Förra året lanserade Erikshjälpen Second Hand konceptet “Vanliga veckan”. En motreaktion på Black Friday/week/month, som ska driva på konsumtion inför julhelgen. Under Vanliga veckan ifrågasatte vi normer och vanliga tankevurpor kring konsumtion, som ett sätt att få fler att få upp ögonen för cirkulär shopping.
Nu har vi gått in i årets köphetskampanj i handeln, och vårt motkoncept är viktigare än någonsin. Att göra second hand till det normala sättet att konsumera. För vi undrar fortfarande hur nyproduktion kan vara norm, fast vi idag vet så mycket bättre? För många är det fortfarande otänkbart att köpa varor som någon annan har använt innan. Trots att det upplevs lyxigt att sova i en hotellsäng med lakan många andra sovit i, eller äta på restaurang där gaffeln sett insidan på ett oändligt antal munnar.
Julmånaden är en tid då vår konsumtion verkligen når sin kulmen för året. Nu för tiden verkar dessutom även helgerna numera gå i de snabba trendernas tecken. Är det inte märkligt? Ett år ska julen vara blå, för att nästa år bli beige, tredje året grön och året därefter röd igen. Vi köper ny inredning, pynt, kläder, klappar och mat som om det inte fanns en morgondag.
Julen som annars kunde vara ett så tydligt exempel på vad cirkulär omställning kan erbjuda. Om vi låter bli att köpa nytt och i stället återanvänder julpynt och julklänningar, då kan vi ge våra barn de där skimrande minnena av julen. En känsla av trygghet och nostalgi, som byggs upp av att samma tomte placeras ut på samma plats och att samma julgranskulor hängs i granen år från år.
Ibland verkar det som att julen mest handlar om att skaffa en ny stjärna att hänga upp i fönstret, en unik styling av julgranen, en nissedörr med otaliga tillbehör, julkalendrar med te, smink, leksaker eller vin. Men har vi inte någonstans hamnat fel i våra prioriteringar? Är inte de finaste minnena av julen våra traditioner? Det som står oförändrat år från år?
Det finns naturligtvis tillfällen när det är rimligt att konsumera nytt. Men då gäller det att välja rätt. Det kan kännas enkelt och ekonomiskt att köpa billiga varor, men i längden är det ett dyrt och ohållbart val. Produkter av sämre kvalitet går sönder snabbare och måste ersättas oftare.
Produkter som håller länge är mer än bara en personlig investering – de är byggstenar i ett cirkulärt system. De behåller sitt värde och lever vidare genom secondhandmarknaden, där de kan renoveras, repareras och användas om och om igen. En billig produkt som snabbt hamnar på soptippen har inte den möjligheten. Det köpval vi gör i dag är direkt avgörande för om våra saker kan leva vidare i ett cirkulärt kretslopp.
Nykonsumtion kommer alltid att finnas, men det gäller att lyfta blicken och välja produkter som kan leva länge. Genom att köpa färre, men bättre saker, lägger vi grunden för en hållbar ekonomi som kan ta oss in i framtiden. Vi skapar en marknad där kvalitetsprodukter får nytt liv, och där secondhand blir lika attraktivt och tillgängligt som att köpa nytt. Och när det finns behov av att fylla på i julpyntslådan, vet vi att det inte behöver produceras en enda tomte till. När du väljer pynt och klappar från ideell second hand gör du också julen bättre för alla barn.
En konkret handling som minskar trycket på miljö och klimat, så att framtida generationer kan få det bättre. Så låt den här julen vara cirkulär, både för barnen du har omkring dig och för de som finns längre bort.
Författare:
Jerker Sandell, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand
Cathrine Kylesten, hållbarhetschef för Erikshjälpen Second Hand
I sommar lämnar Anette Alm Gustafsson sin tjänst som verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand. Hennes efterträdare blir Jerker Sandell, som nu senast kommer från en chefsposition på IKEA.
Jerker började 2008 som timanställd i restaurangen på möbeljätten och klättrade under åren till sin nuvarande position som ekonomichef för IKEA Jönköpings marknadsområde, som innefattar länet med omnejd.
– Jag har en passion för att se både människor och resultat växa, säger Jerker. Genom att vara öppna för utveckling tror jag att vi kan uppnå verklig tillväxt i verksamheten. Nu ser jag fram emot att vara en röst för att skapa verklig förändring. Att göra cirkulär konsumtion till ett naturligt beteende hos fler konsumenter.
