Sara Wimmercranz är inte bara fyrabarnsmamma, hon är också en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor, modeprofiler och influencers. Nu har hon blivit utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024 av Erikshjälpen Second Hand.
Den 6 mars avslöjade TV4 Nyhetsmorgon att Sara Wimmercranz är utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024.
– Det här priset är en bekräftelse på att second hand slagit igenom på riktigt. Stil har inget med nyproduktion att göra, stil är ett personligt uttryck, som ska ha så låga utsläpp som möjligt, säger Sara.
Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste tech-investerare. Många känner igen henne från SVT:s produktion Draknästet där hon medverkar som en av investerarna i jurypanelen. Hållbarhet har alltid varit viktigt för Sara. För något år sedan valde hon att helt sluta köpa nyproducerat mode.
Utmärkelsen Sveriges Second hand-profil delas ut av Erikshjälpen Second Hand varje år. Sara Wimmercranz var en av tre finalister som nominerats i år.
– Vi är så glada över att kunna ge Sara den här utmärkelsen. Hon tar ställning och visar verkligen att second hand hör hemma i alla rum, från vardagsrummet till styrelserummet, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.
År 2022 tog sig Sara an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode. På sina sociala medier influerar hon nu fler till att handla second hand.
– Det som först kändes som en begränsning blev snabbt en kreativitet och frihet att välja min egen unika stil, och för första gången blev jag intresserad av mode på riktigt. Nu kan jag inte förstå att jag lyssnade på alla floskler som både fast fashion och lyxvarumärken försöker lura på oss. Det går inte att bli sig själv genom konsumtion, glöm det!
Sara Wimmercranz är normbrytaren som tydligt visar att förändring behöver, och kan, ske på samtliga nivåer, och på samtliga arenor. När hon 2022 tog sig an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode, blev det starten på en resa som engagerat och gett ringar på vattnet. I dag är Sara Wimmercranz inte bara en välkänd investerare och Sveriges mäktigaste affärskvinna utan även, till sin stora förvåning, modeprofil och influencer. Med en blandning av humor och allvar når hon ut genom bruset och inspirerar flera till att vända sina ohållbara köpbeteenden. Sara visar på ett enkelt och relaterar sätt de mervärden som finns med att ställa om och att second hand är för alla, oavsett plånbok, social status eller stil. Sara tar hållbarhetstänket in i finrummet och ut till massorna när hon bryter normer i kretsar där begagnat tidigare varit tabu. Med stor trovärdighet och genuinitet har hon blivit en given röst i debatten om hållbar konsumtion och en väl värd vinnare att utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2024.
Som vinnare av Sveriges Second Hand-profil 2024 kommer Sara få möjligheten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter 25 000 kronor. Sara Wimmercranz har valt att skänka de 25 000 kronorna till Erikshjälpens insatser för att hjälpa barn i länder som är drabbade av klimatförändringar.
– Erikshjälpen har flera mycket viktiga projekt i områden som drabbats av torka och översvämningar på grund av klimatförändringar. Klimat och miljö är verkligen vår tids ödesfråga och jag hoppas kunna inspirera fler att engagera sig. Inte minst politiker, eftersom lagstiftning är avgörande i det här arbetet säger Sara Wimmercranz.
Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.
Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand-Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.
Kreativiteten är viktig för Gustav och har på något sätt alltid funnits där. Den och kärleken till second hand har han fått från sin mamma, sin uppväxt och sitt barndomshem. Som kreatör vill han flytta fokus och visa att det finns andra värden i att handla och tänka hållbart. Gustav Broström är Sveriges Second Hand-profil 2023.
– Gustav Broström är ett föredöme och en inspirationskälla som öppnar upp fler ögon för second hand och visar att det är för alla! Med vårt pris vill vi visa uppskattning för det arbete han gör och skicka med en uppmuntran inför framtiden, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.
Gustav är 32 år gammal, född och uppvuxen i Stockholm. Han har en bakgrund inom journalistik, mode, hudvård, design och reklam. Han bor på Kungsholmen tillsammans med sin sambo Hugo.
Gustav driver Instagram-kontot ”Gustavsrum”. Där samlas både de som redan älskar second hand och de som är nybörjare inom andrahandsmarknaden. Gustav har gjort sig känd för sina inspirerande andrahandsfynd och syns både i TV-rutan och skriver för magasinet Antik och Auktion.
”Gustavsrum” är Gustavs plats på sociala medier. Där delar han med sig av sin expertis inom design och inredning och skapar innehåll med stort fokus på hållbara fynd och återbruk. Han visar upp sitt hem, där han blandar föremål från Svenskt Tenn och andra designklassiker i vackra stilleben, men också olika typer av återbruksprojekt, tips på dukningar och enkla vardagsföremål som lätt går att hitta second hand.
