Christine testamenterar sitt lösöre till Erikshjälpen

För Christine Eriksson var det en självklarhet att skriva testamente. Lika självklart var det att testamentera allt lösöre till Erikshjälpen.

Christine Eriksson från Ydre skrev sitt testamente tillsammans med sin man 2011. Just då var deras gemensamma lösöre inte något som de tänkte särskilt mycket på. Men när hennes man gick bort 2013 började Christine fundera på vad som skulle hända med alla hennes tillhörigheter efter hennes bortgång.

– När vi båda levde tänkte vi inte på lösöret. Men när jag blev ensam började jag fundera på vad det blir av allt när jag går bort, säger Christine.

Funderingarna fortsatte ända fram till 2017. Då såg Christine en annons i Tranås Tidning att Erikshjälpen kan hjälpa till med lösöre från dödsbon. En liten annons bara, men med ett stort budskap. Hon tog genast kontakt med Erikshjälpen och gjorde ett tillägg till sitt testamente där allt lösöre skänks till Erikshjälpen.

– Tack vare det tillägget tar Erikshjälpen hand om allt i mitt hem efter min bortgång. Det var en stor lättnad för mig och det ger mig en enorm tillfredsställelse att veta att jag hjälper till genom mitt testamente. Erikshjälpen arbetar med barns rättigheter över hela världen och jag kan vara säker på att behållningen från lösöret går till barnen, säger hon.

Genom testamentet bidrar jag till att barn runt om i världen får ett bättre liv
Christine Eriksson

Christine och hennes man träffades sent i livet och ingen av dem hade några bröstarvingar. Däremot hade båda släktingar på var sin sida i olika led. Det gjorde att valet att skriva testamente var självklart för dem båda.

– Att skriva testamente är det viktigaste som finns. I vårt testamente stod det klart och tydligt att det var jag som disponerade tillgångarna efter min mans bortgång. Det underlättar mycket för de anhöriga och gör att det inte blir några dispyter. Allt är redan bestämt hur det ska vara, säger Christine.

Lösöre

Lösöre är tillgångar som till exempel möbler och andra lösa föremål från hemmet som bilar och båtar. Däremot är inte pengar, värdepapper, fast egendom och andra immateriella tillgångar lösöre.

Då, när Christine läste den lilla annonsen i tidningen, visste hon inte så mycket om Erikshjälpens arbete. Inte mycket mer än att Erikshjälpen jobbar för att göra gott i världen. Sedan dess har engagemanget vuxit och i dag är Christine en regelbunden gåvogivare och väl insatt i Erikshjälpens insatser runt om i världen.

– Jag beundrar det arbete som Erikshjälpen gör och tänker ofta på hur Erik Nilsson startade allting en gång i tiden. Hans hustru Ulla skrev en bok om Erikshjälpen som har påverkat mig väldigt mycket. Mitt intryck är att Erikshjälpen är en väldigt seriös organisation och det är just det seriösa som tilltalar mig och som skapar förtroende.

Skriv testamente snabbt, enkelt och kostnadsfritt!

I samarbete med Lawly och deras tjänst för testamente kan du enkelt skriva ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente.

Använd Lawlys tjänst för testamente

Författare: Johan Larsson

Publicerad: 11 september 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.