Den 1 februari 2024 tillträdde Mattias Ingeson som Generalsekreterare för Erikshjälpen. I en tid av konflikter och ekonomisk oro vill han skapa en starkare bild av vad organisationen gör i Sverige och världen. 

–Ibland får man känslan av att de goda krafterna bara utreder, forskar och pratar medan de som står för kaos i världen får saker gjorda, säger Mattias Ingeson. Erikshjälpen vill påverka och sprida kunskap om barns rättigheter men samtidigt vara en “doer”, som varje dag arbetar för att göra skillnad på riktigt i människors liv. 

En röd tråd i Mattias Ingesons karriär är hans samhällsengagemang. Juridikstudierna var aldrig motiverade av drömmen om de stora advokatbyråerna, utan av engagemang och en vilja att hjälpa andra.   

Mattias har en bakgrund i Erikshjälpen

När Erikshjälpen sökte ny internationell chef 2007 visste Mattias inte så mycket om organisationen, mer än att det var den enda i sitt slag i regionen som arbetade med internationell barnrätt.
Han kom i kontakt med Erikshjälpen i precis rätt tid. Organisationen ville växla upp sitt Sida-samarbete och letade efter en någon med erfarenhet av organisationsstrategi.

Mattias fick jobbet som internationell chef, men redan på första ledningsmötet ändrades hans befattning. En ny generalsekreterare skulle tillsättas och med sin kompetens och erfarenhet blev det naturligt att Mattias fick bli chefens högra hand.  

Mattias första tid på Erikshjälpen varade i 12 år, sedan var det dags för nya utmaningar. Som regionchef på Studieförbundet Bilda fick han möjlighet att vara ensam ledare och ta huvudansvaret. Men efter fem år på Bilda så kom erbjudandet som kändes så självklart att svara ja på.  

–Jag har aldrig riktigt släppt Erikshjälpen. Det har gått fem år sedan sist, vilket är tillräckligt länge för att komma tillbaka med förnyad kraft, men tillräckligt kort tid för att jag ska veta vad jag kommer tillbaka till. 

Ärvt sitt sociala engagemang från sin mamma

Mattias Ingeson har alltid varit intresserad av en organisations identitet. Hur Erikshjälpen har formats och blivit vad den är. Historien om grundaren Erik tilltalar honom, och han känner igen drivkraften och det sociala engagemanget i sitt eget liv. Inte minst från sin uppväxt med en mamma som alltid stod på barnens sida. 

–Jag har absolut fått mycket av mitt engagemang från henne, säger Mattias. I min nya roll kan jag bidra med mitt sociala engagemang och min drivkraft i barnrättsfrågor.  

Män är dåliga på att handla second hand
Mattias Ingeson

Att leva klimatvänligt

Mattias engagemang handlar inte bara om barns rättigheter. Återbruk är också viktigt för honom och det hänger mer än ett plagg från Erikshjälpen Second Hand i garderoben i Russnäs.  

–Jag vill leva klimatvänligt, men det handlar också om själva letandet, skattjakten. I allmänhet är män för dåliga på att handla second hand och jag går gärna i bräschen för detta. Jag har varje dag något begagnat plagg på mig, vare sig det gäller jobb eller fritid. 

Ett omväxlande liv

Mattias Ingeson kommer ursprungligen från Linköping, men sedan 20 år tillbaka bor familjen i hustrun Karins hemtrakter, Russnäs utanför Eksjö. Livet på landet och i det lilla sammanhanget passar honom, men lika viktigt är att vara med där det händer saker.  

–Jag gillar att ha en fast punkt i tillvaron som är stilla och vilsam, men att ändå få leva i hetluften.  

Våren är snart här, med sitt ljus och hoppfullhet. Men mycket när det gäller framtiden ser allt annat än ljust ut. Det är i en tuff tid som Mattias Ingeson tar över som ledare för Erikshjälpen och det är han medveten om.  

–Jag blir inte skrämd utan i stället motiverad av att hitta vägar framåt, säger Mattias.  Det finns en slags problemlösaranda inom Erikshjälpen som jag har stor tilltro till och ser fram emot att vara en del utav.  

Fakta om Erikshjälpens nya generalsekreterare

Namn: Mattias Ingeson
Född: 8 mars 1974
Bor: Russnäs i Eksjö kommun
Familj: Hustrun Karin och barnen Axel, 19 år, Gustav, 17 år och Märta, 14 år.
Intressen: Friluftsliv, sport och idrott, har varit fotbollstränare i många år.
Favoritmat: Lasagne 

Emil Andreasson, 17 år, från Skövde har ett brinnande intresse för musik och ger ut ett jazzalbum där alla vinstpengar skänks till Barnrättsorganisationen Erikshjälpen.

