Han vet vad det innebär att leva i fattigdom och utanförskap och vill vara med och kämpa för att så många barn som möjligt får ett bättre liv. ”Jag och Erikshjälpen strävar mot samma mål”, säger countrymusikern Doug Seegers.

Doug Seegers blev känd för den svenska publiken genom sin medverkan i tv-programmet Jills veranda. När han uppmärksammades i programmet levde han som hemlös gatumusiker i Nashville. I samband med en spelning i Sverige kom Doug i kontakt med Erikshjälpen och sedan 2017 är han ambassadör för organisationen. Han tycker att det känns viktigt att engagera sig för barn som lever i utsatthet.

– Jag har en nära relation till det eftersom jag som barn fick uppleva hur det är att leva i fattigdom. Nu har jag möjligheten att vara en del av Erikshjälpen, som är en fantastisk organisation. Vi strävar mot samma mål, säger han.

Känns fantastiskt att få bidra
Doug Seegers

Doug Seegers har gjort flera uppskattade julturnéer till förmån för Erikshjälpens arbete.  Att hans musik berör är det många som vittnar om.
– Jag gillar ju att spela men det jag uppskattar allra mest är när jag känner att mina sånger verkligen får betyda något för dem som kommer och lyssnar. Min önskan är att få skriva musik som inspirerar människor till något bra. Mina sånger berättar det jag varit med om, det svåra men också det mirakel av upprättelse som jag fått uppleva.

Inför sin första turné tillsammans med Erikshjälpen fick Doug Seegers möjlighet att besöka Uganda och det arbete bland gatubarn som Erikshjälpen bedriver tillsammans med en partnerorganisation i landet. Han har också besökt Rumänien och Erikshjälpens arbete för att bryta den romska befolkningens utanförskap.

– Det var en väldigt känslosam resa för mig. Det berörde mig på djupet att se hur de här människorna lever och vilka dåliga förutsättningar de har att lyckas i livet. Men det blev också väldigt starkt att se det Erikshjälpen gör för att stötta dem och skapa förutsättningar för ett bättre liv.

– Jag har verkligen fått se hur viktigt det arbete som Erikshjälpen gör är och det känns fantastiskt att jag får göra det jag kan för att bidra, säger Doug Seegers.

Författare: Patricia Franzén

Det är starkt att se det Erikshjälpen gör
Doug Seegers

Sångerskan Lena Maria Vendelius vill verka för en värld där alla människor känner sig älskade och är delaktiga. Ett särskilt hjärta har hon för Erikshjälpens arbete för barn med funktionsvariationer i Belarus. ”Jag vet att deras situation går att förändra”, säger hon.

Lena Maria Vendelius föddes utan armar och med ett vänsterben som bara är hälften så långt som det högra. Trots det har hon gjort karriär som internationell sångerska, konstnär, föreläsare och författare. Hon har också varit en framgångsrik simmerska.
–  I Sverige har vi ett samhälle där jag, trots mitt funktionshinder, får plats och får synas. Men hade jag varit född i ett annat land hade mitt liv kunnat se helt annorlunda ut, säger hon.

Attityderna till de här barnen behöver förändras
Lena Maria

Ett land där synen på människor med funktionsvariation skiljer sig oerhört från Sveriges är Belarus. Där är det vanligt att barn med funktionsvariation växer upp på institutioner, undangömda från samhället. Men Erikshjälpen jobbar för att förbättra förutsättningarna för dessa barn – och det här arbetet är Lena Maria med och sprider kunskap om genom sina välgörenhetskonserter i samarbete med Erikshjälpen.

– Det känns roligt, Erikshjälpen ligger mig varmt om hjärtat. Syftet med konserterna är att hitta nya månadsgivare och få människor att hjälpa andra som inte har det lika bra. Det är lätt att hjälpa när man är många, säger hon.

Inför den senaste turnén gjorde Lena Maria en resa till Belarus, då hon bland annat fick möjlighet att besöka några av de institutioner där barn med funktionsvariationer växer upp.

– Det ser ut ungefär som det gjorde i Sverige för 80 år sedan. Barnen har det bra på vissa sätt – de har någonstans att bo, mat och trygghet. Men de har inte den frihet som vi tar för given, säger Lena Maria, och fortsätter:

Man mår så bra när man bryr sig om sina medmänniskor
Lena Maria

–  Många saker, inte minst attityderna till de här barnen, behöver förändras. Det som motiverar mig är att jag vet att det går. Jag har sett så mycket positiva förändringar över hela världen.

För Lena Maria känns det självklart att använda sina gåvor för att försöka göra världen lite bättre. Nu hoppas hon att det kan smitta av sig på andra.

– Jag vill vara en röst för att få människor att engagera sig. Man mår så bra och får så mycket tillbaka när man bryr sig om sina medmänniskor.

Författare: Patricia Franzén

Sången och musiken är Terese Fredenwalls sätt att skapa mening för sig själv och för andra. Med sina berättelser vill hon skapa engagemang för barn som lever i utsatthet. “Jag vill vara en röst för dem som sällan kommer till tals”, säger hon.

Terese Fredenwall har släppt fem soloalbum, skrivit musik åt bland andra Jenny Berggren och Danny Saucedo och deltagit i den svenska melodifestivalen. Men framgång har aldrig varit hennes mått på lycka, utan mening.
– För mig handlar allt om mötet. Att mina berättelser får liv i mötet med någon annan, ett möte där jag blir berörd och där någon annan blir berörd. Där vi kommer bakom fasaderna, får sätta ord på känslor som är väldigt svåra och där vi kan förenas i känslan av att inte vara ensam.

Jag vill ge röst åt fler
Terese Fredenwall

När Terese Fredenwall under 2020 inledde sitt samarbete med Erikshjälpen var det med en tydlig önskan om att med sin musik få vara en röst för dem som sällan kommer till tals. Framför allt brinner hon för Erikshjälpens arbete för barns rätt till trygghet och skydd, som bland annat innefattar arbete mot människohandel, våld och sexuell exploatering.
–  Genom musik kan man mobilisera och samla människor, väcka empati och skapa en närhet som gör det lättare att få ett engagemang för berättelser som annars kan kännas väldigt långt borta från ens egen verklighet. Det tror jag kommer att vara en av mina viktigaste uppgifter som ambassadör för Erikshjälpen.

En sådan berättelse för Terese är den om ”Evelyn”.
– Verkligen. Vissa människor flyttar omedelbart in i hjärtat på en och Evelyn är en av dem.

”Evelyn”, flickan som egentligen heter något annat, och som fått en helt egen låt uppkallad efter sig, träffade Terese när hon besökte ett rehabiliteringscenter för gatubarn i Kenya som drivs av Erikshjälpens partnerorganisation. Evelyn var bara tio år men redan omänskligt hårt märkt av livet. I låten beskrivs hur hon utsatts för våld av sin mamma, sexuella övergrepp av de olika män som passerade i hemmet och hur hon slutligen var den som fick vårda sin mamma när hon insjuknade och gick bort i aids.
– Jag tänker ofta på Evelyn och undrar hur hon har det. Hennes högsta dröm var att bli en sångerska. Så det känns väldigt fint att på ett sätt få dela scen med henne och att hennes historia får ge röst åt fler.

Författare: Patricia Franzén

Genom musik kan man mobilisera och samla människor
Terese Fredenwall

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.