Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque nec nunc in dui luctus aliquam cursus quis ante. Nam at sodales enim. Donec eu purus at mi aliquam ultrices.
Vår historia börjar med Erik Nilsson från Ruda i Småland i mitten av 1940-talet. Erikshjälpen är en barnrättsorganisation som grundades av ett barn som ville hjälpa andra barn.
Historien om Erikshjälpen börjar i ett pojkrum i Småland i mitten av 1940-talet. Skomakarsonen Erik Nilsson är svårt sjuk i blödarsjuka, och spenderar en stor del av sin barndom på sjukhus. Hans liv är kantat av sjukdom, sjukhusmiljöer, utanförskap och mobbning. Trots det har han hopp, och en stark drivkraft i att göra gott för andra.
När Erik är tonåring börjar han tänka på att det kanske finns fler barn som honom. Barn som också ligger sjuka och ensamma, utan sina familjer, på sjukhus. Erik får en idé om att muntra upp dessa barn genom att skicka små brev och presenter till dem. Adresserna får han genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda med Sven Jerring, dåtidens största kändis.
Erik beskriver sin verksamhet som ”kärleksverksamhet bland sjuka barn”, och han lägger ner både tid, pengar och kärlek i det som börjar växa sig till att bli alltmer av en organisation. Det som blir startskottet för Erikshjälpen etableras år 1946, när Erik bara är 17 år.
I mitten av 1950-talet träffar Erik sin blivande hustru Ulla och de gifter sig 1958. Ulla berättar i boken “Farbror Erik – I kärlekens tjänst” om hur människorna i Eriks omgivning inte såg hur det skulle bli något av honom. Inget jobb, ingen familj, ingen mening, inget värde. Han föreslogs till och med en plats på bygdens ålderdomshem. Men Erik vägrade att ge upp. Han såg inte livet som hopplöst. Han såg att alla har ett värde, även han.
Eriks hjärta brann för att hjälpa, uppmuntra och ge hopp. Och det gjorde han – genom positiva och tröstande brev.
Åren efter att Erik och Ulla gifte sig är intensiva. Verksamheten fortsätter att växa och blir under slutet av 1950-talet även internationell genom bidrag till missionärer i exempelvis Pakistan och Berlin. Hela den här tiden står Ulla vid Eriks sida. Även när han i perioder är sjuk och tvingas ligga på sjukhus.
Erik Nilsson avlider under påskhelgen 1966, endast 37 år gammal. Han får en stroke till följd av blödarsjukan och efter några dagar på sjukhuset orkar hans kropp inte längre. Men Ulla är fast besluten om att arbetet för sjuka barn ska fortsätta och hon spelar en avgörande roll för verksamhetens fortsatta utveckling.
Stiftelsen Farbror Eriks Hjälpverksamhet, som Erikshjälpen fortfarande heter enligt våra stadgar, grundas 1967.
Under 1990-talet växer systerorganisationer fram – Erikshjälpen Second Hand med sina butiker, och Skandinaviska Läkarbanken som förmedlar sjukvårdskompetens dit det behövs bäst. Så småningom bildas även stiftelsen Human Bridge, i samarbete med Läkarmissionen, för att förmedla sjukvårdsutrustning.
Erikshjälpen är i dag en av Sveriges största barnrätts- och biståndsorganisationer med stor och bred verksamhet. Men allt började där i pojkrummet i Småland på 1940-talet, och drömmarna växte till att bli det som i dag stärker barns rättigheter världen över. Detta tack vare Eriks mod att göra verklighet av sina drömmar.
Erik Nilsson föds i ett skomakartorp i småländska orten Ruda. Han är sjuk i blödarsjuka och tillbringar mycket tid på sjukhus. Men i sitt svåra sjukdomstillstånd hittar Erik ändå kraft i att hjälpa andra och börjar skicka hälsningar och presenter till andra sjuka barn.
Eriks hjälparbete etableras tack vare en stark drivkraft att göra gott för andra. Genom radioprogrammet Barnens Brevlåda får han kontaktuppgifter till andra barn och blir samtidigt god vän med programledaren Sven Jerring.
Erik intervjuas i radio av Sven Jerring. Gåvor började strömma in när människor från hela landet hörde talas om Eriks arbete och verksamheten växte sig större. Erik började kallas Farbror Erik, efter att Sven Jerring misstagit Erik för att vara en äldre herre.
Erik dör av sin sjukdom och blir bara 37 år gammal. Arbetet som han startat tas vid av hans fru Ulla Nilsson.
Stiftelsen Farbror Eriks Hjälpverksamhet grundas.
Erikshjälpen flyttar verksamheten från Högsby i Småland till Falkenberg på Västkusten.
Huvudkontoret flyttar från Falkenberg till Holsbybrunn.
År 1990 öppnas våra första second hand-butiker, i Vetlanda och Mölndal. Butiksverksamheten startas som en ideell förening för att samla in pengar till de sociala och humanitära insatserna i Stiftelsen Erikshjälpen. Än i dag är Erikshjälpen och Erikshjälpen Second Hand två separata aktörer rent juridiskt, men delar samma varumärke och vision.
Samma år bildas även Skandinaviska Läkarbanken som får en nära koppling till Erikshjälpen. Skandinaviska Läkarbanken bistår med svenska läkare och specialistsjuksköterskor som volontärer till samarbetssjukhus främst i afrikanska länder.
Human Bridge får sin nuvarande form efter att verksamheten tagit fart redan 1999. Genom åren har Human Bridge utvecklats till ett modernt hållbarhetsbolag som blivit en av de största textilinsamlarna i Sverige. Kläder som samlas in går till biståndssändningar men vissa textilier säljs också vidare och intäkterna används till biståndstransporter av olika slag.
Under 2010-talet började Erikshjälpen profilera sig som en barnrättsorganisation, både i Sverige och internationellt.
Erikshjälpen flyttar huvudkontoret från Holsbybrunn till Huskvarna.
Erikshjälpen Framtidsverkstad startar i Helsingborg. Konceptet går ut på att använda Erikshjälpen Second Hands lokala butiker som bas för socialt arbete i närliggande bostadsområde.
Ulla Nilsson går bort 91 år gammal, efter ett helt liv i kärlekens tjänst.
Än i dag arbetar vi för att ge tusentals barn och familjer som lever i utsatthet runt om i världen möjlighet till trygghet och skydd, hälsa, utbildning och fritid. Vi ger dem möjlighet att själva vara med och forma sin framtid. Så jobbar vi.
Publicerad: 08 mars 2024