– Jag tycker att det finns en lika stor glädje i att läsa och ta del av kunskap, som att inspirera och dela den vidare. Jag vill inspirera folk till att göra något stort av något litet.
Genom sitt community har Gustav fått kontakt med många andra kreatörer som även de inspirerar till att ge saker nya användningsområden och driva olika projekt som skapar engagemang för second hand och återbruk.
– Det finns så mycket mer än bara dyra tekoppar inom second hand. Man kan köpa sängkläder, växtfärga och sy ett nytt sofföverdrag. Man kan måla om lampskärmar och bygga om saker, säger Gustav.
Gustav Broström var en av tre finalister som nominerats till utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil 2023. Bredvid honom stod profilerna Sara Wimmercranz och Emelie Norberg. Att vinna utmärkelsen var något som gjorde Gustav både stolt och rörd.
– Det känns väldigt overkligt men jag blev väldigt glad och rörd när jag fick beskedet. Framför allt när jag fick höra att det kommit in så många nomineringar och röster. Det är fint att man lyckas nå ut till människor. Jag är rörd och fylld av en glädje och tacksamhet, säger han.
Han är samlaren av vackra ting som genom sitt engagemang inspirerat tusentals. I hans hem blandas svenskt tenn med återbruk och udda keramik. På ett lekfullt sätt visar han att egenpysslade dekorationer och designklassiker kan gå hand i hand och att allt från stearinljus till möbler går att finna på andra hands-marknaden.
På sitt Instagram-konto ”Gustavsrum” visar Gustav Broström hur lustfyllt det är att konsumera hållbart. Genom att vara en aldrig sinande källa till inspiration och kunskap öppnar han upp fler ögon för second hand och återbruk. Gustav bevisar att second hand är för alla, och tack vare honom får fler prylar älskas igen.
När Gustav växte upp köpte hans mamma mycket kläder till sina barn second hand. För dem var besök på loppisar och second hand-butiker ett sätt att umgås. Gustav inspireras fortfarande av sitt barndomshem.
– Vi hade ett ganska vanligt men väldigt ombonat hem, fyllt av textiler från Svenskt Tenn, som mamma sydde kuddar, underlägg och överkast av. Därifrån kommer min kärlek till Svenskt Tenn men också till pyssel och ”Do it yourself”-andan.
Gustavs mamma lärde honom att ett hem inte behöver vara perfekt, så länge det skänker glädje. För att få ett trivsamt hem måste man våga prova.
– Köp den där konstiga vasen i form av en ananas, den där gigantiska tavlan eller den där jättekonstiga spegeln och prova. Det utmanar jag mig själv med hela tiden. Ett hem blir aldrig färdigt. Det finns en glädje i att prova nya saker, ändra och lära sig mer, säger Gustav.
Gustavs bästa råd för att ställa om till att handla mer second hand är att planera sina besök och besöka second hand-butiker frekvent.
– Det är svårt att göra ekonomiska klipp på andrahandsmarknaden idag. Men det finns andra värden – ett lugnare tempo, vardagsglädjen föremålet skänker, föremålens resa och vad föremålet symboliserar till exempel, säger Gustav och fortsätter.
– Jag kanske köper ett fat i januari men hittar inte den tillhörande koppen förrän i december. Den väntan ger föremålet ett annat värde.
Som pristagare får Gustav 25 000 kronor att ge till något av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Valet föll på Erikshjälpens arbete med jämlika uppväxtvillkor, med fokus på Erikshjälpen Framtidsverkstad. Erikshjälpen Framtidsverkstad skapar delaktighet bland barn och unga i Sverige, genom trygga och kreativa mötesplatser runtom i landet, som drivs i samverkan med lokala aktörer.
– När jag växte upp hade jag ynnesten att spela fotboll, gå på scouter och spela teater. Jag vill tro att dessa sammanhang hjälpte att forma mig som människa, och för det är jag otroligt tacksam. Därför väljer jag att stötta Erikshjälpen Framtidsverkstad eftersom jag tror på kraften i kreativitet, att ha någonstans att vara och att alla ska få lika villkor i samhället.
– Genom att tillhandahålla en fysisk plats och aktiviteter skapar Erikshjälpen Framtidsverkstad meningsfulla sammanhang. Det är ovärderligt, säger Gustav.
Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.
Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand-Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.
