Menstruationen är en naturlig del av uppväxten och livet. Men för många flickor runt om i världen är första mensen starten på ett onödigt och orimligt lidande. Mycket på grund av social ojämlikhet och diskriminerande strukturer. Konsekvenserna av mens är många – här kan du läsa om några av de mest allvarliga.
Omkring 640 miljoner barn går på en skola utan toalett eller tillgång till tvål och rinnande vatten. Detta leder till att många flickor missar undervisning, vilket ökar risken för att de slutar skolan och istället blir bortgifta eller måste börja arbeta.
Över 500 miljoner flickor och kvinnor saknar tillgång till mensskydd, och hälften av världens skolor saknar möjligheten att tvätta händerna med vatten och tvål. Detta ökar risken för sjukdomar och ohälsa samt försämrar möjligheten att ta hand om sin kropp på ett värdigt sätt.
Cirka 12 miljoner flickor ingår/tvingas till barnäktenskap varje år. Vid sidan om kulturella normer och sociala strukturer, visar en undersökning av Plan International att avsaknaden av bindor är en bidragande orsak till barnäktenskap.
Synen på mens är fortfarande omgärdad av skam, vilket gör att många flickor känner sig ensamma och inte kan sköta sin menshälsa på ett värdigt sätt. Bristen på riktiga mensskydd leder till oro och skam över de provisoriska skydd som måste användas.
I många länder är den första mensen ett tecken på att en flicka anses vara redo att gifta sig och bli gravid. Avsaknaden av utbildning inom sexuell och reproduktiv hälsa, där kunskap om menstruation är en viktig del, bidrar till många tonårsgraviditeter.
När första mensen kommer får många flickor begränsad frihet och stannar hemma från skolan på grund av skam och brist på toaletter. Traditioner eller trakasserier gör att många flickor inte får tvätta sig, laga mat eller bo med familjen.
Myter och bristande kunskap gör att mensen för många flickor inte blir en normal del av uppväxten, vilket leder till att deras rätt till vård uteblir. Genom att utbilda både flickor och pojkar om menshälsa ökar möjligheten att ta hand om mensen korrekt och stärka flickornas självförtroende.
Bristande menshälsa och fördomar gör att många tonårsflickor världen över inte kan delta i det dagliga livet. En undersökning av Plan International visar att både risken för våld mot kvinnor i hemmet och socialt utanförskap ökar under menstruationen.
För flickor och kvinnor som inte har råd att köpa mensskydd cementeras fattigdom över generationer. Mensskydd är på många ställen i världen en dyr bristvara och det finns rapporter som visar att flickor säljer sex för att ha råd att köpa bindor.
Erikshjälpen arbetar i flera delar av världen med både påverkansarbete och direkta insatser för att främja flickors rättigheter.
Ge en gåva för flickors menshälsa
900 92 83Nancy Mbiti är 18-åringen i västra Kenya som kräver att mensskydd ska vara gratis för alla flickor och kvinnor i Kenya. Hon är en av flera modiga flickor på sin skola som har börjat höja rösten mot ett ojämlikt samhälle.
Läs berättelsen om Nancy Mbiti.
Tillsammans med Högskolan i Borås med flera, driver Erikshjälpen ett innovations- och utvecklingsprojekt som handlar om att bidra till allas lika rätt till en god och hållbar menshälsa. Spacerpad är en återanvändningsbar binda som bygger på en innovativ lösning för vätskehållning. Bindan fungerar som en behållare till vätskan, i stället för att absorbera den. Det krävs lite vatten för att rengöra bindan och den är snabbtorkande, vilket är en förutsättning för att den ska vara hygienisk och återanvändningsbar. Mensskyddets enkla hantering är framför allt viktigt i utsatta miljöer där det saknas en fungerande infrastruktur för vatten, avlopp och privata utrymmen.
Spacerpad syftar till att erbjuda en miljömässigt hållbar produkt. Målet är att vara ett kvalitativt och återanvändningsbart mensskydd som är accepterat att använda, ekonomiskt överkomligt och hanterbart, även i de delar av världen som har begränsad tillgång till vatten och avlopp. Ett av projektets viktigaste mål är att bidra till ökad jämställdhet genom att flickor och kvinnor ges tillgång till mensskydd, en förutsättning för att under fertil ålder aktivt kunna delta i samhället alla dagar i månaden.
Samarbetet och utvecklingen av Spacerpad har sett olika ut i olika faser. Erikshjälpen har funnits med under forskningsfasen sedan 2019.
Erikshjälpen har bland annat erbjudit flickor och kvinnor i både Rumänien och Kenya, att testa bindan. Utifrån testningen i Kenya kunde exempelvis direkta förbättringar göras utav bindan. Genom testningen i Rumänien bekräftades bland annat vikten av omkringliggande faktorer, såsom anpassning av information hur bindan används, men även betydelsen av sociokulturella förutsättningar. Tack vare samarbetet kring det här innovationsprojektet har flera viktiga aspekter i arbetet med menshälsa, blivit synliga även i vårt eget arbete.
Samarbetet med Högskolan i Borås har bidragit till att vi har intensifierat vårt arbete som rör menshälsa. Vi arbetar strategiskt och med ett helhetsperspektiv på menstruation och dess påverkan på barns rättigheter. Att förstå de lokala förutsättningarna för både miljömässiga och socialt hållbara mensskydd är därför en viktig pusselbit. Genom åren har vi fått ta del av berättelser från unga tjejer som beskriver att de, genom våra insatser, fått kunskaper om menstruation. Det finns fortsatt mycket osäkerhet, okunskap och felaktig information om ämnet vilket gör det tydligt varför arbetet med menshälsa är viktigt.
Välkommen att kontakta oss om du har frågor kring ditt givande
Vi arbetar rättighetsbaserat. Vårt mål är att stärka människor i våra insatser och ge dem möjlighet att själva påverka sin situation. Vi ger humanitärt stöd till samhällen och människor som drabbats av kriser och katastrofer, inklusive naturkatastrofer och konflikter.