Erikshjälpens arbete för barns rättigheter är något jag verkligen vill stödja.
Emil Andreasson
Det är Emil själv som skrivit och producerat alla låtarna på sin EP. Foto: Kajsa Carlén
Emil som spelar gitarr.
Det är Emil själv som skrivit och producerat alla låtarna på sin EP. Foto: Kajsa Carlén

– Jag ville göra något betydelsefullt och musik är något jag kan. Att det blev just Erikshjälpen beror på att jag vet att organisationen gör ett bra arbete för barnen, säger Emil.

Emil Andreasson går andra året i musikklass på Olinsgymnasiet i Skara. Tillsammans med några musikervänner släpper han den 18 november ett musikalbum som heter ”A warm feeling”. Musikalbumet är en EP, förkortning för ”extended play” och på svenska översatt till ”utökad spelning”, som är ett album innehållandes färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel.

– Det är traditionell jazz, med inriktning på så kallad ”middagsjazz”, lite mer lättillgänglig jazz som alla kan lyssna på, säger Emil.

Det känns bra att göra något för barnen.
Emil Andreasson

Emil blev inspirerad att göra sin EP efter att som barn ha vistats mycket på den lokala Erikshjälpen Second Hand-butiken i Skövde. Alla vinstpengar från albumet ska oavkortat gå till Erikshjälpens barnrättsverksamhet.

– Jag var ofta på Gengåvan, alltså Erikshjälpen, med min mormor, jag tänkte att det kunde vara kul att göra något för dem, säger han. Alla biståndsorganisationer är viktiga men Erikshjälpens arbete för barns rättigheter är något jag verkligen vill stödja.

Att det blev just ett jazzalbum beror helt enkelt på att det är den sortens musik som Emil lyssnar på och spelar själv. Det är också han själv som producerat alla låtarna och han spelar även gitarr och piano på vissa av dem. Till sin hjälp har han ett gäng klasskamrater som har bidragit med bland annat trumpet, piano och sång.

Albumet ska vara klart och släppas på Spotify och andra musiktjänster den 18 november. Emil hoppas att det ska dra in riktigt mycket pengar till Erikshjälpens verksamhet.

– Man kan aldrig veta hur det går, men det känns bra att göra något för barnen.

A warm feeling

Emil Andreasson – gitarr, producent, låtskrivare

Isak Andersson – trumpet

Hugo Wejshag – piano

Lina Sito – elpiano solo

Ishak Vizlin – mixare

Kajsa Carlén – fotograf

Simon Strålman – redigerare av albumsbilden

Författare: Lena Elf

Han vet vad det innebär att leva i fattigdom och utanförskap och vill vara med och kämpa för att så många barn som möjligt får ett bättre liv. ”Jag och Erikshjälpen strävar mot samma mål”, säger countrymusikern Doug Seegers.

Doug Seegers blev känd för den svenska publiken genom sin medverkan i tv-programmet Jills veranda. När han uppmärksammades i programmet levde han som hemlös gatumusiker i Nashville. I samband med en spelning i Sverige kom Doug i kontakt med Erikshjälpen och sedan 2017 är han ambassadör för organisationen. Han tycker att det känns viktigt att engagera sig för barn som lever i utsatthet.

– Jag har en nära relation till det eftersom jag som barn fick uppleva hur det är att leva i fattigdom. Nu har jag möjligheten att vara en del av Erikshjälpen, som är en fantastisk organisation. Vi strävar mot samma mål, säger han.

Känns fantastiskt att få bidra
Doug Seegers

Doug Seegers har gjort flera uppskattade julturnéer till förmån för Erikshjälpens arbete.  Att hans musik berör är det många som vittnar om.
– Jag gillar ju att spela men det jag uppskattar allra mest är när jag känner att mina sånger verkligen får betyda något för dem som kommer och lyssnar. Min önskan är att få skriva musik som inspirerar människor till något bra. Mina sånger berättar det jag varit med om, det svåra men också det mirakel av upprättelse som jag fått uppleva.

Inför sin första turné tillsammans med Erikshjälpen fick Doug Seegers möjlighet att besöka Uganda och det arbete bland gatubarn som Erikshjälpen bedriver tillsammans med en partnerorganisation i landet. Han har också besökt Rumänien och Erikshjälpens arbete för att bryta den romska befolkningens utanförskap.

– Det var en väldigt känslosam resa för mig. Det berörde mig på djupet att se hur de här människorna lever och vilka dåliga förutsättningar de har att lyckas i livet. Men det blev också väldigt starkt att se det Erikshjälpen gör för att stötta dem och skapa förutsättningar för ett bättre liv.

– Jag har verkligen fått se hur viktigt det arbete som Erikshjälpen gör är och det känns fantastiskt att jag får göra det jag kan för att bidra, säger Doug Seegers.

Författare: Patricia Franzén

Det är starkt att se det Erikshjälpen gör
Doug Seegers

Sångerskan Lena Maria Vendelius vill verka för en värld där alla människor känner sig älskade och är delaktiga. Ett särskilt hjärta har hon för Erikshjälpens arbete för barn med funktionsvariationer i Belarus. ”Jag vet att deras situation går att förändra”, säger hon.