I en tid av omställning behövs inspirerande förebilder – som visar att det inte bara är nödvändigt utan också lustfyllt att ställa om till en hållbar konsumtion. En sådan förebild är Isabelle McAllister, som nu tilldelas Erikshjälpen Second Hands utmärkelse Sveriges Second Hand Profil 2022. Prissumman kommer Isabelle skänka till arbete för flickors menshälsa.
– Krafter som Isabelle McAllister behövs verkligen i vårt samhälle! Hon är ett föredöme och en inspirationskälla och genom vårt pris vill vi både visa uppskattning för det arbete som hon redan har gjort och skicka med en uppmuntran inför i framtiden, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.
Genom tv-program som ”Äntligen hemma”, ”Fixa rummet” och ”Sommartorpet” har Isabelle McAllister blivit en färgstark inredningsprofil med hela svenska folket. Det har alltid varit självklart för henne att använda second hand i sin inredning, men förr pratade hon inte så mycket om nyttan.
På senare år har Isabelle blivit mer högljudd. Hon har utbildat sig inom klimat- och hållbarhetsfrågor och kallar sig i dag för en kreativ omställningsaktivist. 2021 gav hon ut boken ”Skavank”, som handlar om prylar, vår relation till dem och hur vi bäst kan laga och vårda dem.
– Halva boken handlar om prylar och konsumtion, i andra halvan berättar jag om olika material och hur vi kan ta hand om dem, berättar hon.
Med boken vill Isabelle både utmana gamla tankemönster och visa hur gammalt och kantstött kan få nytt liv. Vad händer om vi inser att saker som ägts och hanterats – av oss eller av andra – har något som det nya saknar? Om vi börjar se det vackra i skavankerna, och förstår vilken tillfredsställelse det faktiskt kan ge oss att ta hand om våra prylar?
– Använd det du redan har – så länge det bara går, uppmanar Isabelle McAllister.
– Vi räddar ju inte världen genom att laga en skjorta, men jag tror att det är bra för kroppen och systemet att jobba med händerna. Genom att ta hand om det vi har börjar vi också bry oss om det mer.
Erikshjälpen Second Hand hoppas att många lyssnar till Isabelles uppmaning.
– Isabelles förmåga att se det vackra i det skavda och nötta är något vi hoppas att många kan inspireras av och ta efter. Om vi alla gör små förändringar i vårt konsumtionsbeteende så kan vi tillsammans göra skillnad. Det känns verkligen roligt att få dela ut det här priset till Isabelle, säger Josefine Janossy, Marknad- och konceptchef på Erikshjälpen Second Hand.
Isabelle McAllister var jämsides Klimatklubbens Maria Soxbo och Emma Sundh, samt Vintagemannen Ingemar Albertsson nominerad till priset Sveriges Second Hand Profil 2022, som årligen delas ut av Sveriges ledande ideella second hand-aktör. Att få utmärkelsen är Isabelle väldigt stolt över.
– Det är det ultimata priset för en gammal loppisråtta som mig. Jag är så himla stolt och glad och det känns så himla roligt. Second hand är verkligen något jag känner mig hemma i och uppskattar väldigt mycket. Det känns också vettigt att få inspirera andra att använda saker så länge det går, säger hon.
Som pristagare får Isabelle 25 000 kronor att ge till något av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Valet föll på arbete för flickors menshälsa, som bland annat handlar om att runt om i världen utbilda barn och föräldrar om mens, ge flickor tillgång till säkra mensskydd och att se till att skolor har hygieniska och trygga toaletter.
– Jag önskar att vi såg mens som en kvinnokraft i stället för något som vi skäms över. Det är fortfarande så tabu, säger hon.
Där slit-och-släng blivit norm i samhället ställer sig Sveriges Second Hand Profil 2022 på tvären. Hon kallar sig för en kreativ omställningsaktivist – och hjärtat bankar hårt för återbruk. Där andra ser brister ser hon möjligheter.
I allt från bok till tv, och inte minst i sociala medier, skapar hon engagemang kring hållbar konsumtion. Hon inspirerar och delar med sig av kunskap om hur man förlänger livet på saker och ting, och även hur man lär sig uppskatta det gamla och nötta. Tack vare Isabelle McAllister kan fler prylar få nytt liv och älskas igen, och igen.
Om priset
Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.
Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.
Idén föddes på en whiteboard men rörelsen har vuxit långt utanför kontoret i Malmö. Korsat landsgränser och världshav. Fått vingar och flyger nu av sig själv. Det är ingen gladare för än just Henning Gillberg, grundare av White Monday – och Sveriges Second Hand Profil 2020.
