Abdullah flydde kriget i Irak

Abdullah kom till Sverige när han var 11 år. Tillsammans med sin familj flydde han från kriget i Irak. I dag är han 13 år och går i skolan tillsammans med sina kompisar.  

Abdullahs familj bodde tidigare i södra Irak. Där ägde hans föräldrar en grönsaksaffär. Abdullah var två år när kriget bröt ut. När han var nio började det hända farliga saker i närheten av familjens hem. En bomb kunde explodera precis utanför lägenheten. 

– En gång exploderade en bil klockan fyra på morgonen. Vi vaknade av smällen och av att människor skrek. Vi sprang därifrån, berättar Abdullah. 

Svårt att hitta en säker plats att bo på

Det var svårt att hitta ett tryggt ställe att bo på. Abdullahs familj bodde på nya ställen nästan varje månad. De tog med sig kläder och det allra viktigaste. Abdullahs föräldrar fick ta bussen till jobbet i butiken. Ibland sov de över i affären. 

– Då var jag rädd och hade svårt att sova, säger han. 

Abdullah minns att bomber small nästan varje natt. Han berättar att det var svårt att gå i skolan på grund av kriget och att det enda som fanns att äta var inlagda grönsaker. 

Pappa blev tillfångatagen

Abdullahs pappa blev tillfångatagen tillsammans med 50 andra män. Det var en beväpnad grupp som skyllde flera bombdåd och andra problem på dem. Abdullahs pappa blev också misshandlad. 

– En natt kom ett gäng från gruppen och tog både min pappa och min bror med sig. De misshandlade min bror. Mamma protesterade och skrek ”Han är bara ett barn!”. 

Abdullah var 3 år när kriget i Irak bröt ut. Nu lever han ett tryggt liv i Sverige.
Abdullah.
Abdullah var 3 år när kriget i Irak bröt ut. Nu lever han ett tryggt liv i Sverige.

De bestämde sig för att fly

När brodern kom tillbaka bestämde sig familjen för att han var tvungen att fly. Brodern och hans kusin flydde först, men Abdullahs pappa tyckte att hela familjen borde lämna kriget. 

– Vi bestämde oss för Sverige eftersom pappa hade läst att det var ett land som respekterade mänskliga rättigheter. Mamma skaffade pass åt oss och sedan sålde vi allt vi ägde. Vi sålde grönsaksaffären också. 

Familjen åkte till flygplatsen på natten och flög från Bagdad upp till norra delen av landet. Sedan åkte de buss till Turkiet. 

– I Turkiet hittade vi en person som hjälpte oss att hitta en båt till Grekland. 

De åkte en liten gummibåt med fyrtio andra. 

– När vi kom ut på havet gick båten sönder. Vi var ute på havet i sex timmar. 

Till slut fick de hjälp av en större fiskebåt att ta sig tillbaka till Turkiet. Mannen som hjälpte dem från början ordnade en ny båt och den här gången kom de till Grekland. 

De flydde till Sverige

Efter lång vandring och resor med buss och tåg kom familjen till Sverige och Malmö. 

– Det var svårt i början när jag inte kunde språket. Nu trivs jag jättebra i skolan och lär mig mycket. Jag har fått bra kompisar överallt, säger Abdullah. 

I Irak ville han inte gå i skolan. 

– Där blev man slagen om man hade glömt läxan eller inte hade skoluniform på sig. I Sverige har lärare och elever respekt för varandra. Det är bra, säger Abdullah som är glad över att få leva i fred. 

Publicerad: 04 juni 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.