har mens.

– Ibland mår jag inte särskilt bra när mensen kommer i skolan. Jag kan få magknip, dåligt humör och kan vara otrevlig mot mina vänner. Men allt kan också vara precis som vanligt. Jag har i alla fall aldrig behövt stanna hemma på grund av min mens, säger Soeum.

I bostadsområden där Erikshjälpen Framtidsverkstad finns upplever många barn och unga att det finns en negativ bild av deras område och de som bor där. Det vill de ändra på. Framtidsverkstäderna har blivit en plattform där unga kan göra sina röster hörda. Men också en plats för deras egna intressen och drömmar.

Läxhjälp är en populär aktivitet som Erikshjälpens Framtidsverkstad i bostadsområdet Ekön i Motala anordnar tillsammans med fotbollsklubben Dribbla United. En av dem som hjälper barnen med läxorna är sextonårige Nassir Ali. Även om Nassir aldrig själv fått hjälp med sina läxor vill han gärna ge den möjligheten till de yngre eleverna i området.

Jag ser mig själv i barnen
Nassir Ali

– Jag ser mig själv i barnen, säger han. När läxläsningen är avklarad får barnen fika för att fylla på med energi innan fotbollsträningen börjar. För den som inte vill spela fotboll ordnas andra aktiviteter.

Ekön är ett mångkulturellt område där det bor många barn. Det är också det enda området i Motala där det inte finns någon fritidsgård. Genom att erbjuda barn och ungdomar gratis aktiviteter, läxhjälp och samtalsgrupper är Framtids- verkstaden med och jämnar ut uppväxtvillkoren i Motala, samtidig som de ger fler unga en meningsfull fritid.

– Jag hade önskat att Erikshjälpens Framtidsverkstad funnits när jag var yngre. Då skulle jag haft något att göra och det hade varit enklare för min mamma, säger Nassir.

I Erikshjälpens Framtidverkstäder skapas framtidstro och gemenskap. Barn och ungdomar får där en trygg plats att uttrycka sig och utvecklas på. Det gör att de unga kan förverkliga sin fulla  potential, samtidigt som de tar tillbaka narrativet om sina hemorter.

Gränby ligger strax norr om centrala Uppsala. Det är ett av de områden som i medierna beskrivs som ett ”utanförskapsområde”. Visst finns det sociala utmaningar i området men Sudi Osman köper inte beskrivningen om att Gränby skulle vara otryggt.

– Mycket har förändrats till det bättre i Gränby sedan 2019. Folk har kollat illa på vårt område men de som lever här jobbar för att det ska bli bättre. Du ska inte behöva känna dig orolig i Gränby, berättar Sudi.

Framtidsverkstaden har blivit som mitt andra hem
Sudi Osman

Sudi är idag 17 år och kom i kontakt med Erikshjälpens Framtidsverkstad för första gången under våren 2022. Hon blev erbjuden att arbeta i Framtidsverkstaden på sportlovet och tänkte först att det kunde vara ett bra första jobb och lite extra pengar i plånboken. Men väl på plats hittade hon en plats som var mer av ett sammanhang än ett jobb.

–Alla vi som träffas här blir som vänner. Vi kan både ha roligt på aktiviteter tillsammans men också prata om viktiga saker. Framtidsverkstaden har blivit som mitt andra hem, säger Sudi.

När du pratar med Sudi märker du snabbt att det är en tjej med skinn på näsan som brinner för Gränby och de ungdomar som bor där. Hennes engagemang och röst tog henne till Almedalen 2022 där hon deltog i ett panelsamtal om ungas uppväxtvillkor i Sverige som Erikshjälpen arrangerade.

Nu kan Sudi bli igenkännd i Gränby som ”Du från Framtidsverkstaden!” och det är en roll som hon trivs med.

–När ungdomar ser att jag är med och gör skillnad förstår de att de också kan göra det! Vi har alla viktiga perspektiv att bidra med, säger Sudi

Vi har alla viktiga perspektiv att bidra med
Sudi Osman

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.