Stäng ner tomtefabriken och satsa på en hållbar jul

Förra året lanserade Erikshjälpen Second Hand konceptet “Vanliga veckan”. En motreaktion på Black Friday/week/month, som ska driva på konsumtion inför julhelgen. Under Vanliga veckan ifrågasatte vi normer och vanliga tankevurpor kring konsumtion, som ett sätt att få fler att få upp ögonen för cirkulär shopping.

Nu har vi gått in i årets köphetskampanj i handeln, och vårt motkoncept är viktigare än någonsin. Att göra second hand till det normala sättet att konsumera. För vi undrar fortfarande hur nyproduktion kan vara norm, fast vi idag vet så mycket bättre? För många är det fortfarande otänkbart att köpa varor som någon annan har använt innan. Trots att det upplevs lyxigt att sova i en hotellsäng med lakan många andra sovit i, eller äta på restaurang där gaffeln sett insidan på ett oändligt antal munnar.

Julmånaden är en tid då vår konsumtion verkligen når sin kulmen för året. Nu för tiden verkar dessutom även helgerna numera gå i de snabba trendernas tecken. Är det inte märkligt? Ett år ska julen vara blå, för att nästa år bli beige, tredje året grön och året därefter röd igen. Vi köper ny inredning, pynt, kläder, klappar och mat som om det inte fanns en morgondag.

Julen som annars kunde vara ett så tydligt exempel på vad cirkulär omställning kan erbjuda. Om vi låter bli att köpa nytt och i stället återanvänder julpynt och julklänningar, då kan vi ge våra barn de där skimrande minnena av julen. En känsla av trygghet och nostalgi, som byggs upp av att samma tomte placeras ut på samma plats och att samma julgranskulor hängs i granen år från år.

Ibland verkar det som att julen mest handlar om att skaffa en ny stjärna att hänga upp i fönstret, en unik styling av julgranen, en nissedörr med otaliga tillbehör, julkalendrar med te, smink, leksaker eller vin. Men har vi inte någonstans hamnat fel i våra prioriteringar? Är inte de finaste minnena av julen våra traditioner? Det som står oförändrat år från år?

Det finns naturligtvis tillfällen när det är rimligt att konsumera nytt. Men då gäller det att välja rätt. Det kan kännas enkelt och ekonomiskt att köpa billiga varor, men i längden är det ett dyrt och ohållbart val. Produkter av sämre kvalitet går sönder snabbare och måste ersättas oftare.

Produkter som håller länge är mer än bara en personlig investering – de är byggstenar i ett cirkulärt system. De behåller sitt värde och lever vidare genom secondhandmarknaden, där de kan renoveras, repareras och användas om och om igen. En billig produkt som snabbt hamnar på soptippen har inte den möjligheten. Det köpval vi gör i dag är direkt avgörande för om våra saker kan leva vidare i ett cirkulärt kretslopp.

Jerker Sandell.
Jerker Sandell Verkställande chef Erikshjälpen Second Hand
Cathrine Kylesten.
Cathrine Kylesten Hållbarhetschef Erikshjälpen Second Hand
Jerker Sandell.
Jerker Sandell Verkställande chef Erikshjälpen Second Hand
Cathrine Kylesten.
Cathrine Kylesten Hållbarhetschef Erikshjälpen Second Hand

Nykonsumtion kommer alltid att finnas, men det gäller att lyfta blicken och välja produkter som kan leva länge. Genom att köpa färre, men bättre saker, lägger vi grunden för en hållbar ekonomi som kan ta oss in i framtiden. Vi skapar en marknad där kvalitetsprodukter får nytt liv, och där secondhand blir lika attraktivt och tillgängligt som att köpa nytt. Och när det finns behov av att fylla på i julpyntslådan, vet vi att det inte behöver produceras en enda tomte till. När du väljer pynt och klappar från ideell second hand gör du också julen bättre för alla barn.

En konkret handling som minskar trycket på miljö och klimat, så att framtida generationer kan få det bättre. Så låt den här julen vara cirkulär, både för barnen du har omkring dig och för de som finns längre bort.

Författare:

Jerker Sandell, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand

Cathrine Kylesten, hållbarhetschef för Erikshjälpen Second Hand

Publicerad: 25 november 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.