Trebarnspappan Jerker bor i Habo norr om Jönköping. På fritiden kretsar mycket i livet kring familj, vänner och träning och sedan några år tillbaka tillbringar han vinterhalvåret med att leda pojklaget i den lokala innebandyföreningen. Jerker spenderar gärna tid ute i skog och mark, på sommaren i löpspåret och på vintern i skidbacken. Han är också ideellt engagerad som kassör i Habo Equmenias barn- och ungdomsförening.
Mattias Ingeson, generalsekreterare för Erikshjälpen och ordförande i Erikshjälpen Second Hand är mycket nöjd med rekryteringen.
– Jerker är en erfaren chef och ledare med stor erfarenhet av försäljning och utveckling av butikskoncept. Samtidigt är han djupt rotad i de värderingar som bär upp Erikshjälpen och kommer kunna hantera utmaningarna som ligger i att leda och utveckla en verksamhet som är både ideell och kommersiell. Vi ser fram emot att få välkomna Jerker in i Erikshjälpens ledning.
Den 2 mars öppnar Erikshjälpen Second Hand dörrarna för pop up-butiken på Asecs i Jönköping. Butiken har fokus på kläder och accessoarer, med inslag av varor för hem och hushåll. Namnet på butiken är secondhand.se by Erikshjälpen.
År 1990 öppnades Erikshjälpen Second Hands första butiker. Butiksverksamheten startades för att samla in pengar till de sociala och humanitära insatserna i Stiftelsen Erikshjälpen. I dag finns det 52 butiker runt om i Sverige som alla är med och bidrar till Erikshjälpens arbete. Nu tar Erikshjälpen Second Hand ytterligare ett steg och öppnar en pop up-butik.
Johanna Donker arbetar som centrumchef på Asecs i Jönköping och hon beskriver att deras besökare länge har efterfrågat second hand på köpcentret.
– Vi har kontinuerlig kontakt med våra besökare och lyssnar på deras önskemål, och många har längtat efter second hand på Asecs. Det är med öppen famn vi välkomnar Erikshjälpen och allt gott de står för och gör.
Butiken på Asecs är den första i sitt slag och Erikshjälpen Second Hand hoppas kunna göra liknande satsningar även på andra orter.
– Vi är så glada över den här möjligheten. Genom att etablera oss på ett välbesökt köpcentrum som Asecs, hoppas vi kunna inspirera ännu fler till att handla cirkulärt, säger Annette Alm Gustafsson verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.
secondhand.se by Erikshjälpen hittar du på köpcentret Asecs i Jönköping. Butiken ligger bredvid Åhléns, nära entré A, och har ett noga utvalt sortiment av kläder och accessoarer med inslag av varor för hem och hushåll.
Öppettider: secondhand.se by Erikshjälpen
I augusti 2019 blev Anette Alm Gustafsson ny verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand. Med sig tar hon en gedigen erfarenhet från detaljhandeln.
I slutet av maj lämnade Tomas Bjöersdorff tjänsten som verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand, efter åtta år på posten. Nu står det klart att hans efterträdare blir Anette Alm Gustafsson.
Anette Alm Gustafsson har en lång karriär inom detaljhandeln, och då främst dagligvaruhandeln, bakom sig. Hon har genom åren arbetat inom Bergendahl Food, Coop,Ikea, Åhléns och Dagab och har flera års erfarenhet av olika ledande befattningar.
– Jag vill ha nya utmaningar och vill gärna hitta dem där jag får fortsätta att jobba med kunder och medarbetare i fokus. Men nu med ett tydligt mål att göra skillnad för andra människor. För mig är det viktigt att organisationen jag jobbar med har tydliga mål, värderingar och är förändringsbenägen. Därför vill jag till Erikshjälpen, säger Anette Alm Gustafsson.
Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare och ordförande i föreningen Erikshjälpen Second Hand, är mycket nöjd med rekryteringen.
– Med Anette Alm Gustafsson är jag trygg över stabilitet och långsiktig kvalitet, men också spänd över kommande förändringar och djärva mål. Vi vill fortsätta växa och utvecklas för våra kunder och medarbetare. Men framför allt för de utmaningar vi ser i vår omvärld och vår vision om en förändrad värld där barns drömmar får liv, säger han.
Författare: Patricia Franzén