Sabona & Aminas skola har en separat toalett för flickor

Miljontals flickor påverkas och har det varje månad. Mens. Ändå pratar vi sällan om det. I delar av världen tvingas flickor stanna hemma från skolan under mens och missar därför stora delar av sin utbildning. På Shonatola Bridge School i södra Bangladesh finns separata toaletter för flickor och pojkar. På flickornas toalett finns bland annat bindor, tamponger, tvättlappar och värktabletter som gör det möjligt för flickor att gå till skolan, även under mens.

På Shonatola Bridge School i södra Bangladesh sjuder det av liv. Lektioner avlöser varandra. Först matte, sen språk, sen idrott. Och så naturkunskapsklubben och tjejgruppen. När klockan ringer är det rast. Sabona och Amina är bästa vänner och går i årskurs sju. De menar att den här skolan skiljer sig från andra skolor i Bangladesh på många sätt.

Sabona Akter 15 år & Amina Akther 14 år
Sabona & Amina är elever på Shonatola Bridge School
Sabona Akter 15 år & Amina Akther 14 år

–Skolan innebär trygghet för mig. Här har jag lärt mig att prata inför folk och här finns rent vatten och rena toaletter, säger Sabona Akter som är 15 år.

På grund av att familjen inte hade råd, tvingades hon att hoppa av skolan efter årkurs fem. Hon var hemma i två år innan hon efter att den här skola byggdes, fick möjlighet börja igen.
– Hade jag inte fått en plats på den här skolan, hade jag haft ett helt annat liv. Jag hade blivit bortgift eller tvingats ta jobb på textilfabriken för att hjälpa till med familjens försörjning, berättar Sabona.

Enda skolan i området

Just nu går två årskullar av elever på Shonatola Bridge School i södra Bangladesh. Skolan är den enda i området för barn i årskurs sex till åtta. Den ligger på landsbygden i ett svårtillgängligt område. Genom solceller har skolan el och internetuppkoppling, på så vis får barnen del av både digital- och klassrumsbaserad undervisning. Här finns separata toaletter för flickor och pojkar och tillgång till rent dricksvatten. Många av barnen som går på skolan lever i stor fattigdom och om det inte vore för skolan, hade de inte kunnat fortsätta studera. Många av dem har tidigare tvingats hoppa av skolan.

Var med och stötta vårt arbete för barns rätt till hälsa

 

Tack vare dig kan fler flickor få tillgång till en säker menshälsa och därmed större möjlighet att nå sin fulla potential.

Ge en gåva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QR kod Erikshjälpen

Swisha en gåva

900 92 83
Många barn här stannar hemma under perioder när de har mens och missar stora delar av undervisningen
Amina Akther, 14 år.

Att vara flicka i Bangladesh

14-åriga Amina Akther är också glad för möjligheten att få fortsätta studera. Hon berättar om hur det är att vara flicka i Bangladesh. Många har lång och farlig väg till skolan. Och att det finns risker för överfall och kränkningar som gör att man som flicka inte bör går ut själv. Många flickor riskerar också att bli bortgifta. Och så har vi mensen, den som gör att många flickor missar stora delar av sin skolgång.

– Många barn här stannar hemma under perioder när de har mens och missar stora delar av undervisningen, berättar hon.

Vi tjejer kan komma till skolan även när vi har mens, skolan hjälper och stödjer oss
Amina Akther 14 år

Flickor kan nu komma till skolan även under mens

I skolan får flickorna mycket stöd, något som de utifrån tidigare erfarenheter inte tar för givet.

– Här finns en separat toalett bara för tjejer, med bindor och allt man behöver, det känns tryggt. Vi tjejer kan komma till skolan även när vi har mens, skolan hjälper och stödjer oss, säger Amina och fortsätter:

– I skolan lär vi oss om sanitet och hygien. Om att tvätta händerna ordentligt och att ta hand om oss. Min mamma är väldigt glad över de möjligheterna jag har nu, hon har inte haft de möjligheterna.

Publicerad: 13 maj 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.