Lena Maria Vendelius föddes utan armar och med ett vänsterben som bara är hälften så långt som det högra. Trots det har hon gjort karriär som internationell sångerska, konstnär, föreläsare och författare. Hon har också varit en framgångsrik simmerska.
–  I Sverige har vi ett samhälle där jag, trots mitt funktionshinder, får plats och får synas. Men hade jag varit född i ett annat land hade mitt liv kunnat se helt annorlunda ut, säger hon.

Attityderna till de här barnen behöver förändras
Lena Maria

Ett land där synen på människor med funktionsvariation skiljer sig oerhört från Sveriges är Belarus. Där är det vanligt att barn med funktionsvariation växer upp på institutioner, undangömda från samhället. Men Erikshjälpen jobbar för att förbättra förutsättningarna för dessa barn – och det här arbetet är Lena Maria med och sprider kunskap om genom sina välgörenhetskonserter i samarbete med Erikshjälpen.

– Det känns roligt, Erikshjälpen ligger mig varmt om hjärtat. Syftet med konserterna är att hitta nya månadsgivare och få människor att hjälpa andra som inte har det lika bra. Det är lätt att hjälpa när man är många, säger hon.

Inför den senaste turnén gjorde Lena Maria en resa till Belarus, då hon bland annat fick möjlighet att besöka några av de institutioner där barn med funktionsvariationer växer upp.

– Det ser ut ungefär som det gjorde i Sverige för 80 år sedan. Barnen har det bra på vissa sätt – de har någonstans att bo, mat och trygghet. Men de har inte den frihet som vi tar för given, säger Lena Maria, och fortsätter:

Man mår så bra när man bryr sig om sina medmänniskor
Lena Maria

–  Många saker, inte minst attityderna till de här barnen, behöver förändras. Det som motiverar mig är att jag vet att det går. Jag har sett så mycket positiva förändringar över hela världen.

För Lena Maria känns det självklart att använda sina gåvor för att försöka göra världen lite bättre. Nu hoppas hon att det kan smitta av sig på andra.

– Jag vill vara en röst för att få människor att engagera sig. Man mår så bra och får så mycket tillbaka när man bryr sig om sina medmänniskor.

Författare: Patricia Franzén

Sången och musiken är Terese Fredenwalls sätt att skapa mening för sig själv och för andra. Med sina berättelser vill hon skapa engagemang för barn som lever i utsatthet. “Jag vill vara en röst för dem som sällan kommer till tals”, säger hon.

Terese Fredenwall har släppt fem soloalbum, skrivit musik åt bland andra Jenny Berggren och Danny Saucedo och deltagit i den svenska melodifestivalen. Men framgång har aldrig varit hennes mått på lycka, utan mening.
– För mig handlar allt om mötet. Att mina berättelser får liv i mötet med någon annan, ett möte där jag blir berörd och där någon annan blir berörd. Där vi kommer bakom fasaderna, får sätta ord på känslor som är väldigt svåra och där vi kan förenas i känslan av att inte vara ensam.

Jag vill ge röst åt fler
Terese Fredenwall

När Terese Fredenwall under 2020 inledde sitt samarbete med Erikshjälpen var det med en tydlig önskan om att med sin musik få vara en röst för dem som sällan kommer till tals. Framför allt brinner hon för Erikshjälpens arbete för barns rätt till trygghet och skydd, som bland annat innefattar arbete mot människohandel, våld och sexuell exploatering.
–  Genom musik kan man mobilisera och samla människor, väcka empati och skapa en närhet som gör det lättare att få ett engagemang för berättelser som annars kan kännas väldigt långt borta från ens egen verklighet. Det tror jag kommer att vara en av mina viktigaste uppgifter som ambassadör för Erikshjälpen.

En sådan berättelse för Terese är den om ”Evelyn”.
– Verkligen. Vissa människor flyttar omedelbart in i hjärtat på en och Evelyn är en av dem.

”Evelyn”, flickan som egentligen heter något annat, och som fått en helt egen låt uppkallad efter sig, träffade Terese när hon besökte ett rehabiliteringscenter för gatubarn i Kenya som drivs av Erikshjälpens partnerorganisation. Evelyn var bara tio år men redan omänskligt hårt märkt av livet. I låten beskrivs hur hon utsatts för våld av sin mamma, sexuella övergrepp av de olika män som passerade i hemmet och hur hon slutligen var den som fick vårda sin mamma när hon insjuknade och gick bort i aids.
– Jag tänker ofta på Evelyn och undrar hur hon har det. Hennes högsta dröm var att bli en sångerska. Så det känns väldigt fint att på ett sätt få dela scen med henne och att hennes historia får ge röst åt fler.

Författare: Patricia Franzén

Genom musik kan man mobilisera och samla människor
Terese Fredenwall

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.