Testamentera en gåva till Erikshjälpen och var med och stärk barns rättigheter över hela världen. Du kan enkelt upprätta ditt testamente i Lawlys tjänst online. Du kan även få gratis stöd av vår familjejurist.
För att göra det enkelt för dig har vi ett samarbete med Lawly. Med hjälp av deras tjänst kan du enkelt skriva ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente. Om det uppstår några frågor medan du fyller i testamentet finns deras jurister tillgängliga i chatten eller via telefon.
Upprätta testamenteSvara på 15–20 enkla frågor om din situation och önskemål. Lawlys jurister
finns tillgängliga via chatt eller telefon.
Baserat på dina svar skapas ett personligt anpassat och juridiskt korrekt
testamente.
Ladda ner testamentet direkt eller välj att få det hemskickat.
Underteckna och bevittna enligt instruktionerna – klart!
Alla gåvor som testamenteras till Erikshjälpen bidrar till våra insatser världen över. Insatser som ger barn möjlighet till utbildning, hälsa, trygghet och skydd. När du skriver in Erikshjälpen i ditt testamente kan vi säkerställa att din gåva kommer fram, då vi omfattas av vårt 90-konto samt Giva Sveriges riktlinjer gällande intern kontroll, ekonomisk redovisning och effektmätning. Att testamentera är självklart frivilligt och du väljer själv hur mycket du vill skänka till oss.
Alla gåvor är välkomna. Så lite som några procent av din kvarlåtenskap kan göra stor skillnad.
Erikshjälpen kan även hjälpa dig att ta hand om lösöret (tillgångar som till exempel möbler och andra lösa föremål från hemmet), tack vare våra second hand-butiker.
Du kan ge bort dina värdepapper. Som ideell organisation betalar Erikshjälpen ingen skatt på det du testamenterar. Erikshjälpen betalar inte heller skatt på eventuell reavinst vid försäljning av värdepapper.
För Christine Eriksson var det en självklarhet att skriva testamente. Lika självklart var det att testamentera allt lösöre till Erikshjälpen.
Christine testamenterar sitt lösöre till ErikshjälpenEtt testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag du går bort. Du kan till exempel skriva in att en person eller organisation ska få en särskild sak eller en viss andel av arvet. Du kan också skriva villkor som ska gälla för det som någon ärver.
Många funderar på att skriva ett testamente men känner sig obekväma och tänker att det där gör jag senare. Det är fullt förståeligt. Men ett testamente är bra att ha oavsett ålder. Det kan behövas för olika faser i livet och bör betraktas som ett levande dokument. När du väl upprättat ditt första testamente är det enkelt att sen göra ändringar om omständigheterna förändras för dig och din familj. Det viktigaste är du skriver det nu när du funderar på det, så det blir gjort.
Ja, men det är inget en jurist rekommenderar. Vissa saker är det helt enkelt säkrast att ta hjälp av en fackman för att vara säker på att det blir korrekt gjort. Via Lawlys tjänst kan du dessutom vara trygg med att du får ett testamente som är anpassat efter din personliga situation.
Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger. I ditt testamente kan du fördela dina tillgångar hur du vill. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. Kom ihåg att du kan ändra i ditt testamente när du vill, eller skriva ett nytt.
För att testamentet ska vara giltigt ska det vara korrekt formulerat, underskrivet och bevittnat. Du kan därför påbörja och avsluta ditt testamente i lugn och ro. Uppstår det frågor eller funderingar längst vägen kan du alltid pausa och återuppta senare. Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat.
Som ideell organisation betalar Erikshjälpen ingen skatt på det du testamenterar. Erikshjälpen behöver inte heller betala skatt på reavinster vid försäljning av värdepapper eller fastigheter som vi fått genom arv. Därför kan hela din testamentsgåva användas till vårt viktiga arbete för att ge barn utbildning, hälsa, trygghet och skydd.