Måndag 25 november 2019. Det är fem dagar kvar till årets absoluta köpfest och i gallerian vid Hornstull i Stockholm förbereds det med skyltar och erbjudanden som ska maxa kundernas spontana shoppingsug.
Under årets Black Friday kommer svenskarnas shoppingresultat att nå nya höjder – över sju miljarder kronor. Men om det vet Henning Gillberg inget än, där han står i svarta byxor, vit skjorta och vit kavaj och blickar ut över den cirkulära pop up-butiken som för dagen tagit plats i gallerian. Det han just fått veta får honom dock att ta sig för pannan och uppriktigt säga:
– Jag blir faktiskt lite tårögd.
Andhämtning.
– Ikea är med! Ikea skippar Black Friday och har lagt ut White Monday på sin startsida. Wow!
Fem timmar senare, i ett (passande nog) kritvitt konferensrum ett par våningar upp, strömmar amerikansk entusiasm ut genom den bärbara datorns högtalare. “WITH US TODAY WE HAVE HENNING GILLBERG FROM SWEDEN – THE FOOOOOUNDER OF WHITE MONDAY!”
Det är livesändning på Facebook och för ett USA-baserat budföretag berättar Henning Gillberg om tankarna bakom konceptet White Monday och ger tips om hur de kan fortsätta sprida rörelsen “over there”. För två veckor sedan var han i Singapore för att lansera konceptet. Under dagen kommer positiva rapporter därifrån, liksom från Tyskland, Serbien, Kenya, Turkiet, Kanada…
– Första året var vi 30 deltagare, andra året 180. I år är vi över 500 deltagare från 23 länder. I mig är det ett större lugn nu, för utanför mig finns det nu en rörelse som inte är beroende av mig som person. White Monday har gått från att vara något som media tycker är lite kul att lyfta, till att verkligen bli en rörelse bland folket. Och det är först då vi kan göra skillnad på riktigt.
Tre år har gått sedan Henning Gillberg, tillsammans med en dåvarande kollega, formulerade begreppet White Monday. Som ett slags motpol till den ohållbara konsumtionshets som Black Friday som begrepp står för, kände han ett tydligt behov av att peka på ett annat sätt att konsumera. Vid den tidpunkten, liksom nu, var han vd på sitt eget företag Repamera, vars affärsidé är att lappa och laga kundernas trasiga kläder. Upplevelsen var att många kunder inte kände till att det går att konsumera cirkulärt, det vill säga att ta vara på det som redan finns. Antingen genom att lappa och laga, köpa begagnat, köpa varor gjorda av återvunna material eller hyra varor istället för att köpa.
– White Monday’s kärnbudskap är att visa upp ett alternativ till nykonsumtion. Vi säger inte att man inte ska konsumera alls eller att man aldrig ska köpa nytt. Men vi behöver hitta balansen mellan ny innovation och att ta tillvara på det vi redan har. Behöver man verkligen köpa en borrmaskin om man ska borra ett hål i väggen eller räcker det om man hyr en i några timmar, borrar sitt hål och sedan lämnar tillbaka den? Om ens byxor går sönder, behöver man verkligen slänga dem och köpa ett par nya, eller kan man laga dem och fortsätta använda dem?
Första steget blev att mobilisera företag som finns inom den cirkulära ekonomin och ge dem en gemensam plattform från vilken de tillsammans kan bli en starkare röst och visa kunderna på tydliga alternativ. Till det kom organisationer, föreningar och inte minst influencers som i sociala medier gjorde rörelsen synlig genom att aktivt ta ställning för dess budskap.
– Vi får gemene person att förstå skillnaden mellan nykonsumtion och cirkulär konsumtion och på det sättet tror jag att vi gör en skillnad. Det är när vi aktiverar konsumenterna som förändringen sker, säger Henning Gillberg.
Varifrån kommer då hans eget engagemang för frågan? Han har svårt att underbygga det med ord, säger han. Kanske spelar den enkla uppväxten i Lenhovda i Smålands djupaste skogar, med två deltidsarbetande sjuksköterskor som föräldrar och många syskon, roll för synen på det materiellas betydelse? Kanske är det entreprenörandan, den som ledde honom till att först studera produktdesign och cirkulär ekonomi vid Malmö Universitet och därför starta Repamera, företaget där han till en början cyklade runt på Malmös gator för att hämta upp sina kunders kläder som behövde lagas?
Helt klart är att han brinner för hållbarhet – men att det sista han vill är att bli en trendig kampanjröst för detsamma.
