Moa vill ta bort orättvisor i världen

Moa tycker att det är orättvist att alla människor i världen inte har det lika bra. Moa tycker också att det är viktigt att vara snäll mot alla, även miljön. Alla kan göra något för att vara med och förändra tycker Moa.  

I staden Panajachel där hon bor finns det många rika människor som har fina semesterhus vid den stora sjön Atitlán. Det finns också många fattiga som bor i enkla hus utan rinnande vatten inomhus. Många barn måste jobba från tidigt på morgonen till sent på kvällen för att tjäna pengar till familjen. Moa berättar: 

– Om jag kunde skulle jag samla ihop alla pengar som alla har och dela ut lika mycket till alla. Då skulle ingen ha mer än någon annan. Många kan inte köpa något alls medan andra är rika. 

Moa bor i Panajachel i Guatemala med sin mamma, pappa och syskon.
Porträttbild på Moa. Moa står en rosa t-shirt framför gröna träd och buskar.
Moa bor i Panajachel i Guatemala med sin mamma, pappa och syskon.

De överraskade en klasskompis

Moa har bott i Guatemala i tre år. Hon har en svensk mamma och en spansk pappa. Moa går på en internationell skola där hon lär sig prata engelska. På skolan pratar lärarna mycket om hur viktigt det är att vara snäll mot alla, även dem som inte är ens bästa kompisar. 

Det gick en kille i Moas klass som fyllde tio år. Han hade aldrig firat sin födelsedag eftersom hans familj saknade pengar. 

– När han fyllde år överraskade mina kompisar och jag honom. Våra föräldrar hade samlat in pengar och köpt en fotboll till honom. Sedan åt vi pizza på ett ställe. De pizzorna är jättegoda. 

Alla kan göra något

Både på skolan och hemma hos Moa pratas det mycket om hur viktigt det är att vara snäll även mot miljön. 

– Man ska inte slösa på vattnet och exempelvis duscha för länge. Man ska också tvätta händerna snabbt och inte borsta tänderna med vattnet på. Ibland tar vattnet slut hemma hos oss. 

Moa vet att när barn får lära sig saker om världen kan de vara med och förändra. Även om en person inte kan göra allt, så kan man börja med små saker där man bor. 

– Man ska inte slänga skräp på marken. Om det inte finns någon papperskorg där man är ska man lägga skräpet i fickan. Det finns mycket skräp på marken här och det finns inte så många papperskorgar. 

Man ska vara snäll mot varandra  

– Om det är någon som inte har några kompisar kan man vara den personens kompis för att den inte ska känna sig ensam. Och så ska man inte säga dåliga saker om varandra. Eller slåss. 

Moa och hennes klasskompisar brukar spela KING på rasterna. Då får alla vara med.  

Moa

Ålder: 9 år  
Bor: Panajachel i Guatemala 
Familj: Mamma Kristina, pappa Alberto och storasyster Freja 11 år. 
Gillar: Basket, fotboll, simning och dans, och att vara med kompisarna förstås. 
Favoritmat: Lasagne som mamma och pappa gör tillsammans. 
Drömmer om: Att få uppfinna saker som kan hjälpa andra. 

Publicerad: 04 maj 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.