Skolkocken Emil serverar mat från hela världen

Här får du träffa Emil som jobbar som kock på en förskola. Emil brinner för att barn ska våga testa ny mat från hela världen. Du får också lära dig hur du kan odla egen krasse.

Emil älskade att laga mat när han var liten. Först tänkte han bli snickare, men han var bra på att laga mat och han tyckte det var roligare. Nu jobbar han som kock på en förskola och får barnen att gilla mat de aldrig provat förut.

– Barnen älskar när jag gör majsplättar med bulgur eller broccolisoppa. Den varmrökta laxen är också en favorit! Vi provar mat från hela världen, berättar Emil.

Skolkocken Emil
Skolkocken Emil bär en kock-rock och står framför en buske. Han ler mot kameran.
Skolkocken Emil

Viktigt att våga smaka

Emil tycker det är viktigt att våga smaka mat man inte ätit förut. Äter man olika sorters mat så får man i sig fler sorters näring som kroppen behöver. Då orkar man leka mer och lära sig fler saker.

– Man behöver inte gilla allt, men om man vågar prova kan man hitta något nytt man gillar. Barnen får börja med att lukta, titta och smaka lite. Ibland tycker barnen att maten är bättre än godis, berättar Emil.

Mat som nästan är gammal

Ibland köper Emil mat som nästan är för gammal men som fortfarande går att äta. Då slipper affären kasta det. Han kastar också så lite mat som möjligt.

– Av potatisskal gör jag chips ibland som barnen får dippa i vitlöksdressing. Blir det potatis och kött över idag så gör jag pyttipanna av resterna imorgon.

Laga mat hållbart

Emil lagar också mycket vegetariskt mat. Det är mat utan kött. Han har lärt barnen vad kor ger människor och hur kor påverkar klimatet. Han har också berättat om hur mat man slänger kan bli biogas som fungerar som drivmedel för bussar och bilar.

Testa att odla egen mat

I Indien odlar många ris. I Moldavien odlar man mycket vindruvor och i El Salvador är det vanligt att odla majs. Det är också många människor runt om i världen som odlar sina egna grönsaker hemma. 

Så här odlar du krasse:

1. Lägg en bit hushållspapper på ett fat och sprid ut fröna jämnt över pappret.

2. Vattna, gärna med en blomspruta.

3. Du kan lägga över lite tidningspapper med några hål i för att behålla fukten.

4. De kommande dagarna vattnar du med jämna mellanrum.

Groddarna växer snabbt och efter bara några dagar kan du plocka dem och lägga på dina smörgåsar – eller kanske på tacon!

Du kan också odla andra frön, exempelvis chiafrön, broccolifrön och senapsfrön.

Lycka till!

Texten är ursprungligen publicerad 1 mars 2020.

Publicerad: 23 augusti 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.