– Mitt viktigaste jobb är att få alla som deltar i White Monday att inte göra det till en hållbarhetskampanj. Vi vill få alla att börja tänka och konsumera cirkulärt, det är bra för alla parter och även för moder jord. Säger man att det är en hållbarhetskampanj tror jag att man bara fångar den målgrupp som redan tänker på de här frågorna. Vi vill få alla att tänka cirkulärt, oavsett om man röster vänster eller höger, oavsett om man är arg eller glad, dum eller snäll, lång eller kort. Det är bra för alla och för moder jord.
MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2020
År efter år skriker kommersiella handelsaktörer ut sitt budskap med en kraft som får oss att handla nytt för miljardtals kronor – och det bara under en enda dag. Det som började som en fyndig lek med motsatsord har nu etablerat sig som en växande motrörelse som engagerar allt ifrån privatpersoner och influencers till organisationer och företag – i Sverige men också internationellt.
Som grundare av White Monday har Sveriges Second Hand Profil 2020 med stort engagemang skapat en kraftfull rörelse som driver på den viktiga utvecklingen mot en mer cirkulär konsumtion. En rörelse som utan tvekan är det nya svarta.
Priset Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter.
Henning Gillberg mottog priset onsdagen 7 oktober vid ett event i Erikshjälpen Second Hands butik i Malmö. Han valde att tilldela sina prispengar till Erikshjälpens arbete Solrosen, som ger stöd till barn med frihetsberövade föräldrar.
Erikshjälpen Second Hands pris Sveriges Second Hand Profil tilldelas 2021 Naturskyddsföreningen för sina framgångsrika satsningar med Klädbytardagen och Prylbytardagen. Årets pristagare gör det lätt att välja rätt och visar att alla kan bidra till en hållbar utveckling.
– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och det värmer lite extra eftersom både våra lokalföreningar och vårt rikskansli jobbat länge med de här frågorna. Det är en fin signal till våra medlemmar som genom åren lagt mycket kraft på att organisera Klädbytardagar, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.
Genom priset Sveriges Second Hand Profil vill Erikshjälpen Second Hand hylla och uppmuntra människor och organisationer som är förebilder och gör goda avtryck när det gäller att främja second hand och återbruk. I en tid när det är livsviktigt för samhället att ställa om behövs alla goda krafter som underlättar för människor att leva mer hållbart.
– Naturskyddsföreningen är en stark sådan kraft och gör ett fint arbete på många olika nivåer i samhället. Det känns roligt att få ge priset Sveriges Second Hand Profil 2021 till en sådan värdig pristagare, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation, som sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare både lokalt, nationellt och globalt. Sedan 2010 arrangerar Naturskyddsföreningen Klädbytardagen runt om i Sverige.
– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot. Då måste vi ställa om på alla områden, också hur vi konsumerar. Med Klädbytardagen ville vi skapa en arena och ett roligt sammanhang för att få fler att välja second hand och bli en del av delandets ekonomi, säger Karin Lexén.
Till Klädbytardagen kan människor ta med sig några fina plagg som de inte längre använder och byta dem mot plagg som någon annan haft med sig. Sedan 2019 finns också Prylbytardagen, där bland annat leksaker, fritidsprylar och saker till hem och kök byter ägare. Intresset för Kläd- och Prylbytardagen har vuxit varje år.
– Att man gör något konkret och roligt för miljön tror jag är skälet till att det blivit så populärt. Senast vi gjorde en stor nationell Klädbytardag, 2019, fick 58 000 plagg en ny ägare, bara i Sverige, säger Karin Lexén.
Den 9 december kommer Karin Lexén ta emot priset Sveriges Second Hand Profil 2021 vid ett event i Erikshjälpen Second Hands nya citybutik i Göteborg.
Motivering Sveriges Second Hand profil 2021
När samhället är i akut behov av att ställa om till en mer hållbar utveckling behövs initiativ som underlättar för människor att välja rätt. Genom Klädbytardagen och Prylbytardagen ger Naturskyddsföreningen ett fint exempel på att alla kan göra något för att skapa förändring. Tillsammans kan vi återanvända våra saker i mycket större utsträckning än vi gör i dag – och det är viktigt att vi blir fler som börjar göra så.
Med stor kunskap och starkt engagemang bidrar Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen till en mer hållbar värld både lokalt, nationellt och globalt. Med Klädbytardagen och Prylbytardagen har Sveriges Second Hand Profil 2021 visat att alla kan bidra till ett mer cirkulärt samhälle genom att börja i det lilla.
Författare: Sofia Denzler
Om priset
Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk. Elsa Billgren, Johanna Leymann, Scandinavian Retro och Henning Gillberg är några tidigare pristagare.
Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.