Här kan du läsa om de tre globala mål som är mest fokuserade på miljön. De målen är: Bekämpa klimatförändringar, Hav och marina resurser, och Ekosystem och biologisk mångfald. Andra mål, såsom de om vatten, hållbar konsumtion och energi, handlar också tydligt om miljön. Nedan kan du läsa mer om vad varje mål som kopplas till miljön, handlar om.
Ingen kan bekämpa klimatförändringarna ensam. Länder måste göra stora åtgärder för klimatet i sin politik, samtidigt som samhället måste anpassa sig och planera för att klara av klimatkatastrofer.
Det är viktigt att människor vet hur man tar hand om jordklotet och får möjlighet att göra det. Detta är nödvändigt både för att minska klimatpåverkan och för att kunna leva med de förändringar som redan har skett. Det går dock inte bra för klimatarbetet, då jorden fortsätter bli varmare. Trots detta finns det hopp, och Rafiki berättar tillsammans med barn hur situationen ser ut och vilka framsteg som görs.
På land och i sjöar finns viktiga ekosystem som måste skyddas. Att bevara arter av djur, växter och mikroorganismer är avgörande för att upprätthålla biologisk mångfald. Många arter riskerar att försvinna, och det är viktigt att använda skogen klokt och förhindra ökenspridning. Alla kan bidra till att naturen bevaras för framtiden.
Att ta hand om hav och marina resurser är avgörande för planetens ekosystem. Föroreningar som gifter och plast hotar haven, och hållbart fiske, rena hav och skyddade kustområden är viktiga delmål för att skydda dessa miljöer.
Barns rättigheter påverkas av hur vi tar hand om jorden. När naturen förstörs hotas barns rätt till liv och utveckling på många sätt. Klimatförändringarna kan leda till stormar, översvämningar och torka, vilket påverkar skolan, barns hälsa och familjers ekonomi negativt. Ibland tvingas familjer flytta på grund av miljöförändringar, vilket gör det svårare att ge barn trygghet och skydd. Ett annat exempel är överfiske, vilket kan påverka familjer som lever av fiske.
För att säkerställa barns rätt till liv och utveckling måste jorden utvecklas på ett sätt som är bra för både människor och miljö, nu och i framtiden.
Tillgången till rent vatten varierar beroende på var man bor och ekonomiska förutsättningar. Hur mycket rent vatten som finns tillgängligt beror också på den lokala naturen och klimatet.
Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet och en förutsättning för liv och utveckling, enligt barnkonventionen. I de globala målen är rätten till rent vatten mål nummer 6. Trots att 7 av 10 människor har tillgång till rent vatten, saknar fortfarande 785 miljoner människor detta.
Genom att fokusera på dessa viktiga aspekter och integrera dem i våra handlingar, kan vi alla bidra till att ta hand om jordklotet och säkerställa en hållbar framtid för kommande generationer.
Målet om rent vatten omfattar även sanitet och hygien, det vill säga tillgång till toaletter och möjlighet att tvätta sig. En av tre människor i världen saknar toalett och omkring tre miljarder människor kan inte tvätta sig med tvål och vatten hemma.
Världens länder samarbetar för att fler människor ska få tillgång till rent vatten och sanitet, även om de flesta som saknar detta bor i fattiga länder. Varje år får fler människor tillgång till rent vatten och avlopp, vilket handlar om rättvisa.
Texten är ursprungligen publicerad 1 januari 2021.
Publicerad: 04 maj 2023