Barn och familjer på flykt. Psykiska och fysiska trauman. Brist på mat och hygienartiklar. Utmaningarna i Ukraina är stora sedan Rysslands invasion 2022. Barnpsykologen Lyudmyla Burtseva berättar hur konstterapi kan hjälpa drabbade barn att bearbeta sina trauman.
Snart tre år efter Rysslands storskaliga invasion lever 3,5 miljoner människor på flykt i Ukraina. Människor som har tvingats lämna sina hem i ockuperade områden eller krigszoner för att bosätta sig någon annanstans i landet. Många av dem är barn och familjer som bär på svåra trauman.
Behovet av socialt och psykosocialt stöd är stort just nu i Ukraina. Tack vare Erikshjälpen kan barn som har drabbats av kriget få professionell hjälp av psykologer samtidigt som de får lov att bara vara barn. Att få vara kreativa och utveckla sin skaparlust.
– Konstterapi är en form av psykologiskt stöd där varje barn får möjlighet att uttrycka det som oroar dem. I dag såg jag ett tydligt exempel när en flicka ritade en bild på sin pappa med fåglar som flög runt honom. Hennes pappa är militär och genom teckningen kunde hon uttrycka sin dröm om att pappan skulle komma hem, säger barnpsykologen Lyudmila Burtseva.
Under konstterapin får barnen komma bort från kriget en stund. De får tillgång till en trygg plats där de kan göra något som de gillar. Det kreativa skapandet gör att barnen öppnar upp sig och vågar uttrycka sina känslor. Lyudmila Burtseva berättar att många barn ritar hus eller en säker plats att bo på. Drömmarna de bär på är att en dag kunna återvända hem.
– Alla barn i Ukraina har ett ouppfyllt behov av trygghet. Det finns inte en enda plats i landet som inte har påverkats av kriget. Det går inte en enda dag utan att ens planer för dagen förstörs av ett flyglarm. Det här är något som barn reagerar mycket starkt på. Därför handlar de här träffarna mycket om att skapa en plats där barnen kan må bra och känna sig trygga, säger hon.
Var med och bidra till att fler barn får chansen till trygghet mitt i kriget.
Swisha din gåva
900 92 83Ungefär hälften av barnen som Lyudmila träffar är internflyktingar. Många av dem har sett sina hem bli förstörda i robotattacker eller har tvingats fly utan sina föräldrar. Varje barn bär på sitt individuella trauma och konstterapin hjälper barnen att hitta en trygg inre plats.
– Konstterapi handlar inte bara om att barnen får rita eller måla utifrån ett specifikt tema. Det handlar om vad barnen känner och det ger dem en möjlighet att skapa en historia som inte handlar om kriget, utan som handlar om dem själva. Konstterapin hjälper dem att må bättre och att hitta en inre trygg plats – en trygghet som inte finns i Ukraina just nu.
Författare: Johan Larsson
Publicerad: 11 november 2024