Barnkonventionen är lag i Sverige och gäller barn i hela världen. Den ingår i LGR 22, men är framför allt en del av barns vardag. Därför behöver den också lyftas lite varje dag.
Målet med undervisningen är inte bara att eleverna ska känna till sina rättigheter. För att barnkonventionen ska fungera behöver eleverna också veta hur de ska använda den i vardagen. Därför ger Rafiki tips på hur du som pedagog kan inkludera barnkonventionen i din undervisning under terminen.
Det är vanligt att prata om barnkonventionen kring FN-dagen och kanske vid någon temadag under våren. Men barn behöver använda sina rättigheter varje dag. Därför är det viktigt att barnkonventionen också lyfts i vardagen när ni pratar om och gör sådant som kan relateras till barns rättigheter.
Rafiki föreslår sex teman över en treårsperiod som täcker de mest relevanta artiklarna för era elever. Tar ni ett beslut i skolan att lägga dessa teman i ert årshjul blir det en medveten rutin för alla pedagoger och ni kan stötta varandra i de olika arbetslagen. Modellen går att använda för årskurs 1–3 och sedan återanvändas för årskurs 4–6. Eftersom ni bestämmer innehållet reglerar ni också svårighetsgraden efter era elever.
Om ni som arbetslag eller skola fokuserar på ett tema per termin är det lättare att integrera temat i undervisningen i det ni redan gör. Det gör att undervisningen om barns rättigheter inte blir ett extra påhäng utan en naturlig del i den dagliga undervisningen.
Börja läsåret med att kika på terminens tema enligt årshjulet. Läs in er på temat genom Rafikis material eller genom att prata ihop er inom arbetslaget. Tänk över hur temat kan kopplas till era olika ämnen.
På höstterminen år 1 har ni tema familj, vänner och jag. Kanske får eleverna rita självporträtt inför skolstarten och skriva om sin familj. Berätta då om rätten till identitet eller rätten till familj. Eller leka en lek på temat på idrotten? Använd en berättelse från Rafikis material.
Använd såklart FN-dagen och andra temadagar till något extra roligt. De är ett bra komplement!
Rafiki har färdigt material som ni kan använda. Bland annat filmer, berättelser från barn, faktatexter, lekar och recept.
Publicerad: 30 september 2024