I Laos lär sig fler barn läsa och skriva

I Laos är det inte lätt för flickor att gå i skolan. Det är extra svårt ju äldre de blir. I den lilla staden Mai finns en skola där några flickor får kämpa för att fortsätta sin utbildning. Här får du träffa Lo Pia och Sanno som berättar om sina upplevelser.

Ni också läsa om Somai som skriver ner berättelser och för dem vidare till andra barn.

En skola för äldre barn

I Laos går elever i årskurs ett till fem på mindre skolor i olika byar. Efter årskurs fem måste eleverna byta till större skolor som ligger i städerna. Skolan i Mai är en av få skolor där äldre barn kan fortsätt sin utbildning. På skolan går ungefär 900 elever.

Lång väg till skolan

Många barn som bor på landsbygden i Laos har en lång väg till skolan. För flickor kan den långa vägen göra det svårt att fortsätta i skolan. Flickorna tvingas då stanna hemma och hjälpa till med hushållet.

Laos ligger Sydostasien.
En illustrerad världskarta där vattnet är ljusblått och landmassan ljusgrön. På kartan visar en röd pil vart i världen Laos ligger.
Laos ligger Sydostasien.

Bor hos andra familjer

En del flickor som vill gå i skolan flyttar till familjer som bor nära städerna. Då får de närmre till skolan. I vissa fall måste flickorna arbeta hos familjen som en betalning för boendet. Att flytta till en annan familj är ofta deras enda chans att kunna fortsätta gå i skolan.

Lo Pia och Sanno

Lo Pia och Sanno är två flickor som går på skolan i Mai. Lo Pia berättar att hennes föräldrar inte ville att hon skulle fortsätta i skolan. Hennes bröder övertalade föräldrarna att låta henne prova. Sanno fick hjälp av sin morbror att fortsätta skolan. Han ville att Sanno skulle bli duktig på språket lao och på så sätt hjälpa till hemma i byn.

Sannos.
Sannos sitter på en bänk framför en ljus vägg. Hon bär skoluniform och ler mot kameran.
Sannos.

En kamp för utbildning

Många flickor i Laos får kämpa för sin utbildning. De måste övervinna hinder som att bo långt från skolan och att arbeta samtidigt som de studerar. Lo Pia och Sanno är två exempel på flickor som fortsätter kämpa för sin utbildning.

En lärare i Laos står längst fram i sitt klassrum och läser högt ur en bok samtidigt som han håller upp bilderna från boken för att visa eleverna. Eleverna sitter i sina bänkar och lyssnar.
Somai berättar en saga för elever.
Somai står i ett klassrum och berättar en saga. Han håller upp bilder som han målat till sagan.
Somai visar bilder från sagorna för barnen.
En lärare i Laos står längst fram i sitt klassrum och läser högt ur en bok samtidigt som han håller upp bilderna från boken för att visa eleverna. Eleverna sitter i sina bänkar och lyssnar.
Somai berättar en saga för elever.
Somai står i ett klassrum och berättar en saga. Han håller upp bilder som han målat till sagan.
Somai visar bilder från sagorna för barnen.

Skolan lärde Somai skriva – nu kan han skriva ner sagor och föra dem vidare

I Laos finns flera folkgrupper. En av dem är Rshi. En tradition inom folkgruppen är sagoberättande. Människor samlas runt en eld och berättar sagor för varandra.

Förr i tiden var det få människor från folkgruppen Rshi som gick i skolan. Därför var det ingen som kunde läsa eller skriva. Det innebar att sagorna som berättades vid elden, bara kunde föras vidare om någon annan berättade den.

Somai är en kille som tillhör Rshi. I dag är han vuxen men när han var barn gick han i skolan. Där lärde han sig läsa och skriva. Nu arbetar Somai med att åka runt och lyssna på berättelser från folkgruppen Rshi och skriva ner dem. Somai skapar även bilder till berättelserna. När han är klar, besöker han olika skolor och berättar sagorna han skrivit ner. Då får fler barn möjlighet att ta del av Rshi-berättelser och lära sig mer om folkgruppens historia och traditioner.

Publicerad: 15 november 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.